Τις 13 νέες διατάξεις που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης – δείτε ποιες είναι!
Σε μία σημαντική κίνηση προς την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε την εφαρμογή δεκατριών νέων μέτρων. Στόχος αυτών των μέτρων είναι η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και η επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης δικαιοσύνης για τα θύματα. Μεταξύ των βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται η άμεση προφυλάκιση των δραστών χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής των ποινών, και η γρήγορη διεξαγωγή των δικών, παρακάμπτοντας την ανάγκη έκδοσης βουλεύματος.
Επιπλέον, οι αστυνομικές αρχές θα δημιουργήσουν ένα ειδικό αρχείο αναφορών για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να παρακολουθούνται πιο αποτελεσματικά τα περιστατικά και να ενισχύεται η ασφάλεια των θυμάτων. Η νομοθεσία αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, στοχεύοντας σε μια πιο αυστηρή και άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας
Έρχονται οι εξής αλλαγές:
- Η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως βραχιολάκι και κατ’ οίκον περιορισμός.
- Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
- Η παραπομπή τους σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.
- Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
- Για τα αυτόφωρα δε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
- Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
- Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί (για παράδειγμα να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί και λοιπά) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της αστυνομίας.
- Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
- Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα.
- Θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
- Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
- Προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους
- Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.
Μάλιστα, ο κ. Φλωρίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σημείωσε πως οι προωθούμενες διατάξεις δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα αλλά εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.
Διαβάστε επίσης:
Μηχανογραφικό 2024: Οι ημερομηνίες, οι κωδικοί και η προθεσμία υποβολής
Ιωάννινα: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα ένα παιδί 18 ετών
Νέο voucher διακοπών έως 200 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια – πότε ανοίγουν οι αιτήσεις;