Γέννησε τρίδυμα, έμεινε 45′ κλινικά νεκρή, αλλά κατάφεραν και την επανέφεραν

Παρουσίασε, μία σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη, επιπλοκή

Μια μητέρα από το Τέξας, η οποία έφερε στον κόσμο τρίδυμα μέσω προγραμματισμένης καισαρικής, ήταν «κλινικά νεκρή» για 45 λεπτά, λόγω μιας σπάνιας, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνης ιατρικής επιπλοκής, με ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει το 85%.

Η 30χρονη Marisa Christie, ήταν έγκυος σε τρίδυμα και στις 21 Αυγούστου έγινε εισαγωγή της στο Ιατρικό Κέντρο Memorial Hermann (MHTW) καθώς είχε προγραμματίσει καισαρική τομή στις 33 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όπως αναφέρει η ειδικευμένη ιατρός μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής Amber Samuel, ήταν ένας αρκετά συνηθισμένος τοκετός και όλα ήταν καλά με τα μωρά.

Αφού τελείωσε ο τοκετός, ο αναισθησιολόγος Ricardo Mora, παρατήρησε ότι η αρτηριακή πίεση της Marisa είχε κάνει… βουτιά και η καρδιά της σταμάτησε. Η ιατρική ομάδα άρχισε άμεσα την απαραίτητη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. «Οι γιατροί είχαν βγάλει και τα τρία μωρά. Για την ακρίβεια, τα ακουμπούσαν στο στομάχι μου για να κάνουν σύσφιξη του ομφάλιου λώρου», θυμάται η ίδια.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 30χρονη είχε πάθει εμβολή αμνιακού υγρού (AFE). Το Ίδρυμα AFE, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία το αμνιακό υγρό, το υγρό δηλαδή που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας λίγο μετά τη γέννηση και η μητέρα παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση.

Ενώ τα τρίδυμα γεννήθηκαν με επιτυχία, ο αναισθησιολόγος παρατήρησε ότι η λεχώνα είχε σπασμούς και θυμήθηκε ότι είχε συναντήσει ξανά περιστατικό με αλλεργία στην εμβολή αμνιακού υγρού τονίζοντας πως «Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε ποσοστό 85%».

«Ρώτησα τη Δρ Samuel τι είχε κάνει τότε. Μου είπε ότι μόλις είχε αρχίσει να βγάζει τον πλακούντα και συνήθως αυτή είναι η στιγμή που συμβαίνει αυτό, κατά τον διαχωρισμό του πλακούντα με τη μήτρα», ανέφερε η Marisa Christie.

Στη συνέχεια η Christie σταμάτησε να αναπνέει και δεν είχε σφυγμό, ενώ οι γιατροί άρχισαν να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ακολούθως, τοποθετήθηκε σε ECMO, ένα μηχάνημα που ελέγχει την καρδιά και τους πνεύμονες, ώστε ο οργανισμός της να μπορεί να ανακάμψει χωρίς να δυσκολευτεί.

Ο αναισθησιολόγος εξηγεί ότι η γυναίκα «ουσιαστικά έχασε ολόκληρο τον όγκο του αίματός της. Της κάναμε μετάγγιση, αλλά για 45 λεπτά ήταν κλινικά νεκρή. Μπορεί να έχεις κάνει την καλύτερη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον κόσμο, αλλά αν δεν έχεις αρκετό αίμα στον εγκέφαλο, ουσιαστικά ο ασθενής θα είναι ζωντανός αλλά με εγκεφαλική βλάβη. Γι’ αυτό κάναμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε».

Διαβάστε επίσης:

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας, στη χρήση αντιβιοτικών

Καταπληκτικό: 10χρονος κάλεσε, την Άμεση Δράση, για να του λύσουν, ένα πρόβλημα στα μαθηματικά

Ροή Ειδήσεων