Παθολογοανατόμος και ιστοπαθολογοανατόμος υπέγραψαν για θάνατο από φυσικά αίτια για τα παιδιά.
Μετά το τέλος της πολύκροτης δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου ξεκίνησε ένας μεγάλος διάλογος για το τι ευθύνη φέρουν οι ιατροδικαστές και πόσο έγκυρη ήταν η γνωμάτευσή τους όσον αφορά τα λεγόμενα «φυσικά αίτια» του θανάτου των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου Live News στο MEGA, για το θέμα τοποθετήθηκε η δικαστική συντάκτης Ιωάννα Μάνδρου η οποία είχε πολύ ισχυρή άποψη και γνώμη για το θέμα: «Η υπόθεση Πισπιρίγκου θα μείνει στα δικαστικά χρονικά, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Μια μάνα έχει σκοτώσει τρία παιδιά και μάλιστα για τους λόγους που σκότωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου. Δηλαδή με κίνητρο να κρατήσει έναν σύζυγο, που για την ίδια ήταν όλη της η ζωή. Μήδεια και κάτι παραπάνω. Πολύ δύσκολα θα αλλάξει η ποινή της. Τα χρόνια που θα μείνει μέσα είναι 25. Τα δις ισόβια δεν είναι θεωρία. Και επιπλέον άλλο ένα ισόβια για την άλλη της κόρη, τρις ισόβια. Η ποινή αυτή είναι μια πρωτιά για δολοφονίες σε γυναίκα και μάλιστα μάνα στα εγκληματικά μας χρονικά. Όποιος παρακολουθούσε τη δίκη θα καταλάβαινε ότι υπήρχαν πολύ λίγα περιθώρια να αμφισβητηθεί η ενοχή της.
Αυτή η δίκη είναι το Βατερλώ των ιατροδικαστών. Δεν είναι τυχαίο ότι στέλνονται και οι πέντε μαζί με τον παθολογοανατόμο στον εισαγγελέα για παραπάνω εξέταση ποινικών κυρώσεων. Όπως ελέχθη και στο δικαστήριο «φαίνεται ότι γνωμοδότησαν στο ποδάρι». Οι ιατροδικαστικές αποφάσεις θεωρήθηκαν ψευδείς καταθέσεις. Κάλυπταν με τον δικό τους τρόπο μια εγκληματική συμπεριφορά που δεν είχε προηγούμενο. Αν δεν την είχαν καλύψει, δεν θα έφτανε να σκοτώσει και το τρίτο παιδάκι. Και όχι μόνο δολοφονήθηκε αλλά μαρτύρησε εν ζωή», ολοκλήρωσε σαν καταπέλτης η δικαστική συντάκτις.
«Αυτό που έγινε σήμερα για τους κρατικούς λειτουργούς ήταν ένα πάρα πολύ σοβαρό πράγμα. και παράλληλα ευθύνη του υπουργείου δικαιοσύνης. Έχουμε πέντε κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι αστόχησαν και δεν εντόπισαν θανάτους δυο παιδιών. Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στη θέση τους; Αφήνουμε το αν θα διωχθούν ή όχι. Πέντε επιστήμονες που τους πληρώνουμε όλοι, είδαν παθολογικά αίτια στην κατά τη δικαιοσύνη δολοφονία δύο παιδιών. Δεν κρίνονται ως επιστήμονες, το αποτέλεσμα όμως κάτι λέει. Αυτοί οι ιατροδικαστές πως θα πάνε να εξετάσουν μια υπόθεση ξανά; Σε ποιον εμπνέουν εμπιστοσύνη;» κατέληξε.
Όπως φαίνεται, ακόμη κι αν εκδόθηκε η καταδικαστική υπόθεση για την Ρούλα Πισπιρίγκου, υπάρχουν ανοιχτά θέματα που ενδεχομένως θα διαχειριστεί η δικαιοσύνη και οι ιθύνοντες το επόμενο διάστημα.