Αράχνη σκορπιός με επώδυνο τσίμπημα σκορπά πανικό στην Ελλάδα

Πανικός έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στα Τρίκαλα εξαιτίας της εμφάνισης της αράχνης -σκορπιού ή αλλιώς camel spider. Το εν λόγω έντομο ξεχωρίζει για τις μεγάλες δαγκάνες του αλλά και το μέγεθος των περίπου 10 εκατοστών.

Η αράχνη σκορπιός έκανε την εμφάνισή της στο σπίτι οικογένειας στο Λογγάκι Τρικάλων σύμφωνα με το trikalaola.gr  Όλοι πανικοβλήθηκαν μόλις είδαν αυτό το παράξενο είδος που μοιάζει με αράχνη και σκορπιό. Ωστόσο το περίεργο αυτό είδος αράχνης έχει κάνει την εμφάνισή του και σε μέρη της Πελοποννήσου και μάλιστα πολλοί που υπέστησαν τσίμπημα νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία.

Σοκάρει η περιγραφή του ανθρώπου που την βρήκε στο μπαλκόνι του

«Μένουμε στο Λογγάκι, είμαστε μία οικογένεια με τρία παιδιά. Πριν λίγο η μεγάλη μας κόρη φώναξε τρομαγμένη ότι βλέπει κάτι στην μπαλκονόπορτα. Όταν πήγα να δω τι ήταν, βρήκα μια τεράστια αράχνη περίπου 10 εκατοστά μέσα από το παντζούρι, αλλά ευτυχώς έξω από τη σήτα.

Βγήκα και τη σκότωσα αμέσως γιατί φοβήθηκα μήπως μπει μέσα καθώς στο σπίτι υπάρχει νεογέννητο μωρό. Αμέσως έκανα λίγη έρευνα στο ιντερνέτ και ανακάλυψα ότι πρόκειται για την αράχνη-σκορπιό ή αλλιώς camel spider.

Οι απόψεις για το αν είναι επικίνδυνες ή όχι διίστανται αλλά και μόνο από το μέγεθος των σαγονιών της σίγουρα θα είναι εξαιρετικά επώδυνο το δάγκωμα της ιδίως σε ένα μικρό παιδί. Το πώς βρέθηκε αυτό το είδος την Ελλάδα παραμένει μυστήριο και πόσο μάλλον στην αυλή μας».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αράχνη σκορπιό

Η  αράχνη – σκορπιός (camel spider) μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά σε μήκος. Δεν είναι δηλητηριώδης, αλλά μεταφέρει βακτήρια, καθώς τρέφεται με νεκρά ζώα που βρίσκονται στο στάδιο αποσύνθεσης. Σύμφωνα με το BBC, αν και οι αράχνες φαίνεται να έχουν 10 πόδια,  στην πραγματικότητα έχουν οκτώ.

Τι διευκρινίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Από πλευράς του το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας εκφράζει αντίθετη άποψη για τα εν λόγω έντομα τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για την αράχνη σκορπιό αλλά για κάποια γαλεώδη που μοιάζουν με την camel spider. Eιδικότερα επισημαίνεται το εξής; «Στην Ελλάδα έχουμε κάποια γαλεώδη (που κοινώς μερικές φορές αναφέρονται σαν camel spiders, wind scorpions ή sun spiders), τα οποία είναι κοινά είδη από την αρχαιότητα, με το πιο κοινό την μαρμάγκα τη μυρμηγκάνα (Galeodes graecus) . Παρά την τρομακτική τους εμφάνιση και τους λαϊκούς μύθους, τα γαλεώδη θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο, δεν είναι δηλητηριώδη, αν και το δάγκωμα τους θεωρείται εξαιρετικά δυνατό. Η κοινή ονομασία τους, ανάλογα με την περιοχή, είναι μαρμάγκα η μυρμηγκάνα.».