Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά στην Ιαπωνία είναι τα υγιέστερα του κόσμου

Αυτό που θέλουν όλοι οι γονείς είναι τα παιδιά τους να ζήσουν μια υγιή και μακρά ζωή. Προσπαθούν με χιλιάδες τρόπους να το καταφέρουν και κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Ορισμένες φορές, όμως, δεν τα καταφέρνουν.

Ο παραπάνω συλλογισμός, φαίνεται να μην απασχολεί πολύ τους γονείς στην Ιαπωνία, οι οποίοι μοιάζει να έχουν ανακαλύψει το μυστικό για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για την κοσμοθεωρία τους, η οποία τους οδηγεί στο να διάγουν μία ευτυχισμένη και ήρεμη και με αυτόν τον τρόπο να μεγαλώνουν και τα παιδιά τους. Όλοι έχουμε ακούσει, άλλωστε, για τους αιωνόβιους Ιάπωνες και την γεμάτη χωρίς άγχος ζωή τους.

Πώς τα καταφέρνουν; Ακολουθούν μερικά βήματα, τα οποία «περνούν» και στα παιδιά τους και έτσι εκείνα γίνονται ώριμοι και υγιείς ενήλικες.

Οικογενειακά γεύματα

Το φαγητό για τους περισσότερους γονείς είναι θέμα που προκαλεί επικές μάχες με τα παιδιά τους. Κυρίως, επειδή το παιδί θέλει κάποιο γλυκό ή σνακ και εμείς του αρνούμαστε ή του το δίνουμε σαν «βραβείο», επειδή έφαγε το φαγητό του.

Οι Ιάπωνες γονείς είναι πιο «χαλαροί» στο θέμα του φαγητού και πολλοί διατροφολόγοι από την Ιαπωνία προτείνουν και στους Ευρωπαίους γονείς να κάνουν το ίδιο. «Δείξτε στο παιδί σας, ότι απολαμβάνετε το φαγητό. Μαγειρέψτε με αγάπη και έχετε ένα πρόγραμμα φαγητού. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα στην οποία όλη η οικογένεια θα τρώει μαζί, χωρίς άγχος, φωνές ή ηλεκτρονικές συσκευές στο τραπέζι», προτείνουν οι περισσότεροι.

Νέες γεύσεις

Οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών αλλάζουν πολύ γρήγορα και αυτή είναι η ευκαιρία των γονιών για να εισάγουν στην διατροφή τους νέες και πολύ υγιεινές τροφές. Όσες περισσότερες ευκαιρίες, λοιπόν, δώσετε σε ένα τρόφιμο τόσο πιο εύκολα θα το δεχθεί το παιδί σας. Μπορείτε, επίσης,  να παρουσιάσετε τα φαγητά με ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους για να κερδίζετε το ενδιαφέρον των παιδιών από το παρουσιαστικό και μόνο.

Η αίσθηση της γεύσης αναπτύσσεται με τον καιρό και βελτιώνεται ανάλογα με την “χρήση” της. Όσο περισσότερες γεύσεις δοκιμάζει, λοιπόν, το παιδί σας τόσο καλύτερα για εκείνο.

Τρέξιμο!

Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει κάποιος τα σημερινά παιδιά μακριά από οθόνες και video games. Χρειάζονται, όμως, τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα παιχνιδιού στο ύπαιθρο, υποστηρίζουν οι Ιάπωνες. Το κλειδί για να έχει επιτυχία αυτή η προσπάθεια των γονιών και να καταφέρουν να «ξεκολλήσουν» τα παιδιά από το σπίτι είναι η διασκέδαση.

Δοκιμάστε να περπατάτε προς το σχολείο με αστείο και έντονο τρόπο ή να παίζετε μαζί στην παιδική χαρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, ότι τα επίπεδα φυσικής άσκησης σε παιδιά από 5 έως 17 ετών συνεισφέρουν στην ανάπτυξη υγιών οστών και μυών. Επιπλέον, βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Ιαπωνία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στον κόσμο…

πηγή: readersdigest.com