Άνοιγμα σχολείων: Γιατί οι μαθητές θα εφοδιαστούν με μία μάσκα αντί για δύο

Με μία μάσκα αντί για δύο αναμένεται να εφοδιαστούν οι μαθητές επιστρέφοντας στα θρανία την Δευτέρα.

Όπως έγινε γνωστό, το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απέρριψε τρεις από τους 25 προμηθευτές μασκών που προορίζονται για τα σχολεία, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, το εν λόγω Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία

Από τους 25 υποψήφιους αναδόχους-προμηθευτές μασκών, κρίθηκε από το ΣΤ΄ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ότι οι 22 έχουν τις προβλεπόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να αναλάβουν την προμήθεια μασκών, ενώ αντίθετα 3 «κόπηκαν», καθώς υπήρξαν ουσιώδεις πλημμέλειες στα έγγραφα που προσκόμισαν οι υποψήφιοι αναδοχοι -προμηθευτές.

Διαβάστε επίσης: «Πάμε στο σχολείο με ασφάλεια, ξεκινά το μάθημα»: Παιδιά τραγουδούν τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού

Οι πλημμέλειες αφορούσαν ότι δεν προσκόμισαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα αναγκαία πιστοποιητικά που απαιτεί η νομοθεσία για τις προμήθειες, όπως είναι αντίγραφο ποινικού μητρώου και άλλα σχετικά έγγραφα.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το ΣΤ’ Κλιμάκιο στο οποίο προήδρευε ο σύμβουλος Δημήτριος Πέππας και εισηγητής ήταν ο πάρεδρος Νικόλαος Σταματίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, αναφέρθηκε στην πορεία των διαδικασιών προκειμένου τη Δευτέρα οι μάσκες να έχουν πάει στα σχολεία.

Αρχικά εξήγησε ότι την Τρίτη το Ελεγκτικό Συνέδριο «έκοψε» τέσσερις από τις συνολικά 25 εταιρείες που είχαν περάσει από τον σχετικό διαγωνισμό με αποτέλεσμα να «κοπούν» και περίπου 410.000 τεμάχια.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου το 95% των μασκών παρασκευάζεται στην Ελλάδα και αυτό «μεταφράζεται» σε 600.000-700.000 τεμάχια ανά ημέρα.

Στόχος είναι «να καλύψουμε με μια μάσκα τα σχολεία τη Δευτέρα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να δώσουμε και δεύτερη μάσκα».

Όσο για τα 410.000 τεμάχια εξήγησε ότι θα αναπληρωθούν με τον διαγωνισμό που θα γίνει για τις μάσκες στα ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα πάρουν μάσκες με το πρώτο «κύμα» των παραδόσεων.