Επιχείρηση περιβαλλοντική συνείδηση: Τα καλύτερα “πράσινα” βιβλία που αξίζει να διαβάσει κάθε παιδί

Τα τελευταία χρόνια η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ο τρόπος ζωής και η εν γένει συμπεριφορά του ανθρώπου προς το περιβάλλον, το πράσινο σπίτι μας, αποδείχθηκαν σε ένα μεγάλο βαθμό καταστροφικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλαστικό που έχει διεισδύσει στη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται αναπόφευκτο κομμάτι του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού. Αυτή η αλόγιστη χρήση έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, για αυτό και πριν από μερικούς μήνες το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης.

Ήρθε η ώρα να μεγαλώσουμε μια “πράσινη” γενιά παιδιών

Στον απόηχο αυτής της κατάστασης είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ να εμφυσήσουμε στα παιδιά, τους αυριανούς πολίτες και ηγέτες του κόσμου, την αγάπη για το περιβάλλον. Η περιβαλλοντική συνείδηση θα πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά εφόδια που πρέπει να έχουν τα παιδιά αν θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Αποκτώντας τα σωστά ερεθίσματα, και ερχόμενα από νωρίς σε επαφή με το περιβάλλον, τα παιδιά θα αποκτήσουν τις βάσεις και θα μάθουν βιωματικά πώς να προστατέψουν τον πλανήτη μας. Ακολουθώντας το πρόταγμα ότι δεν κληρονομήσαμε τον κόσμο από τους γονείς μας αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, οφείλουμε όχι μόνο να τους τον παραδώσουμε άθικτο αλλά και να τους δώσουμε τα εργαλεία για να μπορούν να τον προστατεύσουν και να τον απολαύσουν όπως τους αξίζει.

Τα 7 καλύτερα βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος

Ένας έξυπνος και ταυτόχρονα διασκεδαστικός τρόπος για να εξηγήσουμε στα παιδιά τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος είναι οι ιστορίες με οικολογικό περιεχόμενο, μια ανερχόμενη κατηγορία παιδικών βιβλίων που βρίσκει κανείς στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Μέσα από τις σελίδες τους, ξεπηδούν σπουδαία μηνύματα οικολογικής αφύπνισης και ενσυναίσθησης, καθώς και τρόποι δράσης ώστε να μάθει από νωρίς το παιδί αναγνώστης ότι ο πλανήτης μας αξίζει να του φερόμαστε με σεβασμό, αγάπη και φροντίδα. Ειδάλλως, θα βρεθούμε υπόλογοι και θα πληρώσουμε ακριβά το τίμημα της αδιαφορίας μας.

Στις εκδόσεις Μεταίχμιο βρήκαμε και ξεχωρίσαμε 7 υπέροχα παιδικά βιβλία που προσεγγίζουν την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος με σπιρτάδα και πρωτοτυπία ως προς το περιεχόμενο, μέσα από καλογραμμένες ιστορίες που δίνουν στο παιδί να καταλάβει χωρίς περιστροφές γιατί είναι σημαντικό να κινητοποιηθεί για το οικοσύστημά μας.

Θα γίνουμε κύμα

Με σύνθημα “Ώρα να το χωνέψουμε: Δεν έχουμε άλλο σπίτι. Όλοι μαζί ας αλλάξουμε το μέλλον του πλανήτη!” το βιβλίο “Θα γίνουμε κύμα”  λειτουργεί ως ο κινητήριος μοχλός για να αντιληφθεί το παιδί πως ο πλανήτης και η προστασία του βρίσκονται στα χέρια μας και είναι καθήκον μας να δράσουμε για την σωτηρία τους. Άνθρωπος και περιβάλλον έχουν μια αέναη σχέση αλληλεξάρτησης. Το περιβάλλον εκπέμπει κραυγή αγωνίας, κάθε μέρα έρχεται στο προσκήνιο μια αρνητική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να αναλάβουμε δράση και να βάλουμε τέλος στις πρακτικές που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο “τέλος” του πλανήτη μας.

Στις σελίδες του, μας συστήνει τη 15χρονη ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ που έδειξε τον δρόμο στη νέα γενιά για να ευαισθητοποιηθεί για την κλιματική αλλαγή, μέσω της πρώτης «μαθητικής απεργίας» για το κλίμα. Είναι στο χέρι μας να ενώσουμε τις φωνές μας και να συμπορευτούμε ώστε να ανατρέψουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που υπογράφει η Νίκολα Έντουαρντς με μεστό αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό κείμενο, σε εικονογράφηση της Σάρα Γουίλκινς αποτυπώνοντας εικαστικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με τόσο δηλωτικό τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο παιδί να μην αντιληφθεί τη κρισιμότητα του ζητήματος και την αξία της ενεργούς συμμετοχής σε περιβαλλοντικά κινήματα.

Λαμπίκο

Το οικολογικό παραμύθι “Λαμπίκο” ήταν η πρώτη μας αναγνωστική συνάντηση με την υπέροχη δημιουργό παιδικών βιβλίων Έμιλι Γκράβετ. Εδώ μας συστήνει τον νοικοκύρη αξιολάτρευτο ασβό Πιτ που η υπερβολική του ενασχόληση με την τάξη και την καθαριότητα λίγο έλειψε να εξαφανίσει το δάσος. Το πάθημα του ασβού που του έδωσε ένα σπουδαίο μάθημα, και αποτέλεσε για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ένα κλασικό παράδειγμα για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στο πώς συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον. Το καλογραμμένο κείμενο σε συνεργασία με την αριστουργηματική εικονογράφηση κινητοποιούν τη φαντασία των παιδιών και τα προκαλούν να  αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.

Ένα σωρό πράγματα!

Η νέα “πράσινη” ιστορία που ετοίμασε η Έμιλι Γκράβετ για τους λιλιπούτειους αναγνώστες είναι το “Ένα σωρό πράγματα”. Ένας ύμνος στην αγάπη για τη φύση και μια υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να δίνουμε έμφαση στα υλικά αγαθά και στην υπερκατανάλωση. Μέσα από την αλληγορική τους ιστορία, ένα ζευγάρι καρακάξες, η Μεγκ και ο Ας, στην προσπάθειά τους να εξοπλίσουν τη φωλιά τους με καθετί που πιθανώς θα χρειαστούν εν αναμονή του ερχομού των τεσσάρων νεοσσών, φτάνουν σε ακρότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των αυγών.

Το έμμετρο κείμενο που διαπνέεται από έντονο χιούμορ σε συνδυασμό με την παιχνιδιάρικη εικονογράφηση αποτελούν “εγγύηση” για αναγνωστική απόλαυση.  Στόχος της Γκράβετ είναι να εξηγήσει στα παιδιά ότι ο άκρατος καταναλωτισμός κατασπαταλά φυσικούς πόρους και στερεί από τις μελλοντικές γενιές φυσικούς πόρους και το δικαίωμα να ζήσουν σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι απαραίτητο να προσέξουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα αν νοιαζόμαστε πραγματικά για το περιβάλλον. Καθετί που αγοράζουμε όχι επειδή μας χρειάζεται πραγματικά αλλά επειδή μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα αφήνει το τεράστιο αποτύπωμά του στον πλανήτη και δυστυχώς αυτό λειτουργεί άκρως επιβαρυντικά. Είναι επιτέλους η στιγμή να αρχίσουμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι ως καταναλωτές και να κάνουμε καλύτερες επιλογές που δεν είναι επιβλαβείς για τον πλανήτη και την κοινωνία.

Oι Πράκτορες του Πλανήτη

 «Οι πράκτορες του Πλανήτη» της Ελένης Ανδρεάδη είναι η νούμερο 1 ελληνική σειρά παιδικών βιβλίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που μέσα από ενδιαφέρουσες περιπέτειες μιλά στα παιδιά για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και τους προτείνει λύσεις για να σωθεί ο πλανήτης Γη. Τα έξυπνα οικολογικά μηνύματα, ο έντονος, ζωντανός διάλογος, η απουσία μακροσκελούς αφήγησης και το χιούμορ είναι τα τέσσερα… υπερόπλα της συγγραφέως, που συνδυαστικά με τη μοντέρνα εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου με τα έντονα χρώματα και τις φιγούρες  που παραπέμπουν σε animation ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάσουν τις ιστορίες και δεν τους επιτρέπουν να βαρεθούν!

Από το πρώτο κιόλας βιβλίο «Γίνε πράκτορας του Πλανήτη», το οποίο δίνει έμφαση στην κλιματική αλλαγή, πολλά παιδιά έχουν γίνει αυτόκλητοι Πράκτορες επιδιώκοντας να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της Γης μας από την καταστροφή. Στο  5ο βιβλίο της σειράς , “Η Απαγωγή της Δ”  όλοι οι πράκτορες των προηγούμενων βιβλίων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τη Διοικητή Δ, αλλά και τη Γη από την ολική καταστροφή!

Η Ελένη Ανδρεάδη εμπνεύστηκε μια υπέροχη και άκρως επίκαιρη περιπέτεια για να εξηγήσει στα παιδιά γιατί πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά και δη πλαστικά μιας χρήσης.  Το στοίχημα που καλούμαστε πλέον όλοι να κερδίσουμε προς όφελος του πλανήτη είναι αφενός η λελογισμένη χρήση πλαστικού και αφετέρου η ορθή διαχείρισή του όταν φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής του και καθίστανται απόβλητα. Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση πρέπει να μπουν στο μυαλό μας και να αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

Σώσε τον πλανήτη!

Το βιβλίο “Σώσε τον πλανήτη!” είναι ο καλύτερος οδηγός για να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα τη σημασία της οικολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να μάθει να φροντίζει και να αγαπάει το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, στις σελίδες του οποίου το παιδί θα βρει πολύτιμες συμβουλές που θα το βοηθήσουν να αποκτήσει οικολογική συνείδηση, να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και να εξοικειωθεί με τη σημασία του τρίπτυχου επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση – υπευθυνότητα.

Διαβάζοντάς το, θα καταλάβει γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε το πράσινο σπίτι μας, τη Γη, και θα ανακαλύψει πώς μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος. Παράλληλα, θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του με νέους όρους όπως “βιοδιασπώμενο”, “μηδενικά απορρίμματα”, “κλιματική αλλαγή”, “δημιουργική ανακύκλωση”. Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, έχει αποκομίσει όλη τη γνώση για να κατανοήσει την ανάγκη φροντίδας του περιβάλλοντος  και υιοθέτησης ενός πράσινου τρόπου ζωής. Μας άρεσε ιδιαιτέρως το εύρημα με τις δραστηριότητες που παρακινούν τα παιδιά είτε να σκεφτούν τρόπους για το πώς μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης, είτε τους δίνουν χρηστικές πληροφορίες για κάποιο ζήτημα που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος.

Υπέροχες γυναίκες που έσωσαν τον πλανήτη

Εξίσου υπέροχο είναι το βιβλίο “Υπέροχες γυναίκες που έσωσαν τον πλανήτη” της Κέιτ Πάνκχερστ, η οποία έγραψε και εικονογράφησε ένα βιβλίο που παρουσιάζει το περιβαλλοντικό έργο σπουδαίων γυναικών που επιστράτευσαν τις ικανότητες και τα χαρίσματά τους και άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην προστασία της Γης και όλων των πλασμάτων της. Στις σελίδες του βιβλίου θα γνωρίσουμε την άγνωστη  δράση αξιέπαινων γυναικών που, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα των φύλων, έφεραν «επανάσταση» στο περιβαλλοντικό πεδίο και έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να προστατέψουν τον φυσικό μας κόσμο από κάθε είδους απειλή.

Η Ευγενία Κλαρκ, “η γυναίκα με τους καρχαρίες”, που ενέπνευσε τους επιστήμονες να μελετήσουν τους ωκεανούς, η Ίνγκεμποργκ Μπέλινγκ που απέδειξε ότι ακόμα και τα πιο μικρά πλάσματα όπως οι μέλισσες μπορούν να μας αποκαλύψουν εκπληκτικά μυστικά της φύσης, η Φλόρενς Ογκάστα Μίριαμ Μπέιλι, που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ασχοληθούν και να ενημερωθούν για τα πουλιά, αλλά και η Τζέιν Γκούντολ, η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμασταν για τους χιμπατζήδες και υπερασπίζεται όσο λίγοι τα δικαιώματα των ζώων, είναι ορισμένες από τις εμβληματικές γυναίκες που ξεδιπλώνονται στα μάτια των μικρών αναγνωστών.

Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την -αντί επιλόγου- ενότητα “Απίστευτες σωτήρες του πλανήτη μας” όπου παρουσιάζονται φράσεις των γυναικών που διαβάσαμε στο βιβλίο και λειτουργούν ως κίνητρα, ενθαρρύνοντας τα κορίτσια και όχι μόνο ώστε να αλλάξουν τον κόσμο. Ξεχωρίσαμε τα εξής μότο: “Ύψωσε το ανάστημά σου. Όλες μαζί μπορούμε”, “Να ενδιαφέρεσαι για το θαύμα ακόμα και των πιο μικρών πλασμάτων”, “Σπείρε τον σπόρο της αλλαγής!”.

Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης

Η Ελένη Ανδρεάδη εκτός από τους Πράκτορες του Πλανήτη έγραψε ακόμα ένα βιβλίο με οικολογικό περιεχόμενο, “Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης” που αυτή τη φορά προορίζεται για μεγαλύτερα παιδιά 10+. Μέσα από την ευφάνταστη ιστορία της αντιλαμβάνεσαι ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια θεματική που γνωρίζει πολύ καλά και χάρη στη φαντασία και την έμπνευσή της καταφέρνει να την παρουσιάσει με απόλυτα ελκυστικό τρόπο στον αναγνώστη, εξάπτοντας τη φαντασία. Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο. Τι κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο;

Ετοιμαστείτε να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που θα σας ταξιδέψει στα πέρατα της Γης και θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για  τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή σε διάφορα μέρη του πλανήτη όπως η παγωμένη ήπειρος, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, η έρημος στην Αυστραλία κ.α. Θα μπορέσουν τελικά τα παιδιά να καταφέρουν το αδύνατο, την ίδια ώρα που ένας απειλητικός άντρας τα καταδιώκει στα πέρατα της Γης; Η απάντηση κρύβεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου που δεν θα θέλετε με τίποτα να αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι να το ολοκληρώσετε.

Ας προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, το σπίτι μας, το μέλλον μας