Διατροφή τις γιορτές

Πάρτι, ρεβεγιόν, έξοδοι, φαγητό και… πάλι φαγητό. Αυτή η ευχάριστη περίοδος του έτους φαίνεται ότι μας αφήνει εκτός από ωραίες στιγμές και μερικά παραπάνω κιλά.

Από τον διαιτολό-διατροφολόγο Μουστούλα Αριστείδη

Ας δούμε τι κρύβουν οι τροφές των εορτών
Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό κρέας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ευτυχώς πλέον είναι μια πολύ συχνή επιλογή και στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς ανήκει στην κατηγορία των λευκών (άπαχων) κρεάτων και έχει παρόμοια σύσταση με το κοτόπουλο. Μπορούμε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες βέβαια επιλέγοντας τα πιο άπαχα μέρη του ζώου όπως το στήθος και αφαιρώντας την πέτσα. Μία μερίδα γαλοπούλας (150γρ) έχει περίπου 220 θερμίδες και 10γρ λίπους.

Γέμιση: Το θερμιδικό φορτίο καθώς και η ποιότητα της γέμισης της γαλοπούλας μπορεί να διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές μας. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποφύγουμε την προσθήκη κιμά ή αλλαντικών (π.χ. λουκάνικο) που θα αυξήσουν τόσο τις θερμίδες όσο και το κορεσμένο λίπος. Μπορούμε να επιλέξουμε ρύζι, κάστανα, κουκουνάρι και σταφίδες, με σκοπό να χαμηλώσουμε το θερμιδικό φορτίο, το ολικό αλλά και το κορεσμένο λίπος.

Γλυκά: Τόσο οι κουραμπιέδες όσο και τα μελομακάρονα έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Ένα κανονικό κομμάτι αποδίδει περίπου 200 θερμίδες και έχει 10 γρ. λίπους. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο γλυκά είναι ότι οι θερμίδες του κουραμπιέ προέρχονται από βούτυρο και ζάχαρη ενώ του μελομακάρονου από μέλι και ελαιόλαδο. Τα μελομακάρονα επομένως είναι πιο θρεπτικά καθώς έχουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να καταναλώσουμε τα πάντα με μέτρο.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ συνοδεύει αρκετά συχνά τα γεύματα αλλά και τις αυξημένες εξόδους των ημερών. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η κατανάλωσή του καθώς 1 γρ. αλκοόλ αποδίδει 9 θερμίδες (150ml κρασιού αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες). Απαραίτητο είναι επίσης να αποφύγουμε να συνοδεύσουμε το ποτό μας με διάφορα σνακ (π.χ. πατατάκια), τα οποία έχουν πολλές θερμίδες, πολλά λιπαρά και πολύ αλάτι.

Μερικά άλλα σημεία που πρέπει να προσέξουμε
Προτιμάμε το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό)
Αφαιρούμε το ορατό λίπος αλλά και την πέτσα
Αποφεύγουμε τα τηγανητά
Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στα φαγητά και στις σαλάτες και αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά (π.χ. κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα)
Συνοδεύουμε πάντα το γεύμα μας με μια πλούσια σαλάτα
Σερβίρουμε στο πιάτο μας την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και δεν τσιμπολογάμε
Κάνουμε μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού στο κυρίως γεύμα
Αποφεύγουμε την μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
Πίνουμε αρκετό νερό

Μουστούλας Αριστείδης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λ. Πεντέλης 12-14, Χαλάνδρι 152 34
210 6836928