Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία όσων περιοχών χτυπήσουν “κόκκινο” λόγω κορωνοϊού

Εδώ και λίγες μέρες έχει ενεργοποιηθεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη covid-19 που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου).

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Μέχρι στιγμής καμία περιφέρεια της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ζώνη 4 που ισοδυναμεί με αυξημένο κίνδυνο, ενώ αρκετές όπως η Αττική εντάσσονται στην ζώνη 3 ήτοι Αυξημένης Επιτήρησης.

Ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση

Ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή που πρώτος χάραξε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  αναφέροντας χαρακτηριστικά «τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας» σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται και στο σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε για όσες περιφέρειες φτάσουν την ζώνη 4 δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση κλείσιμο των σχολείων αλλά ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας,  κατά την ενημέρωση στο υπουργείου Υγείας, αναφέροντας ότι ““Το κλείσιμο των σχολείων είναι το προτελευταίο μέτρο πριν το lockdown.

Μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ εδώ Κανόνες τήρησης αποστάσεων