Φτιάχνουμε Stollen, το γερμανικό πεντανόστιμο κέικ που συμβολίζει τον νεογέννητο Χριστό

Στην Ελλάδα έχουμε τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες και άλλα γλυκά για να μυρίσει γιορτινά το σπίτι μας.

Και στις άλλες χώρες του κόσμου, όμως, οι κουζίνες μυρίζουν γλυκό τις ημέρες των γιορτών και μάλιστα κρύβουν και ωραίες ιστορίες.

Εμείς «ταξιδέψαμε» μέχρι τη Γερμανία και σας προτείνουμε συνταγή για Stollen που σίγουρα θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια.

Το γερμανικό Χριστουγεννιάτικο αυτό γλυκό, προέλευση κυρίως από τη Δρέσδη, είναι μια πολύχρωμη συλλογή από καρύδια, σταφίδες, φρούτα του δάσους, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, παραδοσιακά μπαχαρικά των Χριστουγέννων όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, ρούμι ή κονιάκ και μπόλικο βούτυρο.

Το αρχικό σχήμα του Stollen ήταν μια μεγάλη πλεξίδα και συμβόλιζε τον Χριστό μωρό, τυλιγμένο στις φασκιές.

Ένα διαφορετικό κέικ που διογκώνεται με μαγιά, οπότε και χρησιμοποιείται δυνατό αλεύρι. Όσο πιο πολύ μένει, τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Γι’αυτό οι Γερμανοί φροντίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη μέρα των Χριστουγέννων.

Τι θα χρειαστείτε

260 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
300 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
10 κρόκους αυγών
140 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γρ. αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) ψιλοκομμένα.
40 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. άχνη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι. Σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, να φουσκώσει.

Στο μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα 950 γρ. αλεύρου, τους κρόκους, το βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει.  Ζυμώνουμε με ειδικό εξάρτημα του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με νωπή καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθεί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και διπλασιαστεί ο όγκος του.

Ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς και πιέζουμε τη ζύμη, ώστε να γίνει ένας δίσκος πάχους 2 εκατοστών. Διπλώνουμε το δίσκο στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά 1 εκατοστό. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 55-65 λεπτά.

Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε την άχνη με τα μπαχαρικά και μόλις βγάλουμε ζεστό το κέικ από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με το μείγμα άχνης και των μπαχαρικών που κάναμε στο μπολάκι.