Ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο δημιουργικής απασχόλησης περιμένει τα παιδιά στο Ελπιδοχώρι

Έξι γονείς, συνήθως μαμάδες -όχι πως απαγορεύονται οι μπαμπάδες, ξεκινούν μαζί με τα παιδιά τους, συνήθως από την Αθήνα και φτάνουν σε 130 χιλιόμετρα (περίπου μιάμιση ώρα οδήγησης σε εθνικό δίκτυο) στην Αργολίδα. Φτάνουν σε ένα κτήμα 31 στρεμμάτων, στο οποίο θα περάσουν δυόμιση μέρες. Θα βρίσκονται στην απόλυτη μη επιτηδευμένη φύση της ελληνικής υπαίθρου, άρα χρειάζεται να έχουν εκδρομικά, άνετα ρούχα και παπούτσια.

Ένα αξέχαστο Ελπιδο-Σαββατοκύριακο ξεκινά!

Στον προορισμό αυτό θα ζήσουν μια πολύ διαφορετική από την καθημερινότητά τους εμπειρία. Υπερβαίνοντας τη ζώνη ασφαλείας του ο καθένας, θα βιώσει στιγμές που θα τον κάνουν να αισθανθεί χαρούμενος και ευτυχής που τόλμησε να αφήσει τη συνήθεια. Όλα είναι μελετημένα για την βελτίωση της σχέσης και βέβαια, δεν σημαίνει πως η σχέση χρειάζεται να είναι κακή για να βελτιωθεί. Όλες οι σχέσεις χωρούν βελτιώσεις!

Το διήμερο αυτό είναι σχεδιασμένο από ειδικούς της ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στην ουσιαστική επαφή με τα 4π: Παράδοση, Πολιτισμός, Προσωπική Ανάπτυξη και Περιβάλλον.

Σ’ αυτόν τον προορισμό γονείς και παιδιά θα συναλλαγούν, θα εργαστούν για τη σχέση, θα μαθητεύσουν, θα ασχοληθούν με τη γη, θα παίξουν, θα φάνε, θα κοιμηθούν και τελικά θα περάσουν αξέχαστα! Ας τα πάρουμε ένα ένα:

Θα συναλλαγούν: Ζούμε σε καιρούς μοναχικούς και έχουμε ξεχάσει την συναλλαγή με τον άλλον. Η τεχνολογία μας ενώνει, αλλά μας απομακρύνει κιόλας απειλητικά. Θέλουμε να γλιστρήσουμε σιγά, με μαεστρία και αγάπη, στα όρια του άλλου από φροντίδα, όχι από εγωισμό και παρέμβαση. Λίγος ο χρόνος για να το πετύχουμε, αλλά τουλάχιστον βάζουμε κάποια σποράκια!

Θα εργαστούν για τη σχέση: Θεωρητικά αλλά και βιωματικά δρώμενα θα δώσουν την ευκαιρία να εργαστεί γονιός και παιδί για τη σχέση που αναπτύσσουν. Οι γονείς θα μπορέσουν να αντιληφθούν πώς το παιδί τους βλέπει και θα βρουν τρόπους βελτίωσης. Τα υλικά της εικαστικής θεραπευτικής τέχνης θα δώσουν πολλές τέτοιες μαρτυρίες. Η τέχνη ποτέ δεν ψεύδεται.

Θα μαθητεύσουν: Χαλαρά, μη φανταστείτε ατέλειωτες σεμιναριακές ώρες! Λίγα λόγια και καλά κυρίως για τους γονείς.

Θα εργαστούν με τη γη: Η φύση ως παράγων ισορροπίας και αρμονίας είναι ξεχασμένη τουλάχιστον για όσους ζουν στην πόλη. Οι δράσεις εξαρτώνται πολύ από τον καιρό και την περίοδο του έτους. Φυτέματα, ξεβοτανίσματα και άλλα πολλά περιμένουν τη μικρή ομάδα. Ευχάριστα, παιχνιδιάρικα και όσο μπορεί ο καθένας!

Θα παίξουν: Κυρίως παιχνίδια τέχνης. Γονείς και παιδιά εξοικειώνονται με υλικά της εικαστικής, όπως οι ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, δαχτυλομπογιές, νερομπογιές, ο πυλός και υλικά που ίσως θα αποτελούσαν σκουπίδια, γίνονται εργαλεία έκφρασης. Έχετε ποτέ ζωγραφίσει με μουστάρδα ή με κέτσαπ; Έχετε χρησιμοποιήσει κουτάκια από αναψυκτικά για να φτιάξετε μουσικά όργανα;

Θα φάνε: Πρωϊνό, Δεκατιανό, Μεσημεριανό, Απογευματινό και Βραδινό που θυμίζει τη γιαγιά στο χωριό! Μια αίσθηση αυθεντικών γεύσεων, φροντίδας, γαστρονομικής υπερβολής, παραδοσιακής συνταγής, με τις μυρωδιές του φαγητού που σιγοψήνεται στο φούρνο με τα ξύλα, τη μυρωδιά της τηγανίτας, του ζυμωτού ψωμιού, της πίτας με το φύλλο που ανοίξαμε μόνοι. Νοστιμιές και επιλογές που δεν έχουν το κρέας ως βάση. Όποιος δεν έχει φάει τα χορτοφαγικά μας σουβλάκια δεν ξέρει τι θα πει νοστιμιά!

Θα κοιμηθούν: Ο χώρος ύπνου εκτός από το ότι είναι αισθητικά ζεστός και όμορφος διαθέτει και κάτι εξαιρετικό: Είναι φτιαγμένος με υλικά τόσο φιλικά στον άνθρωπο που δίνει μια αίσθηση πως, ενώ είσαι μέσα νιώθεις πως είσαι έξω! Είναι σαν να αναπνέουν οι τοίχοι. Σαν να ακούς το θρόισμα των φύλλων, σαν να ακούς τον αέρα. Αυτό κάνει το ζωντανό υλικό. Ο ύπνος γίνεται σε έναν κοινοβιακό χώρο με μονές κουκέτες που θυμίζουν σχολική εκδρομή, καταφύγιο στο βουνό, κάτι άλλο πάντως από αυτό που συνηθίζουμε. Ο καθένας φέρνει τα σεντονάκια του γιατί δεν πάμε σε ξενοδοχείο και η επιλογή του κρεβατιού περιλαμβάνει και μια έκπληξη για την οποία δεν θα μιλήσουμε εδώ. Και μόνο το γεγονός ότι όλοι κοιμούνται μαζί είναι η πρώτη υπέρβαση της ζώνης ασφαλείας, όπως τουλάχιστον την έχει στο νου του ο μέσος Έλληνας. Το πρώτο τόλμημα υπέρβασης των ορίων του!

Με το τέλος των εργασιών ο κάθε γονιός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις δύο ειδικούς σε μια προσωπική συζήτηση, στην οποία θα δοθεί μία ανατροφοδότηση των όσων έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε σχέση με εκείνον και το παιδί του, με σαφείς εφαρμόσιμες οδηγίες για από εκεί κι έπειτα.

Το Infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της δράσης

Για την περίοδο Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2018 είναι προγραμματισμένα 6 Ελπιδο-Σαββατοκύριακα. Δείτε εδώ(ο σύνδεσμος δεν είναι διαθέσιμος) περισσότερες πληροφορίες.

Έναρξη: 27-29 Οκτωβρίου 2017

Επόμενες ημερομηνίες:

17-19 Νοεμβρίου 2017
27-29 Απριλίου 2018
11-13 Μαΐου 2018 (παιδιά 4-6 ετών)

Κρατήστε έγκαιρα τη θέση σας. Πληροφορίες & εγγραφές στο e-mail: elpizo@allazo.gr και στο τηλ: 6945958181