Άρση Lockdown: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητο και ταξί – Πώς γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Τέλος του lockdown και έτσι όσοι επιθυμούν μπορούν να ταξιδέψουν εκτός νομού με ταξί και ΙΧ. Ωστόσο ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Tι ισχύει για τον αριθμό επιβατων στα ΙΧ και τα τάξι

Σύμφωνα με το ΦΕΚ ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον έχουμε μεταφορά ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους. Ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν βοήθειας.

Στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός οδηγού.

Επομένως στο αυτοκίνητο συνεχίζουν να επιβαίνουν μέχρι τρία άτομα.

Μάλιστα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική αλλιώς πέφτει πρόστιμο 300 ευρώ.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να μεταβούν στα νησιά, αλλά με περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες στα νησιά θα πρέπει να διαθέτουν ή πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.

Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 5 ετών και άνω.

Επισημαίνεται ότι η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες και το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.