Αυτό είναι το μυστικό για να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση και δύναμη ψυχής!

Η αυτοπεποίθηση είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες αρετές, τις οποίες μπορεί να εμφυσήσει ένας γονιός στο παιδί του.

Θα μπορούσε χαρακτηριστικά να περιγραφεί ως μια αόρατη πανοπλία που θα προφυλάξει το παιδί από κάθε είδους αναποδιές και δυσκολίες, οι οποίες θα εμφανιστούν στο δρόμο του και δυνητικά θα μπορούσαν να του “κλέψουν” το χαμόγελο από τα χείλη.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, όταν δεν πιστεύουμε πρώτα οι ίδιοι στον εαυτό μας, είναι σχεδόν αδύνατον να αποδείξουμε τις δεξιότητές μας στους υπόλοιπους –άρα και να εξελιχθούμε όσο θα μπορούσαμε.

Γονείς, σταθείτε δίπλα στο παιδί σας

Οι γονείς χρειάζεται κάθε μέρα να προσπαθούν να εξασκούν και να βελτιώνουν τις ικανότητες του παιδιού τους. Η αποδοχή, η αγάπη και η στοργή από τους γονείς είναι τα πιο απαραίτητα συστατικά για την καλλιέργεια υψηλής αυτοπεποίθησης. Η εσωτερική ασφάλεια που προσφέρει το οικογενειακό περιβάλλον είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει με τη σειρά του το παιδί να ανταποκριθεί με σιγουριά στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια των γονιών είναι το βιβλίο “Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση” της Nessia Laniado που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο.

Έχοντας ως βάση την παραδοχή ότι “Αισιόδοξοι δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε. Μαθαίνουμε να έχουμε ανοσία στην απάθεια και στην αποθάρρυνση κυρίως κατά την παιδική μας ηλικίας”, η συγγραφέας έγραψε έναν οδηγό ανατροφής που αξίζει να διαβάσει κάθε γονιός που θέλει να αναθρέψει ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, το οποίο μεγαλώνοντας θα εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο άνθρωπο που θα έχει όλα τα εφόδια και τις δεξιότητες να προστατεύει τον εαυτό του όταν δεν θα είναι εκεί ο γονιός για να το καθοδηγήσει.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο εγχειρίδιο ανατροφής παιδιών με αυτοπεποίθηση και ασιοδοξία, που σε καμιά περίπτωση δεν κουράζει ή “βαραίνει” τον αναγνώστη λειτουργώντας με διδακτισμό. Ακριβώς το αντίθετο, όντας πυκνογραμμένο και βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες παιδιών και γονιών δίνει τις απαντήσεις σε κάθε ζήτημα χωρίς να πλατιάσει και να δυσκολέψει τον αναγνώστη μέσα από κείμενα γραμμένα σε επιστημονική γλώσσα. Τα συμπεράσματα κάθε κεφαλαίου προκύπτουν αβίαστα και έτσι οι σωστές εντολές αφομοιώνται άμεσα.<

Πέραν των αληθινών μαρτυριών στα συν του βιβλίου συγκαταλέγεται και η παράθεση παραδειγμάτων δύσκολων καταστάσεων που εύλογα στρεσάρουν τα παιδιά και τα αποσυντονίζουν. Μέσα από τα παραδείγματα αυτά, προτείνεται ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης από πλευράς των παιδιών και έτσι οι γονείς μαθαίνουν πώς θα τα διδάξουν να χειρίζονται αντίστοιχες καταστάσεις.
Σε μια εποχή όπως η δική μας, που μοιραία τα παιδιά αναγκάζονται να μεγαλώσουν μέσα σε κλίμα ανασφάλειας λόγω της περιρρέουσας κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης, είναι υποχρέωση των γονιών να φροντίσουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών, βοηθώντας τα να μην το βάζουν κάτω, όσα στραβά και αν τους συμβούν.

Πώς μπορούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας σε έναν αβέβαιο και ανασφαλή κόσμο;

Σας προτρέπω με την πρώτη ευκαίρια να διαβάσετε αυτό το βιβλίο και είμαι σίγουρη ότι θα συμβάλλει και στον δικό σας τρόπο ανατροφής των παιδιών. Αποδεχθείτε την πρόσ(κ)ληση, ξεκινήστε την ανάγνωση και σίγουρα θα βρείτε τα “όπλα” για να μεγαλώσετε παιδιά με αισιοδοξία που θα λύνουν προβλήματα, αντί να βουλιάζουν σε αυτά. Το μέλλον τους, έτσι, αναπόφευκτα προδιαγράφεται πιο όμορφο και φωτεινό, γιατί όταν πιστεύεις στις δυνάμεις τους, τίποτα δεν είναι ανέφικτο!