Αυτό χρειάζονται πραγματικά τα νηπιάκια στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς για να πάνε στο Δημοτικό

Τα νηπιάκια επέστρεψαν στα σχολεία και ανταμώθηκαν ξανά με τους αγαπημένους τους συμμαθητές και τις νηπιαγωγούς. Η φετινή σχολική χρονιά παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου και ήδη αρκετά νηπιαγωγεία αρχίζουν να προετοιμάζουν τις γιορτές αποφοίτησης των παιδιών που από τον Σεπτέμβριο θα καθίσουν για πρώτη φορά στα θρανία της Α Δημοτικού.

Με μια ανάρτησή του ο Ιωάννης Γλωσσόπουλος, Ψυχολόγος και Εμψυχωτής, εξηγεί για ποιους λόγους τα νηπιάκια φέτος δεν χρειάζονται τις (κλασικές) καλοκαιρινές γιορτές αποφοίτησης αλλά αντιθέτως εξαιτίας της καραντίνας και της παρατεταμένης αποχής από τη δια ζώσης διδασκαλία χρειάζονται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που θα τους δώσει την ευκαιρία να γιορτάσουν τη μετάβαση στο “μεγάλο σχολείο” με όλη τους την ψυχή σε ένα πλαίσιο ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς.

Ας ακούσουμε την άποψή του

Τα παιδιά φέτος υπέφεραν κοινωνικά, συναισθηματικά αλλά και ακαδημαϊκά.

1.Το περιβάλλον τους είχε χαρακτήρα ή του ύψους ή του βάθους, χωρίς προβλεπόμενες εκπαιδευτικές ρουτίνες όπως αυτές του νηπιαγωγείου.

2.Το κοινωνικό τους περιβάλλον ήταν λειψό από παιδιά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως

-Κοινωνική επίγνωση
-Επίλυση συγκρούσεων
-Δημιουργία και διατήρηση φιλίας

3.Συναισθηματικά δεν ήρθαν σε καθημερινή επαφή με την τάξη, ώστε να δεθούν με τα άλλα παιδιά αλλά και την κυρία τους. Να βγάλουν τον θυμό ή την χαρά τους όπως κανονικά θα έπρεπε.

Δεν αποσκοπεί ΠΟΥΘΕΝΑ το να βάλουμε τα παιδιά σε μια διαδικασία ποιημάτων, τυποποιημένης πρόβας, κατασκευές από τις νηπιαγωγούς για σκηνικά. Για μια μέρα που μπορεί απλά να είναι μέρα γιορτής!

-Ε και τι θα κάνουμε, να μην γιορτάσουμε;

Μπορούμε απλά να παίξουμε 10 παιχνιδάκια και να φάμε, ή να φτιάξουμε γωνίες με παιχνίδια ομαδικά ή παραδοσιακά σαν θεματικό πάρτυ στην αυλή και να παίξουμε με τους γονείς και τις κυρίες μας.

Ο χρόνος που θα σπαταλήσουμε για όλα αυτά που κάνουμε κάθε χρόνο, φέτος θα μπορούσε να είναι ποιοτικός χρόνος διδασκαλίας κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων αλλά και παιγνιώδους μάθησης όπως γίνεται στο νηπιαγωγείο!

-Ποιος είστε εσείς κύριε και τα λέτε αυτά;

Κάθε χρόνο σχεδιάζω και δημιουργώ γιορτές για νηπιαγωγεία και φέτος είχα έτοιμες ήδη 2 προς πώληση! Πληγώνομαι επαγγελματικά με αυτό το ποστ αλλά στα παιδιά δεν χωράνε οπαδικά!