Αυτά είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να μην κινδυνεύσετε από τον κορωνοϊό

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία εξέδωσε ενημέρωση για  τις αναπνευστικές παθήσεις στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων με την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτά είναι τα “ύποπτα” συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα παρόμοια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής με εμφάνιση πυρετού (88%), μη παραγωγικός βήχα(68%), αιμόπτυση (7%), πονόλαιμος(14%), κεφαλαλγία(14%), αρθραλγίες- μυαλγίες(15%) και δύσπνοια(19%).

Η δύσπνοια, είναι κυρίως το σύμπτωμα που θορυβεί τους ασθενείς και προσέρχονται στους χώρους παροχής υγείας προς εκτίμηση, η οποία δύναται να εμφανιστεί άμεσα ή ακόμα και μετά από επτά ημέρες. Συνήθως, συνδυάζεται με υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και αδυναμία.

Συμπτωματολογία δύναται να υπάρχει από το ανώτερο αναπνευστικό με ρινική καταρροή, ανοσμία, αγευσία και τους οφθαλμούς με επιπεφυκίτιδα, καθώς και κοιλιακό άλγος, έμετος-ναυτία (5%) και διαρροϊκές κενώσεις (4%) ως επί της προσβολής του γαστρεντερικού.

Αυτά είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να μην κινδυνεύσετε από κορωνοϊό

• Προσοχή, η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να υποεκτιμάται και συχνά δε διαγιγνώσκεται μια εικόνα διάχυτου διάμεσου προτύπου ή ήπια διηθήματα. Η αξονική αν είναι εφικτή μπορεί να μας βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση (Silversteinetal).

• Προσοχή, η υποξυγοναιμία σε νέους ανθρώπους αρχικά μπορεί να υποεκτιμηθεί και να μην εκδηλώνεται ως δύσπνοια, παρά μόνο στην άσκηση. Η οξυμετρία μετά από ήπια άσκηση-περπάτημα μπορεί να βοηθήσει. Συχνά σε νέους γίνεται πρώτα αντιληπτή η αντιδραστική ταχυκαρδία (που δύναται να συνοδεύει και το πυρετό). Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν υποξαιμία χωρίς δύσπνοια με τις μελέτες να αναφέρονται στους ηλικιωμένους (Xieetal. 2020).

• Προσοχή, τα αρχικά συμπτώματα δεν προβλέπουν πάντα την εξέλιξη και πρόγνωση της νόσου. Στο δεύτερο στάδιο που ενεργοποιείται η επίκτητη ανοσία και μειώνεται το ιϊκό φορτίο, μπορεί να υπάρξει έντονη φλεγμονώδης αντίδραση και καταρράκτης κυτταροκινών (Young 2020).

• Προσοχή, η νεφελοποίηση στα ΤΕΠ και στις κλινικές αυξάνει τη διασπορά και τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Εκπαιδεύστε τους ασθενείς στη χρήση των ατομικών τους συσκευών και στα ΤΕΠ χρησιμοποιείστε ατομικούς αεροθαλάμους με σαλβουταμόλη.

• Προσοχή, και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν (<1% σε ηλικίες <10 ετών), απλά πιο ελαφρά συνήθως και με πολύ μικρή θνησιμότητα (αναφέρεται ένας θάνατος σε βρέφος 10 μηνών (ΝΕJM 18 March 2020)

• Προσοχή, και οι νέοι κινδυνεύουν να νοσήσουν και κάποιοι από αυτούς σοβαρά, απλά το ποσοστό είναι χαμηλό. ΟΛΟΙ χωρίς εξαιρέσεις οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

• Προσοχή, η ανοσμία ή απώλεια γεύσης μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.