Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά από την Εθνική Πινακοθήκη σε όλη την Ελλάδα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά από την Εθνική Πινακοθήκη σε όλη την Ελλάδα

Ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά από 18 μηνών και άνω φιλοξενούνται σε όλα τα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου όλης της Ελλάδας, δίνοντας μια εξαιρετική ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

Από το Κεντρικό Κτήριο ως την Εθνική Γλυπτοθήκη κι από την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη στη Σπάρτη και το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα ως το Παράρτημα Ναυπλίου, το Παράρτημα Κέρκυρας, τη Βιβλιοθήκη αλλά και το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) αναπτύσσονται ποικίλες δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου για διαφορετικές κατηγορίες κοινού.

Δείτε ενδεικτικα τι περιλαμβανει το προγραμμα

ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ

Στη Φωλιά
Θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 3 έως 10 ετών
8 & 9 Απριλίου • Ώρα: 11.00 (3-5 ετών) & 14.00 (6-12 ετών) • Διάρκεια: 90 λεπτά

Μια βιωματική δράση που έχει σκοπό να γίνει αφορμή για μια αυθεντική συνάντηση του κόσμου των παιδιών με την πολιτιστική μας κληρονομιά και να δημιουργήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκφράσουν νέα συναισθήματα και θα κατασκευάσουν πασχαλινές δημιουργίες.

Συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο: edu.episkepseis@nationalgallery.gr – ekarzi@nationalgallery.gr (Δευτέρα-Παρασκευή έως τις 15.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ηλεκτρονικές κρατήσεις. Η ολοκλήρωση της κράτησης πραγματοποιείται με σχετικό επιβεβαιωτικό email.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ

• Πάμε Λαϊκή;
Επίσκεψη οικογένειας με παιδιά 18 έως 28 μηνών
17, 31 Μαρτίου & 7, 21 Απριλίου 2023 • Ώρα: 12.30 μ.μ. • Διάρκεια: 90 λεπτά

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βασιζόμενο στις αρχές της ενεργητικής μάθησης, εξελίσσεται μπροστά από το μνημειώδες έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά». Περιλαμβάνει δομημένα παιχνίδια και ομαδοποιήσεις αντικειμένων με σκοπό την ταύτιση των χρωμάτων και παιχνίδι εξερεύνησης επιλεγμένων έργων τέχνης.

• Τα «Ψηλά Δέντρα» του Κωνσταντίνου Παρθένη συνομιλούν με τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου
Θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 7 έως 12 ετών
Σάββατο 1 Απριλίου 2023 • Ώρα: 11.00 & 14.00 • Διάρκεια: 90 λεπτά

Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Αντώνης Κομνηνός» και στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Έλλης Διβάνη διαβάζουμε αποσπάσματα από το μνημειώδες έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου σε «συνομιλία» με έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη.

• Το όνομά μου είναι Πάμπλο
Επίσκεψη Οικογένειας με παιδιά 6 έως 12 ετών – Μουσειακά κεντρίσματα
29 & 30 Απριλίου 2023 • Ώρα: 11.00 & 14.00 • Διάρκεια: 90 λεπτά

«Γεννήθηκα στη Μάλαγα της Ισπανίας το 1881. Σπούδασα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Λα Κορούνια και δημιούργησα τα πρώτα μου έργα με την καθοδήγηση του πατέρα μου. Το 1897 μπήκα θριαμβευτικά στην Ακαδημία Σαν Φερνάντο και λίγα χρόνια αργότερα στη Βαρκελώνη, παρουσίασα την πρώτη μου έκθεση. […] Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το έργο μου και για τη ζωή μου, έλα στο Μουσείο».

• Πασχαλινό Αφιέρωμα – Περιμένοντας το Πάσχα:
Τα Μυστικά των Κουνελιών
Απογευματινή επίσκεψη οικογένειας με παιδιά 4 έως 6 ετών
5 & 12 Απριλίου 2023 • Ώρα: 18.30 • Διάρκεια: 90 λεπτά

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα αρχίζει με παιχνίδι εξερεύνησης, επικεντρώνεται στην προσεκτική παρατήρηση επιλεγμένων εκθεμάτων, ακολουθεί αφήγηση παραμυθιού ή ιστορίας και ολοκληρώνεται με εργαστήρι πασχαλινής θεματογραφίας.

• «Θάρρος ή Αλήθεια; Ανακαλύπτουμε τη ζωγραφική παίζοντας»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 7-12 χρόνων
Σάββατο 18 & Κυριακή 19/3 • Ώρα: 11.00
Σάββατο 8 &Κυριακή 9/4 • Ώρα: 11.00
Σάββατο 13 &Κυριακή 14/5 • Ώρα: 11.00
Σάββατο 27 &Κυριακή 28/5 • Ώρα: 11.00
Σάββατο 10 &Κυριακή 11/6 • Ώρα: 11.00
Σάββατο 24 &Κυριακή 25/6 • Ώρα: 11.00
• Διάρκεια: μέχρι 3 ώρες

Μικροί και μεγάλοι καλούνται να παίξουν απρόβλεπτα παιχνίδια παρατηρητικότητας, επινόησης και δημιουργίας, και να «διαβάσουν» τα ζωγραφικά έργα σαν ιστορίες γραμμένες με πινέλα. Μετά από μία περιήγηση σε επιλεγμένα έργα ζωγραφικής της μόνιμης συλλογής από τον 19ο και τον 20ό αιώνα, ακολουθεί εργαστήριο εικαστικών πειραματισμών.

Συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο: edu.episkepseis@nationalgallery.gr – ekarzi@nationalgallery.gr (Δευτέρα-Παρασκευή έως τις 15.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ηλεκτρονικές κρατήσεις. Η ολοκλήρωση της κράτησης πραγματοποιείται με σχετικό επιβεβαιωτικό email.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΝΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ

• Υλικά και μορφές στην τέχνη του Χρήστου Καπράλου
– Το μνημείο της μάχης της Πίνδου
– Αναζητώντας τη μορφή της Μάνας
Για μαθητές Δημοτικού – διαβαθμισμένα σε επίπεδα • Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά

Τα προγράμματα εξελίσσονται διαδραστικά και βασίζονται στην παρότρυνση των συμμετεχόντων για αναζήτηση και ανακάλυψη της θεματικής, των υλικών και του μορφοπλαστικού λεξιλογίου του έργου του Χρήστου Καπράλου. Ακολουθεί η συμπλήρωση ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού φυλλαδίου και άλλες δραστηριότητες.

Κρατήσεις: 22970 22001, areti.pigiaditi@gmail.com
Τετάρτη-Παρασκευή: 08.30-15.30
Σάββατο-Κυριακή: 09.30-16.30
www.nationalgallery.gr/ktiria/mouseio-kapralou-aigina/

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Καθημερινά, εκτός Τρίτης • Ώρα: 10.00-11.30 & 11.30-13.00

Για μαθητές Δημοτικού

• Ταξίδι στη νεοελληνική τέχνη
Περιήγηση σε έργα-κλειδιά της ελληνικής τέχνης από την Επτανησιακή Τέχνη μέχρι τη δεκαετία του ’90, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν στοιχεία της ιστορίας της τέχνης και να εντάξουν τα έργα στην ιστορική και κοινωνική διάσταση της εποχής τους. Ακολουθεί εργαστήριο ζωγραφικής.

• Πρόσωπα στην τέχνη
Η προσωπογραφία από την Επτανησιακή Σχολή μέχρι τη δεκαετία του 1970 στην ελληνική τέχνη εξοικειώνει τα παιδιά με το πορτρέτο, δίνοντας έμφαση σε προσωπογραφίες παιδιών μέσα από έργα του Παραρτήματος. Ανιχνεύουν τον τρόπο με τον οποίο ο ζωγράφος αποδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του απεικονιζόμενου προσώπου, ενεργοποιούν τη φαντασία τους, εξερευνούν τον άλλο και τον εαυτό τους. Στο τέλος δημιουργούν τη δική τους προσωπογραφία.

• Σχήμα, χρώμα, γραμμή
Το εισαγωγικό πρόγραμμα στις συλλογές του Παραρτήματος είναι ιδανικό για μικρές τάξεις αλλά και για όσα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά στο μουσείο. Ανακαλύπτουν και εξοικειώνονται με τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής (το χρώμα, το σχήμα και τη γραμμή) μέσω σημαντικών έργων του Παραρτήματος. Σκοπός είναι να ενισχυθεί η παρατηρητικότητα των παιδιών, να ασκηθεί το βλέμμα τους, να ενθαρρυνθούν ώστε να αφιερώνουν χρόνο στην απόλαυση των έργων και να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα αλλά και τη συνέχεια της ελληνικής τέχνης. Μέσα από μικρές ασκήσεις τα παιδιά δημιουργούν χρώματα, αναπαράγουν έργα με σχήματα και γραμμές, ενώ στο τέλος ζωγραφίζουν ένα έργο της αρεσκείας τους που ενσωματώνει όλα όσα είδαν στην περιήγηση.

• Ταξίδι στην ελληνική τοπιογραφία
Το πρόγραμμα εστιάζει σε έργα της συλλογής του Παραρτήματος που απεικονίζουν τοπία, ρεαλιστικά, μοντέρνα και σύγχρονα, αλλά και έργα όπου κυριαρχούν οι κατασκευές και οι εγκαταστάσεις με έντονο το στοιχείο του πειραματισμού στα μέσα και τα υλικά έκφρασης. Τα παιδιά καλούνται να κάνουν μικρές ασκήσεις και απόπειρες ζωγραφικής του τοπίου, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το θέμα μέσα στις εποχές.

Για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου

• Γνωριμία με τη νεοελληνική τέχνη
Περιήγηση σε έργα-κλειδιά της ελληνικής τέχνης από την Επτανησιακή Τέχνη μέχρι τη δεκαετία του ’90, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν στοιχεία της ιστορίας της τέχνης και να συζητήσουν για θέματα όπως η σχέση των Ελλήνων καλλιτεχνών με ρεύματα τέχνης που αναπτύχθηκαν στο εξωτερικό, ο ρόλος του καλλιτέχνη και η στάση του απέναντι στα κοινωνικά φαινόμενα, οι πειραματισμοί με νέα μέσα και υλικά.

• Προσωπογραφία – Αυτοπροσωπογραφία
Η προσωπογραφία από την Επτανησιακή Σχολή μέχρι τη δεκαετία του 1970 στην ελληνική τέχνη εξοικειώνει τα παιδιά με το πορτρέτο. Μέσα από την ανάλυση των προσωπογραφιών ανακαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο ζωγράφος έχει αποδώσει τα χαρακτηριστικά του εικονιζόμενου προσώπου, τις διαφορές μεταξύ πρώιμης και ώριμης προσωπογραφίας και κατά συνέπεια τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Στο τέλος δημιουργούν τις δικές τους προσωπογραφίες-αυτοπροσωπογραφίες υιοθετώντας είτε τον ρόλο του ζωγράφου είτε τον ρόλο του μοντέλου, και κατανοούν τη διαφορετική οπτική των «πρωταγωνιστών» μίας προσωπογραφίας.

• Ανακάλυψε το έργο
Οι μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν οι ίδιοι τα έργα των συλλογών μέσα από ένα ερωτηματολόγιο ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του προγράμματος. Κάθε τάξη χωρίζεται σε ομάδες και ερευνά μία διαφορετική αίθουσα του μουσείου. Στόχος είναι μέσα από τις απαντήσεις να μπορέσουν να κάνουν μία ξενάγηση οι ίδιοι στους συμμαθητές των υπόλοιπων ομάδων σχετικά με τα έργα που είδαν.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26610-93333
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή: 08.30-15.30
Παρασκευή: 10.00-14.10 και 18.00-21.00

ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΗΣ

• Συλλογή Ι. Κουμάνταρου. Εκπαιδευτικά παιχνίδια για μικρούς επισκέπτες
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού

Με βοηθό μας τη σκυλίτσα Λίζα γινόμαστε μικροί εξερευνητές και βρίσκουμε τις λεπτομέρειες στους πίνακες, μαθαίνουμε να παρατηρούμε και να ξεκλειδώνουμε τα μυστικά τους. Ακονίζουμε τη φαντασία μας, πλάθουμε ιστορίες, ξεχωρίζουμε τα θέματα των έργων και τα κόλπα των ζωγράφων και παίρνουμε έμπνευση για τις δικές μας ζωγραφιές.

• Μόνιμη έκθεση. Στου Όθωνα τα χρόνια
Για μαθητές Γυμνασίου

Κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στα πρώτα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Γιατί ήταν σημαντικοί οι ζωγράφοι; Τι ζωγράφιζαν τα πρώτα χρόνια της νεότερης Ελλάδας; Γιατί το πορτρέτο του Κολοκοτρώνη είναι τόσο περίεργο; Από πού εμπνεύστηκαν τα θέματά τους οι καλλιτέχνες; Μπορούμε να «ζωντανέψουμε» όλοι μαζί έναν πίνακα;

• Μόνιμη έκθεση. Μαθαίνοντας Ιστορία μέσα από την Τέχνη
Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Περιηγούμαστε τις πέντε αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και ερχόμαστε σε επαφή με την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης: νεοκλασικισμός, Σχολή του Μονάχου, μοντερνισμός, γενιά του ’30, αφαίρεση. Συσχετίζουμε τα γεγονότα της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας με τα κινήματα στην τέχνη, αλλά και με σημαντικές ανακαλύψεις που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

• Παιδικό εργαστήρι
Στο υπόγειο του κτιρίου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος παιδικού εργαστηρίου, μέγιστης χωρητικότητας 30 ατόμων.

• Δανεισμός Μουσειοσκευών
Διατίθενται προς δανεισμό δύο μουσειοσκευές από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλης Γουλανδρή. Ο δανεισμός είναι δωρεάν και έχει διάρκεια μία εβδομάδα.

-Μουσειοσκευή -1- Κυκλαδικός Πολιτισμός
Η βαλίτσα-Μουσειοσκευή περιλαμβάνει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, βιβλία, αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή, παιχνίδια και κυρίως ακριβή αντίγραφα κυκλαδικών ειδωλίων, τα οποία οι μαθητές μπορούν να περιεργαστούν και να ανακαλύψουν μέσω μιας βιωματικής εμπειρίας.

-Μουσειοσκευή -2- Αρχαία Ελληνική Κεραμική
Η βαλίτσα-Μουσειοσκευή περιλαμβάνει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, βιβλία, αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή παιχνίδια και ακριβή αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγγείων, διαφορετικών χρήσεων (μεταφοράς υγρών, πόσεως κ.λπ).

Πληροφορίες: 27310 81822, mondiamanti@nationalgallery.gr
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 08.00-15.00
Τετάρτη: 12.00-19.00

Δείτε αναλυτικά όλες τις δράσεις εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

Τέμπη: Ραγίζει καρδιές η αδελφή της Κλαούντιας – «Ηταν έγκλημα» – Τα παιχνίδια της μοίρας και το ταξίδι στην Πάτρα

“Χθες ένα παιδί ΑμεA σώθηκε από θαύμα…Πρέπει να θρηνήσουμε για να πάρετε μέτρα;”: Η Νένα Χρονοπούλου καταγγέλει

Τέμπη: «Βλέπει στον ύπνο τον κολλητό του να πηδά από το παράθυρο. Mπαμπά σκοτώθηκαν» – Συγκλονίζει ο πατέρας 18χρονου