«Γιατί κλαις;» :Το παιδικό βιβλίο που έγραψε ο Βασίλης Αλεξάκης που “έφυγε” χθες σε ηλικία 77 ετών

Ο κόσμος των γραμμάτων πενθεί την απώλεια του πολυβραβευμένου και διεθνώς καταξιωμένου συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη που άφησε πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο τόσο στα Ελληνικά όσο και τα Γαλλικά.

Τα έργα του αντλούσαν  και από τους δύο πολιτισμούς, τον ελληνικό και το γαλλικό, και ήταν μεστά μιας λεπτής ειρωνείας. Η τεχνοτροπία του προσφέρει στον αναγνώστη μια οικεία και προσωπική προοπτική των ιστοριών του.

Ήταν από τους λίγους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς µε τόσο µμεγάλη διεθνή αναγνώριση. Έργα του έχουν εκδοθεί, εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα, στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αρμενία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος.  Το 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα περισσότερα από τα έργα του (μυθιστορήματα, διηγήματα, αφηγήματα, θεατρικούς μονολόγους, ταινίες) η μνήμη παίζει σημαίνοντα ρόλο. Το αυτοβιογραφικό στοιχείο χωνεύεται με το ονειρικό. Οι γλώσσες είναι επίσης από τα κύρια θέματα του έργου του.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γράφει για παιδιά και γονείς

Ο συγγραφέας εκτός από το ενήλικο κοινό άφησε παρακαταθήκη ένα υπέροχο βιβλίο για ώριμα παιδιά και ανώριμους γονείς όπως χαρακτηριστικά έγραψε, το «Γιατί κλαις;» που κυκλοφόρησε το 2018 στις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου. Αναζητήστε το και σίγουρα θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι αξίζει να βρει τη δική του θέση στη βιβλιοθήκη των παιδιών σας.

«Γιατί κλαις; Τι σ’ έπιασε; Δε σε πήγα βόλτα όπως µου ζήτησες; Δε σου πήρα τη σοκολάτα που ήθελες; Κι αντί να είσαι ευχαριστηµένος, εσύ κλαις! Θα µε τρελάνει αυτό το παιδί».

Στις σελίδες του βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών ξεδιπλώνεται μια τρυφερή και αποκαλυπτική ιστορία για τις εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ μιας μητέρας και ενός παιδιού υπό το βάρος της καθημερινότητας.

Μέσα από το ιδιαίτερο ύφος του συγγραφέα παρακολουθούμε μία ημέρα στη ζωή μιας μητέρας με ένα ανήλικο παιδί, η οποία υπό το βάρος της προσωπικής της συναισθηματικής πίεσης και του άγχους της καθημερινότητας ασκεί λεκτική και ψυχολογική βία στο παιδί της, χωρίς να το συνειδητοποιεί.

Μαμάδες, αν αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα, ο κίνδυνος είναι µικρότερος από το να τα καταπιέζουµε, όπως κάνουµε

Όπως εξήγησε ο συγγραφέας σε συνέντευξη που παραχώρησε για το εν λόγω βιβλίο “Η πρόθεσή µου με το “Γιατί κλαις;” είναι να αντιδράσουν οι µεγάλοι, να αντιδράσουν οι µαµάδες. Μια στιγµή να σκεφτούν ότι υπερβάλλουν, ότι κάνουν κακό στο παιδί. ∆ηλαδή δεν µπορεί µια µάνα και ένας πατέρας να έχουν άλλη φιλοδοξία από το να γίνει το παιδί τους ένα ανεξάρτητο άτομο. Και µε την καταπίεση τα παιδιά δεν γίνονται ανεξάρτητα άτοµα.

Και συνεχίζει λέγοντας “Εάν αφήσουµε τα παιδιά ελεύθερα, ο κίνδυνος είναι µικρότερος από το να τα καταπιέζουµε, όπως κάνουµε.

∆εν θα µε τρόµαζε µια µάνα η οποία δεν θα έπαιρνε όλη την ώρα το παιδάκι της στην αγκαλιά – µιλάω ακόµα και για πολύ µικρές ηλικίες. Από εκεί ξεκινάει: κλαίει το παιδί, αµέσως αγκαλιές και χάδια.

Άσε το παιδί να κλάψει λίγο µόνο του, να µάθει να διαχειρίζεται τον πόνο του. Να µη µάθει από µικρό να αναζητάει πάντα τη λύση έξω, ενώ µπορεί να την έχει µέσα του.

Πρέπει να το µάθει αυτό το πράγµα το παιδί: ότι µπορεί να κάνει πάρα πολλά µόνο του.

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ