Γιατί δεν έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία εν όψει lockdown όπως γυμνάσια και λύκεια

Στη συνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων κατά τη διάρκεια του νέου lockdown, ενώ κλείνουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αναφέρθηκαν ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία, ο κ.Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών έχει μικρότερο βαθμό μεταδοτικότητας, ενώ υπογράμμισε και την ψυχολογική σημασία που έχει η συνέχιση των μαθημάτων στα μικρά παιδιά.

«Για τα παιδιά έχει σημασία και η ψυχική επαφή, είναι αναγκαίο για αυτά κι επηρεάζει και τις ασθενέστερες οικονομικές ομάδες και συνεπώς έπρεπε να διατηρήσουμε τα δημοτικά σχολεία ανοιχτά», ανέφερε ο κ.Μαγιορκίνης.

«Τα ποσοστά της μεταδοτικότητας στα δημοτικά σχολεία είναι πάρα πολύ χαμηλά. Αν έκλεισε ένα τμήμα, τότε σε  ποσοστό του 85% δεν χρειάστηκε να κλείσει κανένα άλλο. Κι επίσης είναι και θέμα ψυχολογίας για τα παιδιά», σημείωσε.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ.Χαρδαλιάς, τόνισε από την πλευρά του, ότι το ζήτημα των σχολείων παρακολουθείτε πολύ στενά και τα πρωτόκολλα πάρα πολύ αυστηρά.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά το ζήτημα των σχολείων και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή συρροή. Το ποσοστό των τμημάτων που παραμένουν κλειστά είναι κάτω της μονάδας», πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.