Γερμανία: Παραπάνω από 300.000 μαθητές σε καραντίνα – Το μερικό lockdown δεν φαίνεται να αποδίδει

Ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό στην Ελλάδα, και οι συζητήσεις περί κλεισίματος και των δημοτικών σχολείων όλο και αυξάνονονται, ενδιαφέρον έχει να δούμε τι γίνεται την ίδια ώρα στη Γερμανία, μία χώρα με πολύ καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας, όπου τα μέτρα και οι κανόνες συνήθως τηρούνται με περισσότερη συνέπεια.

Απάντηση σε όλα αυτά δίνει άρθρο της DW, σύμφωνα με το οποίο και εκεί, ο αριθμός των μαθητών που έχουν μολυνθεί ή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, άρα που μπαίνουν αναγκαστικά σε καραντίνα αυξάνεται δραματικά. Η γερμανική Ομοσπονδία Διδασκόντων υπολογίζει, λοιπόν, πως αυτός ξεπερνά πλέον τους 300.000, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου τα στοιχεία έκαναν λόγο για περίπου 50.000. Σήμερα, μάλιστα, έχουν μπει σε καραντίνα εκτός αυτού περίπου 30.000 διδάσκοντες.

Αυτό αναγκάζει όλο και περισσότερα σχολεία να κλείσουν, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν απόλυτα οι εκπαιδευτικοί: «Μόνο και μόνο για να μην κλείσουν τα σχολεία σχεδόν σε όλα τα κρατίδια της χώρας έχει ανασταλεί η εφαρμογή σχεδίων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός του αριθμού μαθητών κάθε τάξης στο μισό», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάινς Πέτερ Μάιτινγκερ, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη της χώρα: «Για να γίνει αυτό θα πρέπει όταν σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων να εφαρμόζονται αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι κανόνες αποστασιοποίησης, ο περιορισμός του αριθμού μαθητών και σε κάθε τάξη και το μάθημα εκ περιτροπής».

Και οι γονείς, πάντως, προσάπτουν στους υπουργούς Παιδείας αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας: «Είναι σκάνδαλο ότι τα κρατίδια δεν φρόντισαν ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη στατιστική για το πόσοι μαθητές σε ποιές περιοχές έχουν μπει σε καραντίνα και γιατί. Όπως και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας θα έπρεπε να υπάρχουν και στην εκπαίδευση συγκεκριμένα κριτήρια για το πότε και ποιά επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται». Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων δεν αποκλείει ένα μερικό ή και γενικό λοκντάουν στα σχολεία: «Αν πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας θα πρέπει να εξεταστούν ακόμα και περιορισμοί στη διεξαγωγή μαθημάτων στα σχολεία».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα οι μαθητές στη Γερμανία δεν φορούν μάσκα την ώρα του μαθήματος, κάτι που μάλλον θα χρειαστεί να γίνει…

Η χώρα βρίσκεται, όπως και η Ελλάδα, σε μερικό λοκντάουν από τις 3 Νοεμβρίου, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικούς εκπροσώπους δεν φαίνεται ακόμα να έχει αποδόσει: «Διαπιστώνουμε μια θετική τάση. Θα πρέπει ωστόσο να κάνουμε υπομονή μέχρι να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν αποτελεί σημείο καμπής στην προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων».

Οι ίδιοι οι μαθητές στη Γερμανία, πάντως, δηλώνουν, ότι δεν νιώθουν πια ασφαλείς στις σχολικές αίθουσες και προτείνουν το μάθημα να γίνεται εκ περιτροπής, μια στο σχολείο και μια μέσω διαδικτύου.

Τέλος, ο κορυφαίος γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποιεί, ότι πολλές έρευνες για την εξάπλωση της πανδημίας στα σχολεία έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν την άνοιξη όταν είχαν κλείσει σχολεία και νηπιαγωγεία. «Ίσως και για αυτό το λόγο επικρατεί στην κοινωνία η άποψη ότι τα παιδιά δεν πλήττονται τόσο όσο οι ενήλικες από τον κορωνοϊό». Ο γερμανός ειδικός παραπέμπει σε μελέτες για αντισώματα, οι οποίες δείχνουν ότι υπήρξαν πολλά κρούσματα σε παιδιά, τα οποία ωστόσο παρέμειναν στην αφάνεια. Το συμπέρασμα του Κρίστιαν Ντόρστεν: «Ενισχύεται η εντύπωση ότι οι μαθητές μεταδίδουν τον ιό το ίδιο όπως και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Ο ιός αδιαφορεί ποιόν προσβάλλει».

πηγή: dw.com

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος