“Έσκισαν” τα Ελληνόπουλα στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής Junior με 3 ασημένια μετάλλια και ένα χάλκινο

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου , ολοκληρώθηκε η 1η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής Junior (IOAA-Jr), που ξεκίνησε στις 30/10/2022 και διοργανώθηκε στην πόλη Campulung Moldovenesc της Ρουμανίας.

Η Ολυμπιάδα αυτή αποφασίστηκε να διοργανωθεί ειδικά για τα παιδιά που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο (ή πήγαιναν κατά τη χρονιά του εθνικού διαγωνισμού). Η Ολυμπιάδα αυτή ήταν να διοργανωθεί (και πάλι από την Ρουμανία) στα τέλη του Μάρτη 2020, αλλά μας «πρόλαβε» η καραντίνα του COVID και δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην πρώτη αυτή διοργάνωση η Ελληνική ομάδα αρίστευσε κατακτώντας τρία ασημένια μετάλλια με τους μαθητές Γιώργο Μελίστα (1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και νυν 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου), Ανδρέα Τζιόλα (Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων και νυν Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων) και Νικόλα Κουστουμπάρδη (Πειραματικό Γυμνάσιο Παν. Πατρών), ένα χάλκινο μετάλλιο με τον μαθητή Απόστολο Σαρακατσάνο (Μουσικό Σχολείο Βόλου) και μία Εύφημη Μνεία με τον μαθητή Απόστολο-Ταξιάρχη Κούρτη (5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας και νυν 1ου ΓΕΛ Θέρμης Θεσσαλονίκης).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μαθητής Γιώργος Μελίστας έλαβε το 1ο βραβείο για την καλύτερη επίδοση στις Παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο και το 1ο βραβείο για την καλύτερη επίδοση σε παρατηρήσεις επί χάρτου.

Στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Junior συμμετείχαν 9 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική, με περίπου 40 μαθητές

Της Ολυμπιακής Ομάδας ηγήθηκαν ο Ορφέας Βουτυράς, Δρ. ΕΜΠ (παλιός Ολυμπιονίκης της 4ης Διεθνούς Ολυμπιάδας 2010) και ο Ιωάννης Ζαχείλας, Μηχ/κός Η/Υ (Μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος) Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο.

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (50%). Ο πρώτος μαθητής επέλυσε περίπου το 84% των θεμάτων.

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 26ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας 2021, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την Αστρονομία και την Αστροφυσική εργάστηκαν σκληρά μελετώντας αποκλειστικά στον λιγοστό ελεύθερο τους χρόνο (παρ’ ότι η Αστρονομία απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης).

Η Ολυμπιακή ομάδα εκπαιδεύτηκε (κυρίως) διαδικτυακά τους περασμένους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη από παλιούς Ολυμπιονίκες, και συγκεκριμένα από τους Μάνο Βουρλιώτη, Κρινιώ Μαρούδα, Γιάννη Κουταλιό, Κωνσταντίνο Ξυλόπορτα, Ευτυχία Βασιλείου, Διονύση Γάκη, Θέμη Πουλτουρτζίδη και Ορφέα Βουτυρά. Μέρος των εξόδων της Ελληνικής αποστολής καλύφθηκαν από την χορηγία του Ιδρύματος Στ. Φαφαλιού (που είχε υποστηρίξει και την Ολυμπιακή αποστολή στην 15η Ολυμπιάδα στη Γεωργία).

Διαβάστε επίσης:

Το 5ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης κοσμεί πλέον μια εντυπωσιακή τοιχογραφία για την Μικρασιατική Καταστροφή με ένα μήνυμα του Σεφέρη

Το δοκίμιο φοιτήτριας Γεωλογίας του ΑΠΘ διακρίθηκε σε διαγωνισμό για την επέτειο των 1600 χρόνων από την ίδρυση της Βενετίας

Φρίκη στο Λαύριο: Συνελήφθη 47χρονος για ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του 16χρονου ανιψιού του