Περιμένουμε νέα εμβόλια για παθήσεις που δεν καλύπτονται και νέες θεραπείες για ογκολογικές και για σπάνιες παθήσεις.
Κάθε νέο για νέες θεραπείες, ειδικά όταν αυτές αφορούν σε ακάλυπτα νοσήματα και ανάγκες, ενηλίκων και παιδιών, είναι καλό νέο. Σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες η εταιρεία AstraZeneca έγινε σημαντική αναφορά στις αναμενόμενες θεραπείες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η επένδυση στην καινοτομία και τα νέα φάρμακα έως το 2030
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας για την Ελλάδα & την Κύπρο κα Έλενα Χουλιάρα, «επενδύουμε στην επιστήμη και αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών που αναπτύσσουμε προέρχεται από την ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών. Προβλέπουμε ότι το 90% των νέων μας φαρμάκων θα είναι θεραπείες ακριβείας, με στόχο την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενειών. Μέχρι το 2030, δεσμευόμαστε να διαθέσουμε 20 νέα φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2025-27 αναμένουμε να λάβουμε έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 10 νέα φάρμακα και 53 ενδείξεις, τα οποία δύνανται να είναι εμπορικά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά».
Σε ερώτηση του Infokids.gr, η κ. Χουλιάρα απάντησε ότι τα νέα φάρμακα θα αφορούν, μεταξύ άλλων, σε ογκολογικές παθήσεις και την παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία (PNH), μία σπάνια επίκτητη, απειλητική για τη ζωή ασθένεια του αίματος και σε θεραπείες για το καρδιαγγειακό, ενώ βρίσκονται σε φάση κλινικής μελέτης δύο νέα εμβόλια, για τον μεταπνευμονιόκοκκο και τον RSV που τα αναμένουμε ίσως και νωρίτερα, μέσα στο 2028.

Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca για την Ελλάδα & την Κύπρο
Η καινοτομία ως επένδυση
Η κ. Χουλιάρα και άλλοι εκπρόσωποι της εταιρείας συνέχισαν επισημαίνοντας τον βασικό ρόλο της καινοτομίας. «Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για υγειονομική περίθαλψη, του αυξανόμενου φορτίου στα συστήματα υγείας και των ραγδαίων εξελίξεων που αναμένονται στη φαρμακευτική καινοτομία. Σε μία αγορά όπως η ελληνική, όπου οι πόροι είναι πεπερασμένοι και περιορισμένοι στον αριθμό, πρέπει οι πολιτικές υγείας να εξασφαλίζουν στην βέλτιστη χρήση τους. Και εκεί η καινοτομία αποτελεί μία βιώσιμη λύση. Η καινοτομία είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία ιδιαίτερα αποδοτική επένδυση για την υγεία των ασθενών, τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Στην Ελληνική πραγματικότητα, συχνά επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο κόστος χωρίς να συνυπολογίζουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε. Αυτή η προσέγγιση απειλεί έναν από τους βασικούς μας στόχους: τη διατήρηση της βιωσιμότητας του κλάδου και τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονα, σωτήρια φάρμακα.
Η φαρμακευτική καινοτομία δημιουργεί σωτήριες θεραπείες και θα συνεχίσει να το κάνει. Είναι απαραίτητη η συστηματική χρηματοδότησή της. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε την υγεία ως ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, όπως κάνουμε, για παράδειγμα, με την ενέργεια».
Στη συνέχεια της συζήτησης η κ. Χουλιάρα αναφέρθηκε στη δέσμευση της AstraZeneca για τη βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στην πρωτοβουλία PHSSR (Partnership for Health System Sustainability and Resilience) που επικεντρώνεται στα μη μεταδιδόμενα νοσήματα.