Έτσι θα γνωρίσει και θα αγαπήσει το παιδί σας τις θετικές επιστήμες

Οι θετικές επιστήμες είναι ένα σπουδαίο πεδίο γνώσεων, καθώς αποτελούν θεμέλιο λίθο για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος που μας περιβάλλει και το κλειδί για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως καταλαβαίνετε, είναι απαραίτητο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αυτές, ούτως ώστε να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις για τον κόσμο που ζουν και κινούνται.

Όταν η θεωρία συναντά την πράξη

Η φιλοσοφία STEM επιδιώκει τα παιδιά να γνωρίσουν τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Μηχανολογία και τα Μαθηματικά όχι μόνο σε θεωρητικό πλαίσιο αλλά κυρίως στην πράξη,  μέσω του πειράματος, της επίλυσης προβλημάτων και της διερευνητικής μάθησης που θέτει τον μαθητή στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του δίνει το προνόμιο να ανακαλύψει την επιστημονική γνώση μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ξεχάστε, λοιπόν, την κλασική διδασκαλία των θετικών επιστημών και δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να γνωρίσουν αυτό το απαιτητικό αλλά τόσο απαραίτητο γνωστικό αντικείμενο μέσω μια εμπειρίας που αξιοποιεί όλες τις αισθήσεις. Πώς θα γίνει αυτό;

Το Infokids.gr σάς έχει τη λύση και σας προτείνει 3 τρόπους ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες.

 

  • Τα βιβλία STEM προ(σ)καλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη διασκεδαστική πλευρά της επιστήμης

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο ανταποκρινόμενες στις εκπαιδευτικές ανάγκες του σήμερα κυκλοφορούν μια σειρά από βιβλία που εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο των θετικών επιστημών και τους δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Ξεφυλλίζοντάς τα, οι αναγνώστες ηλικίας 6 ετών και άνω μαθαίνουν άγνωστες και ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μια μεγάλη γκάμα επιστημονικών πεδίων με τρόπο διασκεδαστικό, βιωματικό και σε καμία περίπτωση βαρετό.

Στο βιβλίο “Τα ρομπότ“, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο των ρομπότ και εισάγεται στις έννοιες της ρομποτικής, του προγραμματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης ενώ του δίνεται η ευκαιρία να φτιάξει και το δικό του αυτοσχέδιο ρομπότ που θα μπορεί να κινείται μόνο του.

“Τα πουλιά” με σύνθημά τους το: “Ανακάλυψε, εξερεύνησε, κατασκεύασε” δίνουν στο παιδί όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρει για τον κόσμο των πουλιών, για το πώς πετάνε, πώς φτιάχνουν τις φωλιές τους και τι τρώνε. Στο τέλος, μαθαίνει πώς μπορεί να γίνει ιχνηλάτης πουλιών αλλά και σε ποιες περιοχές μπορεί να βρει το κάθε είδος.

Με ” Το νερό” τα παιδιά θα μάθουν άγνωστες πληροφορίες για το στοιχείο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας. Θα εξερευνήσουν πώς επηρεάζει τον καιρό αλλά και την ύπαρξη ζωής και θα μάθουν βήμα βήμα πώς να κατασκευάσουν μια λιμνούλα για τα πλάσματα του κήπου.

Στο βιβλίο “Ο άνεμος”, ο μικρός αναγνώστης θα ανακαλύψει όλα όσα πρέπει να ξέρει για την αιολική δύναμη. Στις σελίδες του θα μάθει πώς διαμορφώνει τον κόσμο που μας περιβάλλει και με ποιους τρόπους έχει καταφέρει ο άνθρωπος να τον αξιοποιήσει ενώ στο τέλος θα μπορέσει να κατασκευάσει το δικό του ανεμούριο.

Αν το παιδί σας ονειρεύεται να γίνει γιατρός ή θέλετε να του μάθετε τον μηχανισμό λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος τότε ο “Μαθητευόμενος Γιατρός” είναι ό,τι ακριβώς ψάχνετε. Με μότο “Εξέτασε και Θεράπευσε” ο αναγνώστης θα μπει στον ρόλο του γιατρού, θα μάθει μεταξύ άλλων πώς αναπνέουμε, ποια η χρησιμότητα των μυών, πώς λειτουργεί η πέψη, αλλά και γιατί πρέπει να κρατάμε μακριά μας τα εχθρικά βακτήρια.

Για τους εκκολαπτόμενους μηχανικούς δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το “Μαθητευόμενος Μηχανικός”, ένα εγχειρίδιο Μηχανολογίας που με σύνθημα “Επινόησε και Κατασκεύασε” εισάγει τα παιδιά στον άγνωστο και περίπλοκο κόσμο των μηχανών και των μεγάλων κατασκευών, τους μαθαίνει τα διαφορετικά πεδία άσκησης της Μηχανολογίας και τους δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουν εκπληκτικά έργα μηχανικών που έμειναν στην ιστορία.

Το βιβλίο “Μαθητευόμενος Επιστήμονας” προσκαλεί τα παιδιά να γίνουν “Άσοι στα πειράματα” και να μάθουν τα  πάντα για τον καιρό, τα είδη βιότοπων και το ανθρώπινο σώµα ενώ το βιβλίο “Μαθητευόμενος Αστροναύτης” θα ενθουσιάσει όσα παιδιά ονειρεύονται καριέρα στο διάστημα καθώς θα τούς προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την αστρονοµία και τη ζωή στον Διεθνή Διαστηµικό Σταθµό.

Τα βιβλία είναι τόσο καλοδουλεμένα και καλογραμμένα,  που μπορούν να διαβαστούν από όποιο σημείο επιθυμεί ο μικρός αναγνώστης χωρίς να χρειάζεται να τηρεί ευλαβικά την ανάγνωση. Απευθύνονται τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια, ανατρέποντας το κατεστημένο που θέλει τις θετικές επιστήμες να αποτελούν πεδίο δράσης κυρίως των αγοριών. Η εικονογράφηση είναι το δυνατό σημείο των εν λόγω βιβλίων, ενώ οι κειμενικές πληροφορίες είναι δοσμένες με φειδώ, καθώς προτιμάται ο αναγνώστης να λάβει το ερέθισμα, να κάνει το προτεινόμενο πείραμα – δραστηριότητα, ούτως ώστε να ανακαλύψει μόνος του την ουσία πίσω από κάθε επιστημονική θεωρία.

  • Σηκώστε τα μανίκια και ώρα για πειράματα!

Το πείραμα είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης και κατανόησης των θετικών επιστημών, καθώς έτσι το παιδί αναγνωρίζει τη θεωρία. Βλέπει, αγγίζει, μυρίζει και ανακαλύπτει με τον πιο απλό τρόπο το επιστημονικό υπόβαθρο που βρίσκεται πίσω από καθετί που μας περιβάλλει.

Στη λογική αυτή εντάσσεται το εξαιρετικό βιβλίο “Η επιστήμη γίνεται παιχνίδι με 30 απίθανα πειράματα” που αποκαλύπτει τη διασκεδαστική πλευρά της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας μέσα από 30 ασυνήθιστα πειράματα που καλούν το παιδί να διευρύνει τις γνώσεις του, να  αναπτύξει δυνατότητες που δε φανταζόταν, ότι έχει και γιατί όχι, να γίνει ένας λιλιπούτειος επιστήμονας. Το βιβλίο θέτει τις βάσεις για να μυηθεί το παιδί στην επιστημονική μέθοδο, να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη, τη δυνατότητα εκτέλεσης προκαθορισμένων εντολών.

Μέσα από τα πειράματα που κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις, τα παιδιά θα κατανοήσουν καθημερινά φαινόμενα, θα έρθουν σε επαφή με την ανακάλυψη, το λάθος, τη λύση, τις σωστές αναλογίες και θα γνωρίσουν τον υλικό και φυσικό κόσμο γύρω τους.

Ποιο παιδί θα αρνηθεί να φτιάξει ένα αλεξίπτωτο για τα παιχνίδια του, μια ζελεδοχλαπάτσα, έναν ζαχαρένιο καταπέλτη, μια ζούγκλα στη γυάλα  ή να μάθει πώς να γράφει με αόρατο μελάνι;

Ακολουθώντας τις συμβουλές “Παρατήρησε, Κάνε ερωτήσεις, Προσπάθησε να μαντέψεις τι θα συμβεί, Κάνε το Πείραμα” , ο μικρός αναγνώστης παρακινείται να κάνει τα προτεινόμενα πειράματα, να καταγράψει όλες του τις παρατηρήσεις και όλη αυτή η εμπειρία να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για περαιτέρω ενασχόληση με τον κόσμο των επιστημών. Σημειωτέον, όλα τα προτεινόμενα πειράματα είναι δοκιμασμένα, απαιτούν υλικά που εύκολα μπορεί να βρει το παιδί στο σπίτι, οι οδηγίες χρήσης είναι απόλυτα σαφείς και σε ορισμένα εξ αυτών υπάρχει η ειδική σήμανση “ΠΡΟΣΟΧΗ”,  όπου δίνονται περαιτέρω επεξηγήσεις για τα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή κατά την εκτέλεσή τους.

Μην ξεχνάτε, ότι τα πειράματα – εκτός των άλλων – είναι και ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περάσετε δημιουργικό χρόνο παρέα με τα παιδιά σας. Μπορείτε να συναγωνιστείτε μαζί τους για το ποιος το έκανε καλύτερα αλλά και να τους εξηγήσετε την επιστημονική θεωρία πίσω από κάθε πείραμα.

  • Επισκεφθείτε το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Athena στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Έχοντας το παιδί μυηθεί στον κόσμο των θετικών επιστημών μέσω των βιβλίων STEM και των πειραμάτων που προτείνονται παραπάνω, μια επίσκεψη στο πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, Athena, είναι επιβεβλημένη,  καθώς εκεί θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά  54 διαδραστικά εκθέματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα των τομέων των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας και των Μαθηματικών. Στο αμφιθέατρο του Κέντρου θα δει να διεξάγονται επιδείξεις εντυπωσιακών πειραμάτων, ενώ θα ξεναγηθεί και στο Εργαστήριο Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής και Ρομποτικής.

Σκοπός του Κέντρου Επιστήμης Athena είναι να εξοικειώσει τα παιδιά με τις βασικές επιστημονικές αρχές και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με ευχάριστο, δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο και να τους εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης.

Μικροί και μεγάλοι ετοιμαστείτε να ακονίσετε το μυαλό σας λύνοντας μαθηματικούς γρίφους και παζλ που εξάπτουν τη φαντασία, να εξερευνήσετε τις γεωμετρικές και τοπολογικές ιδιότητες επιφανειών αλλά και να δημιουργήσετε ημιτονοειδή κύματα αλληλεπιδρώντας με τα διαδραστικά εκθέματα Μαθηματικών.

Οι δε λάτρεις των ρομπότ  θα έχουν την ευκαιρία να τα παρατηρήσουν εν δράσει αλλά και να συνθέσουν κομμάτι-κομμάτι τον ταχύτερο υπολογιστή εξερευνώντας τα εκθέματα Πληροφορικής και Ρομποτικής.

Αν το παιδί σας είναι 10 ετών και άνω, η βόλτα στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Athena” Ίδρυμα Ευγενίδου θα το ενθουσιάσει και θα του δώσει την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι οι θετικές επιστήμες κάθε άλλο παρά βαρετές μπορούν να χαρακτηριστούν.

 

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Athena” Ίδρυμα Ευγενίδου

Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο

2109469600