Αυτό το δημόσιο σχολείο μεταμορφώθηκε σε εκπαιδευτικό στολίδι χάρη στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σχολείων που αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στα σχολείο ενεργός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που απαρτίζεται από γονείς που έχουν διάθεση και όραμα να συνεισφέρουν και να παραδώσουν στην μαθητική κοινότητα ένα φιλόξενο, βελτιωμένο και λειτουργικό σχολείο.

Γιατί όταν το σχολικό περιβάλλον είναι ευχάριστο, οι μαθητές απολαμβάνουν τη διδασκαλία σε όμορφες πολύχρωμες αίθουσες και μαθαίνουν να αγαπούν το σχολείο τους όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί αυτά τα συναισθήματα τους δημιουργούνται όταν αντικρίζουν ένα καθαρό και καλαίσθητο κτίριο με όμορφες εικαστικές παραστάσεις να δεσπόζουν επιβλητικά σε διάφορες γωνιές της σχολικής μονάδας.

Ένα άσχημο κτίριο, μια σκοτεινή τάξη, ένα γκρίζο προαύλιο δύσκολα κινητοποιούν

Αντιθέτως, ένα θετικό περιβάλλον ενεργοποιεί δημιουργικά όλα τα μέλη μιας σχολικής κοινότητας. Πώς, άραγε μπορεί να αλλάζει προς το καλύτερο η σχέση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων με το σχολικό χώρο;

Ένας δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μπορεί να κάνει θαύματα στο σχολείο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου όταν στα τέλη του 2016 ανέλαβε το ρίσκο να αναλάβει δράση και να ασχοληθεί ενεργά με τα τεκταινόμενα του σχολείου κινούνταν σε αχαρτογράφητα νερά καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή στο σχολείο δεν είχε υπάρξει προηγούμενος σύλλογος.

Το μόνο που ξέραμε ήταν ότι θέλαμε να φτιάξουμε ένα σχολείο ….που τα παιδιά να θέλουν να βρίσκονται μέσα σε αυτό. Αρχές λοιπόν του 2017, και με συνάντηση των μελών του Δ.Σ. 2 φορές την εβδομάδα , προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε και τους υπόλοιπους γονείς για να φτιάξουμε το σχολείο που φανταζόμασταν.” δήλωσαν στο Infokids.gr ο κ. Παρασκευάς Κιοσίδης, ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Με όραμά τους να παραδώσουν στα παιδιά ένα σχολείο κόσμημα, σήκωσαν τα μανίκια, απευθύνθηκαν σε χορηγούς για να εξασφαλίσουν τους πόρους για να υλοποιήσουν μια σειρά από έργα αναβάθμισης του σχολείου και έτσι στα τέλη του 2020 το σχολείο δεν θυμίζει σε τίποτα το κτίριο του 2016.

Τοιχογραφίες, εξωτερικές εργασίες για αναβάθμιση του προαυλίου και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων εντός των αιθουσών προς όφελος των μαθητών δημιούργησαν ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα που αξίζει το χειροκρότημα και την αναγνώριση όλων.

Όπως ενδεικτικά μας ανέφερε ο κ. Κιοσίδης “Τα 4 αυτά χρόνια που έχουμε αναλάβει δράση ως Σύλλογος Γονέων κατορθώσαμε να περάσουμε αντιηλιακές μεμβράνες για προστασία από την ακτινοβολία, αγοράσαμε και τοποθετήσαμε 4 κλιματιστικά στις πάνω αίθουσες του σχολείου που το καλοκαίρι είχε ανυπόφορη ζέστη, εξοπλίσαμε με υπολογιστές την αίθουσα Πληροφορικής, αναβαθμίσαμε την εξωτερική όψη του σχολείου με την ένταξή μας στο πρόγραμμα Φιλόδημος, κάναμε υπέροχα γκράφιτι στο σχολείο ώστε να καλυφθεί το άχαρο γκρίζο των τοίχων, βάλαμε χρώμα και στο εσωτερικό του σχολείου για να νιώθουν ευχάριστα οι μαθητές πριν φτάσουν στην τάξη και γενικότερα υλοποιήσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έκαναν το σχολείο μας μια εκπαιδευτική όαση!

Το χαμόγελο και ο θαυμασμός των μαθητών είναι η καλύτερη ανταμοιβή

Το όραμα του Συλλόγου Γονέων δεν θα είχε στεφθεί με επιτυχία αν δεν είχαν μεταδώσει τη θετική τους διάθεση και την αίσθηση για προσφορά τόσο στους υπόλοιπους γονείς όσο και στους μαθητές.

Όλοι έγιναν μια γροθιά για το καλό του σχολείου, έδειξαν προθυμία να βάλουν το δικό τους λιθαράκι και προσέφεραν κόπο και προσωπικό χρόνο.

Το παράδειγμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης αποδεικνύει ότι αν οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να φοιτούν σε σχολεία που θα ξεχωρίζουν όχι μόνο για το εκπαιδευτικό τους έργο αλλά και για την συνολική τους εικόνα δεν θα πρέπει να επαναπαύονται στα κονδύλια που εξασφαλίζει ο εκάστοτε Δήμος και να περιμένουν πότε οι αρμόδιοι θα φτιάξουν όλα όσα χρειάζεται το σχολείο αλλά αντιθέτως θα πρέπει να γίνουν ενεργά μέλη της σχολικής κοινότητας και να αναλάβουν αρμοδιότητες στο Σύλλογο Γονέων. Αδράξτε την ευκαιρία να γίνετε μέρος της αλλαγής που θέλετε να δείτε στον μικρόκοσμο της εκπαίδευσης και το χαμόγελο των μαθητών για όλα όσα θα καταφέρετε θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή σας!