Έτοιμες 54 Δομές Ψυχικής Υγείας – Ποιες αφορούν οικογένεια, ανήλικα παιδιά, παραβατικούς εφήβους, διατροφικές διαταραχές

Έτοιμες 54 Δομές Ψυχικής Υγείας - Ποιες αφορούν οικογένεια, ανήλικα παιδιά, παραβατικούς εφήβους, διατροφικές διαταραχές

Τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και η ψυχική υγεία έχει αρχίσει να μας απασχολεί ανησυχητικά, καθώς ο τρόπος και το μέγεθος της βλάβης που έχει υποστεί σε ενήλικες και ανηλίκους δημιουργεί έντονο προβληματισμό μέσα από συγκεκριμένα πλέον συμβάντα.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Η καταγραφή των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους πολίτες, έδειξε ότι το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει ψυχικές διαταραχές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων:

Αγχώδεις διαταραχές εμφανίζει το 15% του πληθυσμού, εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες το 5-7%, μείζων

Κατάθλιψη και καταθλίψεις το 6%, παιδοψυχιατρικές καταστάσεις το 2-3%, διπολική διαταραχή το 1-2%, σχιζοφρένεια και ψυχώσεις το 1%, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή το 1%, άνοια το 1%, ενώ 5-10% του πληθυσμού εμφανίζουν άλλες ψυχικές διαταραχές.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη που έχει αναλάβει την εκπόνηση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης δίνοντας έμφαση στη δημιουργία δομών ψυχικής υγείας, όχι στο πλαίσιο νοσηλείας, αλλά στο πλαίσιο υποστήριξης των ατόμων με ψυχικά νοσήματα και των οικογενειών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία προβλέπει Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και τον γενικό πληθυσμό.

Σήμερα, με γοργούς, πλεόν, ρυθμούς προχωρά η δημιουργία 106 Δομών Ψυχικής Υγείας, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έξι Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων σε Αττική και Τρίκαλα. Από αυτές τις Μονάδες, τα δύο Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές και θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά για κακοποιημένα παιδιά και εφήβους, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δημιουργούνται, επίσης, τρεις Ξενώνες για παραβατικούς εφήβους σε Αθήνα, Πειραιά και Μακεδονία, καθώς και δύο Κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Δυτική Αττική και Θεσσαλονίκη.

Αδειοδότηση νέων μονάδων Ψυχικής Υγείας

Έχουν ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).

Δείτε τις μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα από πασίγνωστο σιρόπι για τον βήχα

Δίκη για Μάτι: Καταθέτουν οι γονείς των 9χρονων διδύμων που “‘εφυγαν” αγκαλιά με τον παππού και τη γιαγιά

Αυτή είναι η 44χρονη μητέρα που αναζητάται στη Ρόδο – Μυστήριο γύρω από την εξαφάνισή της…