Για να μεγαλώσει ισορροπημένα ένα παιδί πρέπει να επαινείται λιγότερο, να κοιμάται περισσότερο και να μην τιμωρείται για το παραμικρό

Για να μεγαλώσει ισορροπημένα ένα παιδί πρέπει να επαινείται λιγότερο, να κοιμάται περισσότερο και να μην τιμωρείται για το παραμικρό

Πόσα άρθρα ειδικών έχετε διαβάσει με συμβουλές παιδικής διαπαιδαγώγησης; Πόσα από αυτά έχουν να σας πουν κάτι πραγματικά χρήσιμο και ουσιαστικό; Κάτι με το οποίο να ταυτίζεστε και που να ανταποκρίνεται στο δικό σας παιδί –όχι σε κάποιο «ιδανικό», το οποίο συμμορφώνεται εύκολα, με την πρώτη καθοδήγηση; Λίγα πιθανώς, τα οποία συναντάτε διάσπαρτα. Ο Andy Hinds, δημοσιογράφος του fatherly.com που ειδικεύεται σε παιδικά θέματα, συγκέντρωσε τα τρία αυτά στοιχεία, τα οποία εμφανίζονται ξανά και ξανά στις συμβουλές παιδιάτρων και παιδοψυχολόγων, ως τα πλέον απαραίτητα για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί.

Αφήστε, λοιπόν, τα βαρύγδουπα αναγνώσματα στην άκρη, βγάλτε από το μυαλό σας την ιδέα του τέλειου γονιού –και αποδεχτείτε, ότι δεν θα γίνετε ποτέ, πολύ απλά γιατί τέλειος γονιός δεν υπάρχει, και δείτε τι κάνετε λάθος και πώς να το κάνετε σωστά:

Επαινείτε τα παιδιά σας υπερβολικά

Τις τελευταίες δεκαετίες, περίπου από το ’70 και μετά, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν, ότι είναι ξεχωριστοί και εξυπνότεροι από τους άλλους. Οι άνθρωποι αυτοί, ωστόσο, έκαναν παιδιά, στα οποία άρχισαν επίσης να λένε ότι είναι ξεχωριστά και εξυπνότερα από άλλα, πιστεύοντας ότι έτσι ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν κάθε πνευματική πρόκληση. Η Dr. Carol Dweck, από το Πανεπιστήμιο του Stanford, χωρίς να θέλει να μας ξυπνήσει από το όνειρο, έχει πάντως ανακαλύψει πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν πως τελικά οι γονείς αυτοί, επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο:

-Σε πειράματα, στα οποία μία ομάδα παιδιών επαινείται για την εξυπνάδα της και μία άλλη όχι, τα δεύτερα παιδιά έδειξαν την τάση να επιλέγουν πιο δύσκολες προκλήσεις, ενώ τα παιδιά με «ενισχυμένη» αυτοπεποίθηση, προσκολλούνταν σε αυτά που ήδη ήξεραν.

-Έρευνες δείχνουν, ότι ήδη από την ηλικία των 7 ετών, τα παιδιά έχουν την τάση να αμφισβητούν τα λεγόμενα των γονιών τους, ειδικά όταν ακούγονται υπερβολικά. Όταν δέχονται υπερβολικά εγκώμια, αρχίζουν να προβληματίζονται για την ειλικρίνεια των ενηλίκων.

-Σε αντίθεση με τους επαίνους, η ιδέα ότι «το μυαλό είναι ένας μυς που χρειάζεται εξάσκηση για να δουλεύει σωστά», μπορεί να βελτιώσει τις αποδόσεις των παιδιών στα μαθηματικά, σχεδόν άμεσα.

-Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στην Κίνα, αυτά τα οποία δέχονταν κριτική από τις μαμάδες τους για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, αντί για συνεχείς επαίνους, βελτίωσαν σημαντικά τις μετέπειτα επιδόσεις τους.

Τι μπορείτε να κάνετε:

-Μη σταματήσετε, βέβαια, να επαινείτε τα παιδιά σας, αλλά να είστε συγκεκριμένοι και ειλικρινείς όταν το κάνετε.

-Να επαινείτε την προσπάθεια και όχι τα χαρακτηριστικά του παιδιού, π.χ. αντί για «είσαι τόσο έξυπνος», να λέτε «προσπάθησες τόσο σκληρά».

-Συζητάτε τα λάθη και τις στρατηγικές βελτίωσης με τα παιδιά σας. Αλλά κάντε το ως ένας γονιός γεμάτος αγάπη, όχι ως προπονητής στο γήπεδο.

Δεν βάζετε τα παιδιά σας όσο νωρίς θα έπρεπε για ύπνο

Το 90% των γονιών, πιστεύει ότι τα παιδιά τους κοιμούνται αρκετά. Το 60% των παιδιών στην προεφηβεία, ωστόσο, εμφανίζει σημάδια νύστας μέσα στην ημέρα. Γι’αυτό μπορείτε να κατηγορήσετε την τηλεόραση, τα tablets και τα κινητά –το πρόβλημα, όμως, δεν θα αλλάξει. Δεν είναι λίγα, μάλιστα, τα παιδιά που θυσιάζουν τον ύπνο τους για να κάνουν τα μαθήματα της επόμενης μέρας, για εξωσχολικές δραστηριότητες και λίγο παραπάνω ποιοτικό χρόνο με τους γεμάτους τύψεις, εργασιομανείς γονείς τους.

-Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν, ότι ο μη επαρκής ύπνος στα πολύ παιδικά χρόνια, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.

-Έχει βρεθεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και την αύξηση της ΔΕΠΥ.

-Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία.

-Υπάρχει σημαντική σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και τις κακές σχολικές επιδόσεις.

-Υπολογίζεται, ότι αν τα Γυμνάσια-Λύκεια ξεκινούσαν μία ώρα αργότερα, οι βαθμοί και η συμπεριφορά των παιδιών θα βελτιώνονταν σημαντικά.

Τι μπορείτε να κάνετε:

-«Χαλαρώστε» το πρόγραμμα του παιδιού. Όλα αυτά τα εφόδια που προσπαθείτε να του δώσετε μέσω των εξωσχολικών δραστηριοτήτων δεν «καταγράφονται» στον εγκέφαλό του, όταν αυτός είναι κουρασμένος και νυσταγμένος.

-Οι παιδίατροι λένε, ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε τον ύπνο του παιδιού μας, ως μία βασική ανάγκη για την ευημερία του. Θα βάζατε ποτέ το παιδί σας στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ασφαλείας; Θα το αφήνατε νηστικό; Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεστε και για τον ύπνο.

Λέτε στο παιδί ψέματα που το βλάπτουν ανεπανόρθωτα

Πιστεύετε, ότι το παιδί σας δεν θα σας έλεγε ποτέ ψέματα, κι αν σας έλεγε, ότι θα το μαθαίνατε. Κάνετε λάθος.

-Σε επαναλαμβανόμενες μελέτες που έχουν γίνει σε γονείς, εκπαιδευτικούς και τυχαίους ανθρώπους, έχει βρεθεί, ότι η ικανότητά τους να προβλέψουν ένα ψέμα, είναι αντίστοιχη του να προβλέψουν την κορώνα ή τα γράμματα, αν τους στρίψεις ένα κέρμα.

-Μέχρι τα 4 χρόνια, αν με αυτό θα μπορούσαν να την «γλυτώσουν», τα 8 στα 10 παιδιά θα κλέψουν για να κερδίσουν σε ένα παιχνίδι και μετά θα πουν ψέματα ότι έκλεψαν.

-Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα 4χρονα λένε περίπου ένα ψέμα κάθε 2 ώρες και τα 6χρονα ένα ψέμα ανά ώρα (τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από επίσημες μελέτες).

-Η σκληρή τιμωρία για τα ψέματα, το μόνο που πετυχαίνει είναι να κάνει τα παιδιά καλύτερους ψεύτες –την επόμενη φορά, θα προσπαθήσουν περισσότερο να βελτιώσουν την ικανότητά τους στα ψέματα και θα πουν το ένα ψέμα πάνω στο άλλο.

-Τα μικρά παιδιά, συνηθίζουν να λένε ψέματα, για να κάνουν τους γονείς τους χαρούμενους, λέγοντάς τους αυτά που θέλουν να ακούσουν.

-Πρότυπα ανειλικρίνειας γινόμαστε πρώτα απ’όλα εμείς οι ίδιοι, με όλα αυτά τα «λευκά ψέματα» που τους λέμε, για να καλύψουμε την αμηχανία μας σε κοινωνικό επίπεδο ή για να μην τα πληγώσουμε.

-Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποκρύπτουν πληροφορίες από τους ενήλικες, κατηγορώντας τα ως «μαρτυριάρηδες».

Τι μπορείτε να κάνετε:

-Δύο ψέματα κάνουν μία αλήθεια. Αν πείτε στο παιδί σας ένα ψέμα, όπως: «Ακόμα κι αν εσύ έσπασες το βάζο, δεν θα θυμώσω. Αν πεις την αλήθεια, θα με κάνεις πολύ χαρούμενη», τα παιδιά πιθανότατα θα προτιμήσουν την αλήθεια. Θυμηθείτε –τα παιδιά συχνά λένε ψέματα, για να σας κάνουν χαρούμενους.

-Παραδεχτείτε την δική σας υποκρισία.

Διαβάστε επίσης

Δόμνα Μιχαηλίδου: Από φέτος ηλεκτρονικό δημόσιο φροντιστήριο – Σε ποιες τάξεις

Ποιες οι σχολικές αργίες μέχρι το τέλος της χρονιάς – Πότε σταματούν τα μαθήματα για τα Χριστούγεννα