Ελάχιστες οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό οι μαθητές έως 15 ετών

Οι μαθητές ηλικίας έως 15 ετών έχουν μία στις 3,5 εκατ. πιθανότητες να πεθάνουν από κορωνοϊό, σύμφωνα με νέες στατιστικές, οι οποίες προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίες και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός για τα παιδιά, χαμηλότερος μάλιστα από τον κίνδυνο να χάσει ένα παιδί τη ζωή του από κεραυνό.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε η βρετανική κυβέρνηση στη δημοσιότητα, προκειμένου να καθησυχάσει όσους αντιδρούν στο άνοιγμα των σχολείων στη χώρα. Μάλιστα, ο καθηγητής σερ Ντέιβιντ Σπίγκελχάρτερ, πρόεδρος του Winton Centre for Risk του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμφώνησε ότι πρόκειται για πολύ μικρό κίνδυνο και ίσως χρειάζεται να αφεθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ανοσία της αγέλης, αν δεν είναι σύντομα διαθέσιμο ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Συστηματική ανασκόπηση 47 μελετών που έγιναν για να εξεταστούν οι κίνδυνοι από την επαναλειτουργία των σχολείων, δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι πιθανότητες διασποράς του κορωνοϊού μεταξύ παιδιών και ενηλίκων.

Έρευνα του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα κοντά στη Στοκχόλμη της Σουηδίας βρήκε ότι τα παιδιά διατρέχουν χαμηλούς κινδύνους να μολυνθούν, να μολύνουν με τη σειρά τους άλλα και να εμφανίσουν βαριά συμπτώματα της Covid-19 και είναι απίθανο να μολύνουν τις οικογένειές τους ή δασκάλους.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας «η ευρεία πλειονότητα των παιδιών δεν νοσούν βαριά από την Covid-19 και οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν λόγος να μένουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί για να προστατευθούν τα παιδιά».

Πηγή: dailymail.co.uk