Ανησυχητικά στοιχεία: Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου σε έφηβους και νέους ενήλικες

Τα περιστατικά καρκίνου σε έφηβους και νέους ενήλικες αυξάνονται δραματικά προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες, έπειτα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κολλέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό site JAMA Network Open, έπειτα από ανάλυση στοιχείων για σχεδόν μισό εκατομμύριο νεαρούς καρκινοπαθείς σε βάθος άνω των 40 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επίκουρο καθηγητή ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας Νίκολας Ζαόρσκι, είναι πολλές οι μελέτες που επιβεβαιώνουν την αύξηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου στους νέους και τα στοιχεία μας ενισχύουν το γεγονός ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι όταν εξετάζουν έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης περιστατικών αφορά τον καρκίνο των νεφρών, ενώ αισθητά ανοδικό ρυθμό καταγράφουν και οι καρκίνοι του θυρεοειδούς και του γαστρεντερικού συστήματος. Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στους άνδρες νεαρών ηλικιών (15-39 ετών) είναι των όρχεων, το μελάνωμα (δέρματος) και το λέμφωμα μη-Hodgkin, ενώ στις συνομήλικες νέες οι καρκίνοι του μαστού, του θυρεοειδούς και του τραχήλου της μήτρας.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 2010 οι διαγνώσεις καρκίνου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξήθηκαν από 57 σε 74 ανά 100.000 άτομα.

Ο Ζαόρσκι κατέληξε, ότι οι έφηβοι αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα ασθενών που φαίνεται να εμφανίζουν περισσότερο συγκεκριμένους καρκίνους. Συνεπώς, απαιτείται πρόληψη, έλεγχος, διάγνωση και πρωτόκολλα θεραπείας στοχευμένα προς αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: docwirenews.com