Αρχική Γωνιά του μαθητή Δάσκαλος Δημοτικού είπε σε όλη την τάξη ότι δεν υπάρχει Άη Βασίλης και αυτό που έγινε μετά …δεν περιγράφεται!

Δάσκαλος Δημοτικού είπε σε όλη την τάξη ότι δεν υπάρχει Άη Βασίλης και αυτό που έγινε μετά …δεν περιγράφεται!

Για πάρα πολλά παιδιά Άγιος Βασίλης ΣΗΜΑΙΝΕΙ Χριστούγεννα. Ο γενειοφόρος παππούλης αποτελεί μέρος της γιορτινής «μαγείας» και για όσα χρόνια «πιστεύουν», τα παιδιά μας δεν θα σταματήσουν να γράφουν γράμματα προσμονής, να ετοιμάζουν λίστες και να βάζουν γάλα και κουλουράκια δίπλα στο τζάκι, περιμένοντας την επίσκεψή του. Όσο για εμάς, τους γονείς, ο Άγιος Βασίλης αποτελεί το καλύτερο κίνητρο (ή φόβητρο;) προκειμένου τα παιδιά μας να επιδείξουν καλή συμπεριφορά όλο τον μήνα, αν θέλουν να λάβουν τα πολυπόθητα δώρα τους (ας μην ξεχνάμε: Γνωρίζει όπου και να’σαι κάθε μια σου σκανταλιά!).

Όταν, λοιπόν, δάσκαλος σε δημόσιο Δημοτικό σχολείο των νοτίων προαστίων είπε τα περσινά Χριστούγεννα στους μαθητές της Γ’ τάξης «Είναι δυνατόν να πιστεύετε ακόμα στον Άη Βασίλη;» και πολλά από τα παιδιά αντέδρασαν σοκαρισμένα και περίλυπα… αυτό που έγινε την επόμενη ημέρα στο σχολείο, δεν περιγράφεται!

Σύσσωμος ο Σύλλογος Γονέων έσπευσε στο Γραφείο της Διευθύντριας στο Σχολείου παραπονούμενος για την απάντηση του δασκάλου, η οποία όχι μόνο γκρέμισε τα όνειρά τους αλλά οδήγησε και πολλά παιδιά σε γοερά κλάματα, ενώ δεν ήταν και λίγοι οι γονείς που ζήτησαν ακόμα και την παραπομπή του δασκάλου στο πειθαρχικό.

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η διευθύντρια τότε, όπως λένε οι πηγές που έχουμε εκ των έσω, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του δασκάλου σε όλους τους γονείς και ανέλαβε εκείνη να μιλήσει στα παιδιά, εξηγώντας τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει σχετικά με τον Άγιο Βασίλη. (Για την ιστορία, ο εν λόγω δάσκαλος αποτελεί από τότε persona non grata για γονείς και μαθητές).

Ένα αντίστοιχο συμβάν έλαβε χώρα πρόσφατα σε Δημοτικό Σχολείο του New Jersey στην Αμερική, κατά το οποίο μία εξίσου σκληρή αποκάλυψη έκανε η δασκάλα στους μαθητές της –κάνοντας τους γονείς έξαλλους! Πώς το χειρίστηκε εκεί η διευθύντρια; Αφού είπε στην δασκάλα, ότι αυτό που είπε στα παιδιά ήταν εντελώς ανόητο, απευθύνθηκε στους γονείς με ένα μετριοπαθές γράμμα στο οποίο έγραφε:

«Στέλνω αυτό το γράμμα για να είστε ενήμεροι της κατάστασης και αν προκύψει συζήτηση στο σπίτι τις επόμενες ημέρες να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να αναλάβετε τα απαραίτητα μέτρα που θα διατηρήσουν την παιδική αθωότητα κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου.»

Δεν έχουν όλες οι οικογένειες την ίδια «πίστη» στον Άγιο Βασίλη και έτσι δεν είναι λίγοι οι γονείς και οι μαθητές που παρακολουθούν αδιάφορα όλα τα παραπάνω. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, δεν είναι κανενός «δουλειά» να λέει στα παιδιά αν ο αγαπημένος τους Άγιος είναι ή δεν είναι αληθινός. Πρόκειται για μια αποκάλυψη που είτε θα γίνει «με τρόπο» από τους ίδιους τους γονείς είτε «κατά λάθος» από κάποιο άλλο παιδί. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν είναι δουλειά του δασκάλου!

Στον αντίποδα, υπάρχουν και αυτοί οι δάσκαλοι

Και ενώ γράφαμε τις παραπάνω γραμμές, εμφανίστηκε μπροστά μας το κείμενο του εκπαιδευτικού κ. Τάσου Παπαναστασίου, το οποίο απαντά όπως πρέπει σε κάθε δάσκαλο που «βιάζεται» να φυσήξει την χρυσόσκονη πάνω από τα παιδικά κεφαλάκια:

Εγώ, ο αδελφός του Άη Βασίλη.

Χρόνια πριν, το 1998 ίσως, σε ένα σχολείο στα δυτικά, απόγευμα Παρασκευής, τέτοιες μέρες (τότε που λειτουργούσαν τα σχολεία πρωί-απόγευμα) λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τελευταία ώρα. Αντικαθιστώ τη δασκάλα που απουσιάζει. Πρώτη δημοτικού.

Τα πιτσιρίκια βρίσκονται σε... υπερδιέγερση. Όποιος το έχει ζήσει, καταλαβαίνει.

Προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να τραβήξω την προσοχή τους. Οι προσπάθειές μου πέφτουν στο κενό, όπως είναι φυσικό.

Τότε, από ένστικτο περισσότερο, ίσως και από απόγνωση, ρίχνω τη "βόμβα".

"Δεν σας έχω πει έως τώρα πως έχω έναν πολύ σπουδαίο αδελφό". Η φασαρία σταματάει καθώς με ακούν να συνεχίζω. "Είμαι ο αδελφός του Άη Βασίλη". Απόλυτη σιγή. Τα κεφάλια γυρίζουν ένα ένα και με κοιτούν με ενδιαφέρον και έκπληξη. Η ιστορία που τους/τις αφηγούμαι, την οποία σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή, με Αγιο-Βασίληδες και ξωτικά και έλκηθρα και καλούς και κακούς και σπουδαίες περιπέτειες και άλλα τέτοια τους/τις καθηλώνει μέχρι το σχόλασμα.

Μέρες μετά, ίσως τέλη Ιανουαρίου, είμαι στην αυλή, έχοντας παρέα έναν μπόμπιρα εκείνης της Πρώτης. Μιλάει ασταμάτητα και κάποια στιγμή μου λέει για το "δώρο που μου έφερε ο αδελφός σου". "Ποιος;" ρωτάω ξαφνιασμένος καθώς είχα ξεχάσει εκείνο το απόγευμα. "Ο Άη Βασίλης ντε!" απαντάει και συνεχίζει να μου περιγράφει το δώρο.

Από τότε είμαι ο αδελφός του Άη Βασίλη. Για όλους μου τους μαθητές και όλες μου τις μαθήτριες. Και να ξέρετε, το απολαμβάνουμε και περνάμε σούπερ 🙂

Είναι ωραία τα παραμύθια. Για τα παιδιά αλλά και για μας τους μεγαλύτερους. Είναι χρήσιμα για τα παιδιά. Το έχουν αποδείξει δεκάδες σχετικές έρευνες. Είναι χρήσιμα και για μας, αφού αναγκαζόμαστε να υψωνόμαστε στο ύψος των συναισθημάτων των παιδιών, ως συμμέτοχοι σ' αυτά ή ως αφηγητές. Και απ' όλες τις χρησιμότητες που αναφέρουν οι έρευνες, εγώ στέκομαι σε εκείνη που λέει πως με τα παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν πως πάντα νικάει ο καλός (ή τέλος πάντων, πως ο κακός δεν είναι ανίκητος). Αυτός που παλεύει και δεν τα παρατάει. Αυτός νικάει στο τέλος. Όπως στην πραγματική ζωή.

Μη διστάζετε καθόλου. Παίξτε το παιχνίδι με τα παιδιά σας, τα ανίψια σας, τους/τις μαθητές/τριές σας. Ο Άη Βασίλης υπάρχει.

Κι εγώ είμαι ο αδελφός του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.