Είναι σωστό να παραμένουμε στο δωμάτιο μέχρι να αποκοιμηθεί το παιδί;
Η ώρα του ύπνου μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή για πολλές οικογένειες. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Υγείας C.S. Mott Children’s Hospital του Μίσιγκαν, 1 στους 4 γονείς αναφέρει ότι το παιδί του δυσκολεύεται να κοιμηθεί λόγω άγχους ή ανησυχίας. Αυτή η καθημερινή μάχη, που ενίοτε μοιάζει ατελείωτη, είναι κάτι που πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν με άγχος.
Η σημασία της ρουτίνας πριν τον ύπνο
Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας πριν τον ύπνο είναι βασικής σημασίας για να βοηθήσετε τα παιδιά να κάνουν υγιή ύπνο. Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που δεν ακολουθούν σταθερές ρουτίνες είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται με την ώρα του ύπνου. Αντί να βασίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές ή βίντεο, η ανάπτυξη μιας ήρεμης ρουτίνας με βιβλία, απαλή μουσική ή ακόμα και συζητήσεις μπορεί να κάνει την ώρα του ύπνου πιο ευχάριστη και αποτελεσματική.
Αντιμετωπίζοντας τη νυχτερινή ένταση
Η νυχτερινή ένταση από άγχος είναι ένας βασικός λόγος που τα παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν στη μέση της νύχτας. Φοβούνται το σκοτάδι, ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί ή έχουν άσχημα όνειρα. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το στρες: :
- Δημιουργήστε ένα αίσθημα ασφάλειας: Μιλήστε με το παιδί σας για τους φόβους του και καθησυχάστε το. Μια μικρή νυχτερινή λάμπα ή ένα αγαπημένο λούτρινο μπορεί να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας.
- Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα: Διατηρήστε σταθερές ώρες ύπνου και ακολουθήστε μια σειρά από δραστηριότητες που χαλαρώνουν το παιδί σας πριν τον ύπνο.
- Ελαχιστοποιήστε τη διέγερση: Αποφύγετε τη χρήση οθονών και έντονη δραστηριότητα πριν τον ύπνο. Προτιμήστε πιο ήρεμες δραστηριότητες όπως διάβασμα ή αφήγηση ιστοριών.
Χρήση της μελατονίνης
Η μελατονίνη είναι ένα συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται συχνά για τη ρύθμιση του ύπνου. Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 5 γονείς δίνει μελατονίνη στα παιδιά του για να τα βοηθήσει να κοιμηθούν. Αν και μπορεί να είναι αποτελεσματική σε βραχυπρόθεσμη βάση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε μελατονίνη, για να σιγουρευτείτε ότι είναι η κατάλληλη λύση για το παιδί σας.
Παραμονή στο δωμάτιο μέχρι το παιδί να κοιμηθεί
Ένας στους τρεις γονείς επιλέγει να παραμένει στο δωμάτιο μέχρι το παιδί του να αποκοιμηθεί εντελώς. Αν και αυτή η συνήθεια μπορεί να φαίνεται αποτελεσματική προσωρινά, μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει εξαρτητικές συμπεριφορές. Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να κοιμάται μόνο του με σταδιακές αλλαγές, όπως να καθίσετε μακριά από το κρεβάτι και σταδιακά να μειώνετε την παρουσία σας.
Συμβουλές για έναν ήρεμο ύπνο
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει καλύτερο ύπνο:
- Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον: Κρατήστε το δωμάτιο σκοτεινό και ήσυχο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι άνετη.
- Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα: Η συνέπεια βοηθά το παιδί να καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο.
- Επιβραβεύστε τις καλές συνήθειες: Ενθαρρύνετε το παιδί σας όταν κοιμάται χωρίς βοήθεια.
Η ώρα του ύπνου δεν πρέπει να είναι μια καθημερινή μάχη. Με τη δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας και την αντιμετώπιση των νυχτερινών εντάσεων, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται καλύτερα. Θυμηθείτε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό, και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τη δική σας οικογένεια!
Διαβάστε επίσης:
Επιστροφή στο σχολείο: Πώς θα βάλετε το παιδί σε πρόγραμμα ύπνου
«Κρατήστε αγκαλιά τα παιδιά όσο περισσότερο μπορείτε…δεν τα κακομαθαίνετε» λέει η παιδίατρος
Λευκός ήχος: Τι είναι και γιατί βοηθάει το παιδί να κοιμηθεί καλύτερα;