Ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας είναι το σημαντικότερο δώρο που τους προσφέρουμε

Ως γονείς, έχουμε συχνά πολυάσχολες ζωές και θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να βρίσκουμε χρόνο για τα παιδιά μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας για να εξασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξή τους και να ενισχύσουμε τον δεσμό μας μαζί τους.

Ως ποιοτικός χρόνος αναφέρουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε με τα παιδιά μας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που είναι ευχάριστες, προτρεπτικές και βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με τις παιδαγωγικές μεθόδους, ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά πρέπει να περιλαμβάνει τρία κρίσιμα στοιχεία: ενεργητική ακρόαση, αμοιβαίο σεβασμό και θετική ενίσχυση.

Η ενεργητική ακρόαση είναι υψίστης σημασίας όταν περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας

Αυτό σημαίνει ότι τους δίνουμε την πλήρη προσοχή μας, επικεντρωνόμαστε σε αυτά που λένε και ανταποκρινόμαστε κατάλληλα. Πράττοντας με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μας νιώθουν ότι ακούγονται, επιβεβαιώνονται και κατανοούνται. Το αποτέλεσμα; Θα ενισχύσει τη σχέση μας μαζί τους, θα χτίσει την αυτοπεποίθησή τους και θα τους ενθαρρύνει να επικοινωνούν ανοιχτά μαζί μας.

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο του ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά μας. Συμπεριφέρεστε δηλαδή, με καλοσύνη, ενσυναίσθηση, προσοχή και ενθαρρύνοντάς τα να κάνουν το ίδιο με τους άλλους.

Διαμορφώνοντας τη συμπεριφορά του σεβασμού, μπορούμε να “διδάξουμε” στα παιδιά μας τη σημασία του να σέβονται και να αποδέχονται τους άλλους

Η θετική ενίσχυση είναι το τρίτο κρίσιμο στοιχείο του ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά. Περιλαμβάνει την αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτευγμάτων των παιδιών μας, ακόμα και για μικρά πράγματα. Κάνοντας το αυτό, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να είναι περήφανα για τα επιτεύγματά τους, να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να τα παρακινήσουμε να συνεχίσουν να “εργάζονται” σκληρά.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους για να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί. Φυσικά πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας το ηλικιακό επίπεδο του παιδιού και τα ενδιαφέροντά του.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας;

Περίπατοι στη φύση: μια χαλαρή βόλτα, εξερεύνηση, συλλογή φυσικού υλικού.

Παιχνίδια που προκύπτουν από βιβλία – Δημιουργία ιστοριών

Μαγείρεμα – Παιχνίδι με τα υλικά που περισσεύουν (αισθητηριακή εξερεύνηση, πειραματισμός, σύνθεσης)

Δημιουργία “έργων τέχνης”…ή απλά αφιερώνουμε χρόνο μιλώντας, καθώς μοιραζόμαστε ιστορίες της ημέρας μας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνος ή κάνοντας ακριβά πράγματα. Η πιο κρίσιμη πτυχή του ποιοτικού χρόνου είναι η σύνδεση που δημιουργούμε με τα παιδιά μας. Έχει να κάνει με το να είσαι πλήρως παρών, να συμμετέχεις μαζί τους σε σημαντικές δραστηριότητες και να δημιουργείς ανεξίτηλες αναμνήσεις.  Φροντίστε να περνάτε μαζί χαρούμενες, χαλαρές στιγμές, κάνοντας απλά καθημερινά πράγματα. Αυτό που μετράει δεν είναι τι κάνετε, αλλά η διάρκεια και η ποιότητα της επαφής σας.

Το for kids δημιουργεί εκπαιδευτικό εξοπλισμό για οποιοδήποτε χώρο που μπορεί να βρεθεί ένα παιδί

Μπορείτε να επισκεφτείτε το κατάστημα του for kids  για να βρείτε διάφορες επιφάνειες πάνω στις οποίες μπορείτε να δημιουργείται τους δικούς σας “μικρόκοσμους” και να πλάσετε τις δικές σας ιστορίες.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τα social media του For Kids στο Facebook  και στο Ιnstagram