Δύο παιδιά σε ένα δωμάτιο: Η αρχιτέκτονας δίνει λύσεις για τον χώρο του γραφείου

Δύο παιδιά διαφορετικής ή και ίδιας ηλικίας μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο. Συνηθισμένη περίπτωση για την ελληνική οικογένεια και όχι μόνο. Το παιδικό -ή καλύτερα προεφηβικό- δωμάτιο πέρα από τις ανάγκες του ύπνου και του παιχνιδιού πρέπει να καλύπτει και την ανάγκη του διαβάσματος. Η μελέτη στο σπίτι απαιτεί συγκέντρωση και ησυχία. Ειδικά όσο οι τάξεις «μεγαλώνουν». Καλό, λοιπόν, θα ήταν να μπορέσουμε να προσφέρουμε δύο ξεχωριστούς χώρους διαβάσματος για το κάθε παιδί ακόμη κι όταν αυτό γίνεται στο ίδιο δωμάτιο.

Ξεχωριστές θέσεις εργασίας

Στην περίπτωση που ο χώρος μας το επιτρέπει, δύο απομακρυσμένα μεταξύ τους γραφεία είναι σίγουρα η καλύτερη λύση. Το κάθε παιδί συγκεντρώνεται καλύτερα και δεν αποσπάται από τον αδερφό ή την αδερφή του. Προσπαθήστε τα γραφεία να είναι τοποθετημένα με τρόπο τέτοιο, ώστε το φυσικό φως να έρχεται από το πλάι τους.

Γραφεία δίπλα-δίπλα

Το πιο σύνηθες είναι σε κάποιο τοίχο του δωματίου να έχει προβλεφθεί χώρος για γραφείο. Ο σχεδιασμός του γραφείου όταν πρόκειται να φιλοξενήσει 2 παιδιά πρέπει να γίνεται σωστά. Ειδικά στις περιπτώσεις που ο χώρος είναι περιορισμένος, κάθε εκατοστό μετράει. Τα γραφεία πρέπει να είναι ισοδύναμα ή φτιαγμένα για τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Όμως, όπως και να έχει, πρέπει η κάθε θέση να είναι αυτόνομη. Μια λύση είναι να μπουν οι θέσεις μελέτης δίπλα δίπλα. Εδώ, καλό είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρισμα μεταξύ των θέσεων, για να διαφυλάξουμε τον χώρο του κάθε παιδιού. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποια κατασκευή επιτραπέζια, που μπορεί να αποτελεί και αποθηκευτικό χώρο για τα δύο παιδιά αλλά ακόμα και με μια κοινή συρταριέρα.

Άλλη μια πρόταση είναι να χωριστούν οι θέσεις με γυαλί αμμοβολής ή plexiglass βαμμένο ή με ένα ωραίο διάτρητο ξύλινο διακοσμητικό. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση το ίδιο το σχήμα της επιφάνειας εργασίας να δημιουργεί ξεχωριστή ζώνη για κάθε παιδί. Π.χ. καμπύλη εσωτερική και εξωτερική.

Γραφεία πλάτη-πλάτη

 

Μια δεύτερη λύση, πάλι στη λογική  του κοινού επίπλου, είναι να μπουν τα γραφεία πλάτη με πλάτη. Σε αυτή τη λύση τα παιδιά δεν έχουν άμεση οπτική μεταξύ τους και αυτό μειώνει την περίπτωση απόσπασης προσοχής κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Ενδείκνυται για μεγάλα δωμάτια και υπερτερεί, στο ότι ορίζει έναν καθαρό χώρο μελέτης μέσα στο δωμάτιο.

Γραφεία αντικριστά

Ένα μοντέλο που  το συναντάμε συνήθως σε εργασιακό περιβάλλον είναι τα γραφεία να μπαίνουν το ένα απέναντι στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε έναν πυρήνα στο κέντρο του δωματίου, αφήνοντας ελεύθερο χώρο περιμετρικά. Αν και η μια πλάγια πλευρά του συστήματος αυτού ακουμπάει στον τοίχο, μπορούμε να ενσωματώσουμε ράφια επίτοιχα κρεμαστά.

Σε κάθε περίπτωση προσοχή πρέπει να δοθεί στη διαστασιολόγηση των επίπλων, ώστε να τηρούνται οι βασικές αρχές της ανθρωπομετρίας. Προσοχή στον φωτισμό, φυσικό και τεχνητό καθώς και στην ποιότητα του καθίσματος. Τέλος, ένα μεγάλο θέμα είναι οι αποθηκευτικοί χώροι και η οργάνωση του γραφικού υλικού και των βιβλίων των παιδιών, θέματα για τα οποία θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο.

Άντα Μελά

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Site: adamelaarchitect.gr

www.facebook.com/adamelaarchitect/