Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα από τα κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι η ιδανική λύση για να εξοικονομήσετε ενέργεια, άρα και αρκετά χρήματα χειμώνα, αλλά και καλοκαίρι. Οι αυξημένες τιμές όσον αφορά την ενέργεια φαίνεται να μην υποχωρούν. Επιπλέον, οι τιμές στα καυσόξυλα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης έχουν ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Έτσι, οι καταναλωτές πλέον δίνουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους, ανεξάρτητα από το ποιο είδος θέρμανσης θα επιλέξουν. Ένα τεράστιο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών έχει εγκλωβιστεί, και θεωρείται ότι περίπου 1 στις 3 πολυκατοικίες δεν θα ανάψουν φέτος τα καλοριφέρ.

Η παλιά κατασκευή των κατοικιών και τα παλιάς τεχνολογίας κουφώματα αλουμινίου δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, απαιτείται από τον ΚΕΝΑΚ, τον κανονισμό για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων, οι κατοικίες να ελαχιστοποιήσουν την απώλεια ενέργειας, άρα και το κόστος για ψύξη και θέρμανση. Σίγουρα θα έχετε ακούσει αρκετούς να ισχυρίζονται πως τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά ενέργειας και χρημάτων, αφού μειώνουν τις θερμικές απώλειες της κατοικίας σας. Σας λέμε λοιπόν ότι δεν είναι απλά ισχυρισμοί, αλλά γεγονός και εδώ θα μάθετε το γιατί.

 

Κουφώματα αλουμινίου – Η ιδανική λύση

Η αυξημένη ανάγκη να μειωθούν τα έξοδα κάθε νοικοκυριού αλλά και κάθε επαγγελματικού χώρου, κάνει επιτακτική και την ανάγκη να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους σε όσον το δυνατόν πιο σταθερά επίπεδα. Τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου έρχονται να δώσουν τη λύση.

Τα νέα κουφώματα διαθέτουν υαλοπίνακες που επιτρέπουν στο φυσικό φως να μπαίνει και να ζεσταίνει τα δωμάτια, αλλά και που το φιλτράρουν ώστε να μην κουράζει τα μάτια. Έχουν τη δυνατότητα να κρατούν στο εσωτερικό του σπιτιού τη θερμότητα, αλλά και να κρατούν την υγρασία έξω από αυτό. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούν να διατηρήσουν επίσης σε σταθερά επίπεδα την ψύξη από τα συστήματα κλιματισμού. Όλα αυτά συμβάλουν στο να πέσουν τα έξοδα ψύξης και θέρμανσης κατακόρυφα. Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν οφείλεται μόνο στου υαλοπίνακες αλλά και στα πλαίσια αλουμινίου. Τα πλαίσια αυτά είναι ανθεκτικά στο χρόνο, την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες, ενώ απαιτούν μηδαμινή συντήρηση. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από τύπους, σχέδια, και χρώματα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ευελιξία στη σχεδίαση των κουφωμάτων αλουμινίου

Κάθε επαγγελματικό και οικιακό σύγχρονο κτίριο έχει το δικό του μοντέρνο σχεδιασμό.

Αυτή η σχεδιαστική ποικιλία απαιτεί και τα ανάλογα κουφώματα αλουμινίου που να μπορούν να προσαρμοστούν στο σχέδιο ενός κτιρίου, δίχως να συμβιβάζουν την ασφάλεια και την αντοχή τους, ούτε φυσικά και την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση.

Τα κουφώματα αλουμινίου επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να μπορούν να χρησιμοποιούν μεγάλες διαστάσεις για περισσότερη οπτική επαφή με το περιβάλλον, αλλά και για περισσότερο φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Από τη άλλη, μπορούν να επιλέξουν και μικρά κουφώματα, για μπάνια και σοφίτες. Αναμφισβήτητα το αλουμίνιο δίνει τεράστια ευελιξία στο σχεδιασμό και χαρίζει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Τα κουφώματα αλουμινίου εξασφαλίζουν παρόμοια και σταθερή θερμοκρασία σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Είναι πραγματικά μία επένδυση που εξοικονομεί τεράστια ποσά χρημάτων κάθε χρόνο.

Πόσα χρήματα εξοικονομώ με τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου;

Με την αλλαγή των παλιών κουφωμάτων σε ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου έχουμε αισθητικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που γίνονται σε μια ανακαίνιση είναι η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με καινούρια κουφώματα αλουμινίου. Η αισθητική αξία των κουφωμάτων είναι άμεσα ορατή, αφού η κατοικία δείχνει σύγχρονη και μοντέρνα. Πέρα από την οπτική αναβάθμιση του κτιρίου, φυσικά πρέπει να δούμε και ποιο είναι τελικά το οικονομικό όφελος από αυτή την αλλαγή.

Πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε με τα απλά κουφώματα αλουμινίου και πόσο με τα θερμοδιακοπτόμενα; Για να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας τα απλά και τα θερμοδιακοπτόμενα ή αλλιώς ενεργειακά κουφώματα. Τα ενεργειακά κουφώματα διαθέτουν ειδικά μονωτικά υλικά μέσα στο προφίλ, όπως είναι οι ρητίνες και το πολυαμίδιο, ώστε να αυξήσουν τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Η ενίσχυση του κουφώματος με τέτοιου είδους υλικά γίνεται γιατί το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Έτσι, για να ελαχιστοποιήσουμε τις θερμικές απώλειες, πρέπει να υπάρχει η λεγόμενη θερμοδιακοπή.

Η ίδια λογική θερμοδιακοπής εφαρμόζεται και στα ενεργειακά τζάμια. Υπάρχει σε αυτά ένα ειδικό στρώμα από κάποια μεταλλικά οξείδια, όπως είναι το οξείδιο αργύρου. Τα σωματίδια αυτά έχουν την ιδιότητα να μην επιτρέπουν τη μεταφορά ης θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο προς τα έξω, και το αντίθετο. Με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζουν τη ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ κρατάνε έξω τη ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς.

Οικονομικά οφέλη

Αν υπολογίσουμε όλες τις μετρήσιμες μονωτικές ιδιότητες των κουφωμάτων αλουμινίου και συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα της κατοικίας μπορούμε να βρούμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων ανά έτος.

Έτσι, μπορούμε να υπολογίσουμε τη δαπάνη για την ψύξη το καλοκαίρι και τη θέρμανση τον χειμώνα. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, υπάρχουν και αρκετά έμμεσα.

Το οικονομικό όφελος για μια κατοικία περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων, 2 υπνοδωματίων, σαλονιού, κουζίνας και μπάνιου και βάση των σημερινών τιμών ρεύματος και πετρελαίου, συνοψίζεται ως εξής.

    • Χαμηλότερη κατανάλωση στο πετρέλαιο, με κέρδος περίπου 600 – 800 ευρώ ανά έτος.
    • Χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας το καλοκαίρι λόγω μειωμένης χρήσης κλιματιστικού, με κέρδος περίπου 500-700 ευρώ ανά έτος.
    • Τέλος, μία τέτοια ενέργεια αυξάνει και την αξία του ακινήτου. Φυσικά, η τιμή εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους, όπως η χρονολογία που κτίστηκε το ακίνητο, η τιμή ζώνης και άλλα. Τέλος, τα κουφώματα αλουμινίου βελτιώνουν την εικόνα της κατοικίας σας, αλλά και προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ενάντια στις κλοπές.