Η προειδοποίηση μιας μαμάς για τα αντηλιακά σπρέι που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς!

Η αντηλιακή προστασία των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική. Η βρεφική-παιδική επιδερμίδα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα καθώς είναι πιο λεπτή και το σύστημα άμυνάς της δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης των αντηλιακών, προκειμένου να αξιοποιούμε στο μέγιστο την προστασία που μας προσφέρουν.

Η Rebecca Cannon με μια ανάρτησή της στο Facebook θέλησε να μοιραστεί με όλους τους γονείς την αρνητική εμπειρία που συνέβη στην μόλις 14 μηνών κορούλα της Kyla όταν της έβαλε αντηλιακό σπρέι για την προστατεύσει από την ηλιακή ακτινοβολία. Η νεαρή μητέρα θέλησε να αφυπνίσει τους γονείς για την σημασία της σωστής αντηλιακής προστασίας αλλά και για την προσεκτική επιλογή των βρεφικών παιδικών αντηλιακών

Κι όμως αυτή η αθώα της κίνηση ήταν η αιτία που προκάλεσε στη μικρούλα σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Η Rebecca ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στο πίσω στο πίσω μέρος του αντηλιακού που αγόρασε για την 14 μηνών Kyla. Μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως προσεκτική και ως προς το αντηλιακό που εν τέλει αγόρασε και το οποίο έγραφε ότι ήταν ασφαλές για την ηλικία του παιδιού. Αφού λοιπόν το άνοιξε, ακολούθησε βήμα βήμα τις οδηγίες χρήσης βάσει των οποίων πρώτα θα ψεκαστεί το αντηλιακό στα χέρια και εν συνεχεία θα γίνει η επάλειψη στο πρόσωπο.

Ωστόσο, η Kyla λίγο μετά την επάλειψη με το εν λόγω αντηλιακό,  υπέστη σοβαρά εγκαύματα στη μέση του προσώπου της.

Μάλιστα η μητέρα της μικρής στην ανάρτησή της αναφέρει και τα εξής ως προειδοποίηση στους υπόλοιπους γονείς:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158998207320144&set=pcb.10158998207390144&type=3&theater

“Γονείς, παρακαλώ προσέξτε πολύ όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακά σπρέι στα παιδιά σας! Έκανα πολλή έρευνα από τότε που ήρθα σπίτι και τελείωσε η περιπέτειά μας στο νοσοκομείο και βρήκα πολλές περιπτώσεις παιδιών που υπέστησαν εγκαύματα όπως η Kyla. Δεν ξέρω γιατί το αντηλιακό αυτό δεν έχει αφαιρεθεί από τα ράφια !! . . . Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί – το αντηλιακό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Banana Boat SPF 50  που είναι πολύ γνωστό προϊόν για την παιδική αντηλιακή προστασία. Έχω επικοινωνήσει με την εταιρεία αλλά πέρα από επιστροφή χρημάτων δεν είναι πρόθυμοι για τίποτα άλλο”

Η μητέρα διευκρίνισε σε δηλώσεις της ότι η Kyla υπέφερε από τα εγκαύματα ακόμα κι όταν δεν ήταν στον ήλιο. Σημειωτέον  είναι το γεγονός ότι “Στο πίσω μέρος του μπουκαλιού του αντηλιακού αναγραφόταν ότι είναι ασφαλές για χρήση για όλες τις ηλικίες εκτός αν το παιδί είναι κάτω των 6 μηνών.”

Ευτυχώς, τα εγκαύματα της Kyla αρχίζουν να υποχωρούν και η Cannon λέει ότι « η μικρή πλέον μπορεί και κοιτάζει καλύτερα κάθε μέρα».

Εάν ανησυχείτε για τα αντηλιακά του παιδιού σας, διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες για το πώς επιλέγουμε τα παιδικά αντηλιακά:

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις διαφορές και τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων αντιηλιακών για να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για τα παιδιά τους.

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αντανακλούν τις UV, έχουν ευρύ φάσμα προστασίας κατά των UVA,B και παρουσιάζουν λιγότερες δερματικές αντιδράσεις. Η έγκριση τους είναι για χρήση άνω των 6 μηνών. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι ότι σχηματίζουν ένα παχύ φιλμ πάνω στο δέρμα μετά την εφαρμογή τους με αποτέλεσμα να μην είναι καλά ανεκτά κοσμητικά

Αντίθετα, τα αντηλιακά με οργανικά φίλτρα απορροφούν τις UV και εκλύουν θερμότητα, είναι περισσότερο ανεκτά κοσμητικά, είναι ασφαλή για τον οργανισμό, στα μειονεκτήματά τους όμως ανήκουν το περιορισμένο φάσμα απορρόφησης ακτινοβολίας UV, οι περισσότερες τοπικές δερματικές αντιδράσεις κατόπιν εφαρμογής τους και ο περιορισμός στην χρήση τους για παιδιά άνω των 2 ετών.

Η ορθή χρήση αντηλιακού στα παιδιά περιλαμβάνει τους παρακάτω κανόνες:

1. Επιλογή αντιηλιακού ευρέος φάσματος προστασίας
2. Επάλειψη 20 με 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο
3. Επανάληψη κάθε 2 ώρες (spf 30+), μετά την κολύμβηση, έντονο σκούπισμα, έντονη εφίδρωση
4. Ιδιαίτερη προσοχή στα ακάλυπτα μέρη του σώματος (αυτιά, αυχένας, χέρια, πόδια)
5. Άφθονη ποσότητα (2mg/cm2)/ 8-10 ml για την επιφάνεια σώματος παιδιού ηλικίας 5 χρονών τη φορά.