Η ανήλικη, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα, έχασε έξι εβδομάδες μαθημάτων. Είναι η τελευταία από μια σειρά παιδιών που έχουν επηρεαστεί από την πρόσφατη πολιτική του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών.
Μια 15χρονη Βρετανίδα δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο σχολείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι εβδομάδες μετά από ταξίδι στην Ιταλία, όπου είχε πάει για να επισκεφθεί τη γιαγιά της. Αιτία ήταν ο νέος κανονισμός του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο οι Βρετανοί πολίτες με διπλή υπηκοότητα πρέπει να διαθέτουν βρετανικό διαβατήριο για να επιστρέψουν στη χώρα.
Η 15χρονη, η οποία εγκλωβίστηκε στη Ρώμη τον Απρίλιο, είναι το τελευταίο από αρκετά παιδιά και νεαρούς ενήλικες που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον νέο κανόνα της κυβέρνησης των Εργατικών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα κινδυνεύουν να μην τους επιτραπεί η επιβίβαση σε αεροπλάνο, τρένο ή πλοίο, εάν δεν επιδείξουν βρετανικό διαβατήριο, σε ισχύ ή ληγμένο, ή ένα «πιστοποιητικό δικαιώματος εισόδου και διαμονής» (certificate of entitlement). Το πιστοποιητικό κοστίζει 589 λίρες και προσαρτάται στο διαβατήριο της δεύτερης υπηκοότητάς τους.
Ο συγγραφέας Ρόουαν Σόμερβιλ, πατέρας της 15χρονης, άσκησε δριμεία κριτική στο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών, επειδή δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν ένα παιδί βρετανικής υπηκοότητας να επιστρέψει στο σχολείο του, εξαιτίας ενός νέου κανόνα που τα ίδια θέσπισαν.
Δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα! Η γραφειοκρατία στο απόγειό της
Μεταξύ όσων επηρεάστηκαν από τον νέο κανόνα του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν μία νεαρή Βρετανίδα που προσπαθούσε να επιστρέψει από την Ισπανία, καθώς και παιδιά που επέστρεφαν από τη Δανία. Πολλοί έχουν καταγγείλει ότι οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν επαρκώς για την αλλαγή.
Τον Απρίλιο, δεν επετράπη στην κόρη του Σόμερβιλ να επιβιβαστεί στην πτήση της επιστροφής προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατοικεί. «Η πρεσβεία, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών μάς παρέπεμπαν ο ένας στον άλλον», δήλωσε ο πατέρας της. «Παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων, με την εκπαίδευση ενός παιδιού. Είναι αποκρουστικό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Σόμερβιλ, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορούσε να εκδώσει προσωρινό διαβατήριο για την κόρη του, με την αιτιολογία ότι δεν διέθετε ήδη βρετανικό διαβατήριο.
Το σχολείο της απηύθυνε έκκληση στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να παρέμβουν, επισημαίνοντας σε επιστολή του ότι υπήρχε «ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για την παρατεταμένη απουσία της από την εκπαιδευτική διαδικασία».
Ο Τζο Πάουελ, βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας του Σόμερβιλ, παρενέβη επίσης προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Τελικά, το Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης εξέδωσε για τη 15χρονη προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο έκτακτης ανάγκης. Ο Πάουελ δήλωσε ότι θα απευθυνθεί εγγράφως στον υπουργό Μετανάστευσης, Μάικ Ταπ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα άλλο παιδί σχολικής ηλικίας δεν θα εγκλωβιστεί εξαιτίας των κανόνων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι δεν γνωστοποιήθηκαν επαρκώς στους πολίτες.
«Παρά το γεγονός ότι έχει Βρετανό γονέα, δύο έγκυρα διαβατήρια και φοιτά σε σχολείο του Ηνωμένου Βασιλείου από το νηπιαγωγείο, οι αλλαγές στους κανόνες του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στη Ρώμη και να χάσει έξι εβδομάδες μαθημάτων», ανέφερε.
«Ευτυχώς, μπορέσαμε να βοηθήσουμε και τώρα βρίσκεται στο σπίτι της και έχει επιστρέψει στο σχολείο. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Η υπόθεση προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνητικές υπηρεσίες ενημερώνουν το κοινό για τις αλλαγές πολιτικής μετά την εφαρμογή τους, αλλά και με το πώς υποστηρίζουν όσους έχουν μείνει εκτός συστήματος».
Ο Σόμερβιλ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «γραφειοκρατικό εφιάλτη». Ακολούθησαν άλλοι τρεις μήνες προσπαθειών για να εκδοθεί το βρετανικό διαβατήριο που χρειάζεται πλέον η κόρη του, παρότι η κυβερνητική ιστοσελίδα αναφέρει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τριών εβδομάδων.
Εξήρε την «αξιοσημείωτη καλοσύνη» και την «προθυμία για βοήθεια» των υπαλλήλων πρώτης γραμμής στο κέντρο εξυπηρέτησης της Υπηρεσίας Διαβατηρίων. Όπως είπε, όμως, στη συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τείχος «παραλογισμού».
Περιγράφοντας τον καφκικό εφιάλτη που έζησε κατά τη διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου, ανέφερε ότι κάποια στιγμή δέχθηκε τηλεφώνημα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν μπορούσαν πλέον να συνομιλούν μαζί του επειδή η κόρη του είχε συμπληρώσει τα 16.
«Τους είπα ότι είχα μιλήσει με 14 διαφορετικούς ανθρώπους στην υπηρεσία τους και ότι, αντί να επιλύσουν το παράπονό μου, με τηλεφωνούσαν για να μου πουν πως δεν μπορούσαν να μου μιλήσουν. Είναι αδιανόητο.
»Αυτού του είδους η ατέρμονη γραφειοκρατική περιφορά συμβαίνει συνεχώς. Πρόκειται για πλήρη απουσία ορθολογικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.
»Θα έπρεπε να επικεντρώνονται στις πραγματικές υποθέσεις που απαιτούν ουσιαστική προσπάθεια.
»Οι υπάλληλοι εξυπηρέτησης πρώτης γραμμής είναι πολύ ευγενικοί. Δεν φταίνε, όμως, εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τίποτα».
Στο παρελθόν, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε χαρακτηρίσει «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι δεν ενημέρωσε για την αλλαγή του κανονισμού, υποστηρίζοντας ότι είχε δημοσιεύσει τη σχετική πληροφόρηση στην κυβερνητική ιστοσελίδα gov.uk.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι στην κόρη του Σόμερβιλ «χορηγήθηκε ταξιδιωτικό έγγραφο έκτακτης ανάγκης τον Μάιο, το οποίο της επέτρεψε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο». Δεν σχολίασε, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν επετράπη σε μία ανήλικη να επιστρέψει στη χώρα όπου κατοικεί, με αποτέλεσμα να χάσει έξι εβδομάδες μαθημάτων.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Παραμείναμε επίσης σε επικοινωνία σχετικά με την αίτηση έκδοσης διαβατηρίου. Μόλις λάβαμε τα απαιτούμενα στοιχεία και ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι, το διαβατήριο εκδόθηκε μέσα σε οκτώ ημέρες».
Σύμφωνα με το υπουργείο, από τον Φεβρουάριο «όλοι οι Βρετανοί πολίτες με διπλή υπηκοότητα πρέπει να επιδεικνύουν είτε έγκυρο βρετανικό διαβατήριο είτε πιστοποιητικό δικαιώματος εισόδου και διαμονής όταν ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Χωρίς ένα από αυτά τα έγγραφα, οι μεταφορικές εταιρείες δεν μπορούν να επαληθεύσουν τη βρετανική υπηκοότητα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή άρνηση επιβίβασης».
Το Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.
