Άθλιες συνθήκες σε Λέσβο και Μαλακάσα: 258 παιδιά ζουν σε τέντες βρεγμένες και πνιγμένες στο χιόνι

Οι περισσότεροι γονείς παιδιών Δημοτικού τα άκουσαν χθες να παραπονιούνται για το τρομερό κρύο που έχει μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς τα παράθυρα είναι εντελώς ανοιχτά καθ’όλη την διάρκεια του μαθήματος. Η σκέψη, ότι τα παιδιά μας αναγκάζονται να κάνουν μάθημα υπό αυτές τις συνθήκες μας θλίβει και μας θυμώνει. Τουλάχιστον -σκεφτόμαστε- επιστρέφουν -ελπίζουμε- σε ζεστά σπίτια.

Την ίδια ώρα, στα προσφυγικά camp της Λέσβου και της Μαλακάσας τα διωγμένα από τις χώρες τους παιδιά ζουν σε τέντες σκεπασμένες από χιόνι, πλημμυρισμένες από τη βροχή, με αδιανόητο κρύο, χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς θέρμανση.

Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος αναρτά τις παρακάτω εικόνες γράφοντας: Ούτε ως τελευταία είδηση δεν παίζει στην ελληνική τηλεόραση ότι 20.000 αιτούντες άσυλο στα ελληνικά camp είναι θαμμένοι στο χιόνι και τις λάσπες.

Σύμφωνα με νέα οδηγία, απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο μέσα από την άθλια Μόρια 2. Σε περίπτωση παραβίασης, η αστυνομία θα καταστρέφει τα τηλέφωνα.

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στις σκηνές, ούτε τρόπος θέρμανσης.

Η πρώτη φωτογραφία με τις σκηνές μέσα στις λάσπες είναι από το Καρά Τεπέ στη Λέσβο και η δεύτερη από το camp στη Μαλακάσα:

*Η κεντρική φωτογραφία προέρχεται από την ανάρτηση στο Twitter του Δρ. Απόστολου Βεϊζή, Διευθυντή Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Εικόνες από το hotspot της Σάμου, πριν από μερικές ώρες.