«Τι πρέπει να κάνω για να με ακούει η 2,5 ετών κόρη μου και να μην αντιδρά με θυμό;»: Η ψυχολόγος απαντά

Έχω μια κόρη 2,5 ετών, η οποία είναι πολύ ζωηρή, δεν ακούει αυτά που της λέμε και θέλει να γίνεται συνέχεια το δικό της. Όταν δεν γίνεται αυτό που θέλει είτε κλαίει, είτε πετάει πράγματα, είτε χτυπιέται κάτω. Αν πάμε να καθίσουμε έξω, π.χ. για έναν καφέ, θέλει συνέχεια να την πηγαίνουμε βόλτα και όταν δεν γίνεται αυτό κλαίει και χτυπιέται κάτω. Της μιλάμε και της εξηγούμε πράγματα, αλλά μας αγνοεί. Καταλαβαίνει πολύ καλά τι της λέμε. Επίσης την βάζουμε τιμωρία στο δωμάτιό της αλλά ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα. Τι πρέπει να κάνω, ώστε να έχει μια σωστή συμπεριφορά και να μας ακούει. Επίσης εμείς συμπεριφερόμαστε ήσυχα.

Μπαμπάς Άγγελος

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Σε αυτή την ηλικιακή φάση, τα παιδιά έχουν ανάγκη να αυτονομηθούν και πολλές φορές η συμπεριφορά τους έχει κίνητρο την ευχαρίστηση. Οι γονείς το εκλαμβάνουν ως ανυπακοή αλλά δεν είναι παρά η τήρηση και η επιβεβαίωση κανόνων που οι ίδιοι έχουν θέσει.

Να είστε σαφής, σταθεροί και συγκεκριμένοι όταν βάζετε τους κανόνες και να είναι σύμφωνοι με την συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού σας.

Να δίνετε χρόνο στην κατανόηση του κανόνα και στην καθοδήγηση του παιδιού στα πρώτα βήματά του.

Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε και να ενισχύετε θετικά κάθε προσπάθεια που κάνει το παιδί σας.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιβολή συνεπειών, ώστε να γίνεται σε συνάρτηση με τη πράξη του παιδιού και να μην εκλαμβάνεται ως τιμωρία.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com