«Δεν γνωρίζουμε τη σαφή αιτία που προκάλεσε την παράλυση του 3χρονου» λέει η παιδίατρος κ. Παρδάλη

«Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς που έκανε ο 3χρονος ήταν απλά μία από τις λεπτομέρειες του ιστορικό του και της τεράστιας ταλαιπωρίας που πέρασε», δήλωσε αποκλειστικά στο Infokids.gr η παιδίατρος κ. Άννα Παρδάλη, η οποία ήταν στο πλευρό του μικρού Χρήστου κατά την διάρκεια της διακομιδής του με ασθενοφόρο του Χαμόγελου του Παιδιού προς Θεσσαλονίκη.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την παιδίατρο που γνωρίζει την υπόθεση του 3χρονου που παρέλυσε λίγο αφού έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της ανεμοβλογιάς από πρώτο χέρι, η οποία ζητά να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και σε καμία περίπτωση να μην δαιμονοποιηθούν τα εμβόλια για την ταλαιπωρία που πέρασε η οικογένεια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παρδάλη: «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το παιδί παρέλυσε από το εμβόλιο. Αλλά επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, δεν μπορεί αν αποκλειστεί ούτε αυτό. Το παιδί εμφάνισε μια άτυπη εγκεφαλίτιδα αυτοάνοσου χαρακτήρα, η οποία μπορεί να προέκυψε από οτιδήποτε, ακόμα και μία απλή ίωση που πέρασε το παιδί και έκανε μία καθυστερημένη αντίδραση. Αυτό μπορεί να συμβεί έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως εμβολιασμού. Δεν στοιχειοθετήθηκε, λοιπόν, ότι φταίει το εμβόλιο, γιατί είναι δύσκολο σε τόσο μη τυπικές εγκεφαλίτιδες να βρεις την αιτία.»

Η γιατρός τόνισε, ότι «η νόσος της ανεμοβλογιάς έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα, αν επιλέξει κανείς να μην εμβολιαστεί κατά αυτής.»

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Παρδάλη υπογράμμισε, ότι παρά την τεράστια ταλαιπωρία του, το παιδί θα πάει πολύ καλά και θα επανέλθει πλήρως στην υγεία του.

Και ζήτησε να σταματήσει η αναπαραγωγή της είδησης, γιατί περισσότερο κακό κάνει παρά καλό.

Εμβόλια και παρενέργειες: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Έπειτα από επικοινωνία του Infokids.gr με τον παιδίατρο κ. Ηλία Χαραμαρά: «Οι πιο συνηθισμένες (αν και σπάνιες) παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά είναι ο πυρετός, η ερυθρότητα και το οίδημα στην περιοχή του εμβολιασμού. Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας συνήθως είναι ο πυρετός, η ανησυχία, η μειωμένη σίτιση και η αϋπνία. Έχουν παρατηρηθεί σε κάποια εμβόλια, σε ελάχιστο ποσοστό σχεδόν άνευ σημασία, να γίνονται κάποιες νευρολογικές ανωμαλίες. Ενδέχεται, πάλι στη σφαίρα του απίθανου, αν ένα παιδί έχει ιστορικό π.χ. πυρετικών σπασμών, να έχει ένα τέτοιο σύμπτωμα, γι’αυτό το εμβόλιο πρέπει να γίνεται πάντα υπό ιατρική επίβλεψη».

Σε κάθε περίπτωση και ο κ. Χαραμαράς τόνισε: «Είναι εγκληματικό να πούμε ότι φταίει το εμβόλιο για το συμβάν με τον 3χρονου».

Τέλος, ο παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας, με τον οποίον το Infokids.gr είχε σύντομη συνομιλία, συμβουλεύει τους γονείς να διαβάζουν τις πιθανές επιπλοκές που αναγράφονται στη συσκευασία του κάθε εμβολίου. Αν διαπιστώσουν, ότι το παιδί τους έχει κάποια από αυτές, περισσότερες πληροφορίες θα βρουν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Για το εν λόγω συμβάν ο παιδίατρος είπε: “Να δούμε πρώτα τη διάγνωση που έδωσε το νοσοκομείο για το εν λόγω συμβάν και μετά να κάνουμε κρίσεις.”