Αυτά είναι τα 5 σημεία «κλειδιά» για να ενισχύσετε την υγιή ανάπτυξη του παιδιού

Όταν πρόκειται για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών οι ειδικοί επισημαίνουν πέντε σημεία-κλειδιά που τους παρέχουν τα ψυχοσωματικά ερεθίσματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους κατά τα πρώτα, κρίσιμα χρόνια της ζωής τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η ενημέρωση των γονέων κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μπορεί να αποτρέψει πολλά πιθανά προβλήματα στο μέλλον. Οι κοινωνικές, συναισθηματικές και γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σε μικρή ηλικία, το βοηθούν να χειριστεί καλύτερα τις προκλήσεις και το άγχος στο μέλλον.

Τα πέντε σημεία-κλειδιά είναι απλές συνήθειες που καλλιεργούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ελαχιστοποιούν το καταστροφικό άγχος που τον επηρεάζει. Αυτά είναι τα εξής:

• Διαβάστε καθημερινά μαζί με το παιδί (Read)
• Να έχετε ρυθμό στο παιχνίδι και την αλληλεπίδραση με το παιδί καθημερινά (Rhyme)
• Αναπτύξτε «ρουτίνες», ειδικά όσον αφορά τα γεύματα, τον ύπνο και την οικογενειακή διασκέδαση (Routines)
• Επιβραβεύστε το παιδί ώστε να αναπτύξει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και επιδοκιμάστε την καλή συμπεριφορά (Reward)
• Αναπτύξτε ισχυρό δεσμό με το παιδί ως θεμέλιο για την υγιή του ανάπτυξη (Relationship)

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ορίζει αυτά τα 5 σημαία-κλειδιά ως «Τα πέντε R» από τα αρχικά των λέξεων: Read, Rhyme, Routines, Reward, Relationship. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανάγνωση μιας απλής ιστορίας μπορεί να ικανοποιήσει και τις πέντε αυτές προτάσεις ταυτόχρονα: «Η ανάγνωση με μικρά παιδιά είναι ένας χαρούμενος τρόπος για να οικοδομηθούν ισχυρές και υγιείς σχέσεις γονέα-παιδιού και να τονωθεί η πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη», αναφέρει η παιδίατρος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Pamela High.

Οι συστάσεις αυτές μπορεί να ακούγονται συνηθισμένες, αλλά μερικές φορές είναι πιο εύκολο για τους γονείς να δώσουν στα παιδιά ένα tablet παρά να τους διαβάσουν ένα βιβλίο. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όχι περισσότερο από μία ώρα μπροστά στην οθόνη ημερησίως για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, ενώ απαγορεύεται αυστηρά σε παιδιά κάτω των 18 μηνών.