Φτιάχνουμε λαχταριστή μαρμελάδα βερίκοκο!

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και τόσο γλυκά. Και επειδή ο Ιούνιος είναι ο μήνας τους, εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να τα καταναλώσουμε με όσο το δυνατό περισσότερους τρόπους. Σήμερα, φτιάχνουμε πεντανόστιμη μαρμελάδα.

Συστατικά για 2 μεγάλα βάζα μαρμελάδα
2 κιλά βερίκοκα (ούτε πολύ ώριμα ούτε πολύ άγουρα)
1 κιλό (καστανή) ζάχαρη
Το χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες
Πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα και βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε κομματάκια με το μαχαίρι και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα πλατιά: μία στρώση βερίκοκα – μία στρώση ζάχαρη εναλλάξ.

Αφήνουμε λίγο να ποτίσει η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά, ώστε να μην κοχλάζει το μείγμα, και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται. Ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το μείγμα.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα ακόμη, και δοκιμάζουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα, βγάζοντας λίγη με ένα κουτάλι σε πιατάκι, να κρυώσει. Συνήθως φτάνουν 45 λεπτά για να πήξει η μαρμελάδα. Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα τα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε αεροστεγώς, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσοχή στα ζεστά βάζα! Δεν τα αφήνουμε πάνω σε κρύες επιφάνειες γιατί θα σπάσουν!

Τips: Μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε μαρμελάδα με άλλα φρούτα όπως σταφύλι, γιαρμά, κεράσι, φράουλα

Διατροφική αξία

Tα απλά σάκχαρα απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό ανεβάζοντας τη γλυκόζη του αίματος, γεγονός που καθιστά τη μαρμελάδα ιδανικό τρόφιμο για παροχή ενέργειας. H μέση περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε φυτικές ίνες είναι 0,1-0,4 γρ./15 γραμμ., ενώ η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες ποικίλλει ανάλογα με το φρούτο προέλευσης. Αυτό που καθιστά τα βερίκοκα τόσο ωφέλιμα για την υγεία είναι τα άφθονα καροτινοειδή που περιέχουν. Πρόκειται για φυτικές ουσίες, που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο χρώμα τους και έχουν έντονες αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει στα βερίκοκα τουλάχιστον 600 διαφορετικά καροτινοειδή, μεταξύ των οποίων και ορισμένα από τα πιο ισχυρά, όπως η β-καροτίνη και το λυκοπένιο. Ο συνδυασμός αυτών των θεραπευτικών ουσιών καθιστά το βερίκοκο μοναδικό «σύμμαχο» στη μάχη κατά του καρκίνου, ενώ παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι τόσο η β-καροτίνη όσο και το λυκοπένιο εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρυνση και σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.