Επιστολή των γονέων του 3ου Δημ. Σχ. Πετρούπολης στον πρωθυπουργό για την προβληματική λειτουργία των σχολείων εν μέσω κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλλει μια σειρά από ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων σε μια προσπάθεια να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού στον χώρο των σχολικών μονάδων.

Στο κατώφλι της τέταρτης εβδομάδας της νέας σχολικής χρονιάς 134 σχολεία και τάξεις έχουν βάλει προσωρινά λουκέτο λόγω εμφάνισης κρουσμάτων είτε σε εκπαιδευτικό προσωπικό είτε σε μαθητές ενώ περισσότερα από 330 σχολεία της χώρας τελούν υπό κατάληψη με αιτήματα μεταξύ άλλων να συγκροτηθούν τμήματα με (το πολύ) 15 μαθητές, να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας με στόχο να γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία με ασφάλεια και να ανατραπεί ο νόμος  για την τράπεζα θεμάτων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα καθώς στο σχολικό τους συγκρότημα κάθε μέρα δίνουν το παρών τουλάχιστον 700 παιδιά με την τήρηση των αποστάσεων να είναι πρακτικώς αδύνατη, την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και γενικότερα θεωρώντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι θωρακισμένες έναντι του ιού απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας του να ακούσει τα προβλήματά τους και να λάβει δράση ώστε να λυθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς δεν αφορούν μόνο το σχολείο τους αλλά απηχούν την πραγματικότητα όλων των σχολείων της χώρας.

Η ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κύριε Μητσοτάκη,

Με αφορμή το διάγγελμα σας στις 24 Σεπτεμβρίου σας αποστέλλουμε γραπτώς και δημοσίως την έντονη απογοήτευση και οργή του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης για την κατάσταση λειτουργίας των σχολείων μας. H σιωπή σας εκκωφαντική για τα θέματα της εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα ακόμα και στο εν λόγω διάγγελμά σας.

Το καλοκαίρι σιωπηρά μεν, δραστικά δε, και εν μέσω της πανδημίας, η κυβέρνησή σας, δια του Υπουργείου Παιδείας πρότεινε και ψήφισε νόμο για την εκπαίδευση που απαξιώνει περαιτέρω το δημόσιο χαρακτήρα της.

Το μόνο σχετικό που είπατε, λοιπόν στις 24-9, είναι ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν στην πανδημία. Κλειστά σχολεία σημαίνει κλειστά μυαλά».

Δεν δείχνετε καθόλου να σας ενοχλεί που δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των μαθητών, των οικογενειών τους μα και των εκπαιδευτικών.

Πήρατε ένα μέτρο, αυτό της διανομής μάσκας που σας εξέθεσε ανεπανόρθωτα. Ξοδέψατε τα λεφτά των πολιτών χωρίς να σκεφτείτε τις προδιαγραφές. Τις μοιράσατε μαζί με τα πιο μικρά παγούρια που θα μπορούσαν να υπάρξουν για να μας χλευάσετε απρόκλητα με την ανεύθυνη στάση σας.

Ενώ αυτή τη φορά ο κορονοϊός δεν μας ξάφνιασε, ξέραμε όλοι τι έπρεπε να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς, εσείς φροντίσατε να μην πάρετε κανένα μέτρο για αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων με το άνοιγμα περισσότερων αιθουσών και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού που να καλύπτει όλες αυτές τις τάξεις. Πάγιο αίτημα διαχρονικά της εκπαιδευτικής κοινότητας, πόσο μάλλον την εποχή της πανδημίας.

Αντιθέτως, σχεδιάσατε νόμο και ψηφίσατε το καλοκαίρι αύξηση των μαθητών ανά τάξη για να μειώσετε και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα παιδιά μας, κύριε Μητσοτάκη, δεν έχουν κανένα περιθώριο να κατεβάσουν έστω για λίγα δευτερόλεπτα τη μάσκα για να πάρουν λίγο αέρα ή για να μιλήσουν και να ακουστούν.

Σε μια βροχερή μέρα δεν θα παίρνουν ανάσα ούτε στο διάλειμμα. Το λιγοστό προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων παραμένει και δεν δόθηκε καμιά εντολή μα ούτε και λεφτά στους δήμους, που έχουν φυσικά τις ευθύνες τους, για αύξηση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε μια τόσο κρίσιμη εποχή. Τα πρωτόκολλα διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων είναι ανεφάρμοστα, και όποτε κάποιος μαθητής νοσήσει ή θα πρέπει να πληρώσει τεστ και να επιστρέψει σε λίγες μέρες στο σχολείο ή αν δεν έχει να πληρώνει το τεστ θα χάνει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο σχολείο του για πολλές μέρες, ενώ θα οφείλατε να διαθέτετε δωρεάν τεστ για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί, ειδικά όσοι είναι μεγάλης ηλικίας, εκτίθενται και καμιά μέριμνα για αυτούς. Οι εκπαιδευτικοί που συναντούμε στα σχολεία υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους και τα καθήκοντά τους για να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις που δεν τους αναλογούν και χωρίς να χαίρουν της δικής σας υποστήριξης, αντιθέτως, δεν χάνετε ευκαιρία να τους απαξιώνετε.

Το 30% των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις τα τελευταία 11 χρόνια δημιουργώντας ανασφάλεια, ασυνέχεια όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές και τους γονείς τους. Δεν ανεχόμαστε κύριε Μητσοτάκη από εσάς και την κυβέρνησή σας να στοχοποιείτε τους νέους, τα παιδιά μας, να τους στέλνετε εισαγγελείς για μη διεκδικούν να ζήσουν με ασφάλεια και σεβασμό, που θα ήταν δική σας ευθύνη να εξασφαλίστε.

Δεν ανεχόμαστε κύριε Μητσοτάκη, να εφαρμόζετε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή χωρίς σχολεία και να στοιβάζετε τα μικρά παιδιά σε ολιγόωρες βάρδιες σε νηπιαγωγεία που διαδέχονται η μια την άλλη με μόνο μέτρο μια μάσκα στα μικρά τους προσωπάκια (αγορασμένες από τους γονείς και πάλι).

Δεν ανεχόμαστε κύριε Μητσοτάκη να μας κουνάτε το χέρι για ατομική ευθύνη όταν η θεσμική σας ευθύνη είναι ανύπαρκτη. Όταν βρίσκετε λεφτά για ιδιώτες για χαμηλού επιπέδου τηλεκπαιδεύσεις, μάσκες για πέταμα, ιδιωτικές κλινικές, πολεμικό εξοπλισμό και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Δεν βρίσκετε όμως λεφτά για τη δημόσια παιδεία, υγεία και παιδεία.

Τα σχολεία τα κλείνετε εσείς με τα κρούσματα να αυξάνονται στα ακατάλληλα σχολεία μας, κι όχι οι μαθητές που τους εξωθείτε να διαμαρτυρηθούν με τα όπλα που διαθέτουν.

Τα μυαλά τα θέλετε εσείς κλειστά με τη στάση σας στην τέχνη και τον πολιτισμό εντός και εκτός σχολείου.

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης έχει περίπου 300 μαθητές και συστεγάζεται με το 6ο Δημοτικό με άλλους 300 μαθητές και το 18ο Νηπιαγωγείο που του επέβαλλαν άλλα δύο παραρτήματα χωρίς τάξεις, άλλα περίπου 100 παιδιά…. Σύνολο μαθητών 700.

Είμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που αγωνίζονται και επιδιώκουμε να βρεθούμε σύντομα σε κοινούς αγώνες για ανοιχτά σχολεία κατάλληλα, σε κλίμα αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης