Αρχική InfoMommy Νέα Γιατί ο Δήμος Βριλησσίων είναι ίσως ο καλύτερος της Αττικής για νέους γονείς;

Γιατί ο Δήμος Βριλησσίων είναι ίσως ο καλύτερος της Αττικής για νέους γονείς;

(κεντρική φωτο: Dimorsitanos, commons.wikimedia.org)

Είναι από τους Δήμους της Αττικής που φιλοξενεί πολλές νέες οικογένειες και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωστή ρυμοτομία, τα νεόδμητα κτίσματα, το μπόλικο πράσινο και τις μεγάλες πλατείες, μα και με το γεγονός ότι ο Δήμος (δεν θα αναφερθούμε καν στο όνομα του Δημάρχου, γιατί σκοπός δεν είναι να κάνουμε πολιτική διαφήμιση), έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνολική στήριξη των κατοίκων του, αποδεικνύοντας με τον πλέον έμπρακτο τρόπο τον σπουδαίο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στις κοινωνίες.

Ο λόγος, πιο συγκεκριμένα, για την Σχολή Γονέων, το σημαντικό αυτό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης γονέων που «τρέχει» τα τελευταία τρία χρόνια από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, παρέχοντας δωρεάν συνεδρίες με τη συμβολή εθελοντών παιδοψυχολόγων και άλλων ειδικών, και δίνοντας στους γονείς  λύσεις σε πολλά σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Βούλη Αρσένη, η οποία γεμάτη όρεξη και πάθος έχει αναλάβει την διοργάνωση και διεξαγωγή τόσο των συναντήσεων της Σχολής Γονέων, που λαμβάνουν χώρα κάθε δεύτερη Παρασκευή απόγευμα, όσο και των επιμέρους δράσεων που στόχο έχουν την στήριξη γονιών και παιδιών, οι οποίες "τρέχουν" κάθε εβδομάδα:

σχολή γονέων

«Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας και στελεχώνεται από εξαιρετικούς επιστήμονες της ψυχολογικής μας υπηρεσίας, 18 εθελοντές και 3 μόνιμους. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε απόγευμα Παρασκευής, είναι βέβαια δωρεάν και κάθε φορά σε αυτές συζητιέται από ένα θέμα που απασχολεί του σημερινούς γονείς: Το πώς να  βάλουν όρια στα παιδιά, το άγχος που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι και μεταφέρουν στους μικρούς, οι σχέσεις του ζευγαριού, η εξάρτηση των παιδιών από τα ηλεκτρονικά μέσα κ.α.

»Οι συζητήσεις αυτές έχουν τόσο μεγάλη απήχηση που τον τελευταίο καιρό έχουμε περισσότερες από 180 συμμετοχές, ενώ μέσω αυτών προκύπτουν συνεχώς νέα θέματα προς επίλυση, για τα οποία σχηματίζονται επί μέρους κύκλοι για γονείς. Σκοπός τους είναι, μέσω αυτών, οι γονείς να διευρύνουν την οπτική τους, μέσα από την οπτική και τις παρεμβάσεις των άλλων μελών, να γίνει μια γόνιμη συζήτηση που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις.

»Ενδεικτικά, μία νέα ανάγκη που προέκυψε τελευταία, είναι ένας κύκλος για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με μαθησιακές δυσκολίες. Ένας ακόμα απευθύνεται σε εφήβους και τους παρέχει επαγγελματικό προσανατολισμό, ενώ σε μια άλλη ομάδα γίνεται λογοθεραπεία για ενηλίκους, γιατί είδαμε, ότι υπάρχουν πολλοί γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα π.χ. δυσλεξίας, τα οποία δεν έχουν ποτέ διαχειριστεί και αυτό μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση τους με τα παιδιά τους. Τελευταία καταφέραμε να βάλουμε και την ψυχολογική υποστήριξη στους παιδικούς σταθμούς.»

Όπως εξηγεί η κ. Αρσένη, η πολύ μεγάλη απήχηση έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι σημερινοί γονείς είναι εξαιρετικά πιεσμένοι και αγχωμένοι για το κατά πόσο αυτό που κάνουν και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά τους είναι ο σωστός. Αναρωτιούνται αν τα ερεθίσματα που έχουν τα παιδιά είναι κατάλληλα, πώς θα αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στο σχολείο κ.ο.κ. «Και εμείς από την πλευρά μας, αυτό που προσπαθούμε να τους μεταδώσουμε είναι το πώς να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για όλη την οικογένεια».

Αλεξάνδρα Καπάτου

Στις συναντήσεις της Σχολής Γονέων, συμμετέχουν ανά διαστήματα και γνωστοί οικογενειακοί σύμβουλοι, όπως π.χ. η κ. Αλεξάνδρα Καπάτου, «και τότε πραγματικά η συμμετοχή είναι αθρόα». Ρωτάμε την κ. Αρσένη πού χωρούν όλα αυτά τα άτομα και εξηγεί ότι προς το παρόν χρησιμοποιούν τη μεγάλη αίθουσα των Κ.Α.Π.Η., αλλά σύντομα θα χρειαστεί να αναζητήσουν μεγαλύτερο χώρο. Η ίδια καταλήγει ότι, «Οι γονείς έρχονται τρέχοντας από τις δουλειές τους για να προλάβουν τις συνεδρίες, ενώ πολλές φορές φέρνουν και τα μικρότερα παιδιά τους μαζί, γιατί δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Και αυτό είναι εξαιρετικά συγκινητικό, γιατί αποδεικνύει πόσο ουσιαστικό είναι αυτό που κάνουμε και πόσο βαθιά μπαίνουμε στις ανάγκες των ανθρώπων».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι Σχολές Γονέων εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας, και πραγματοποιούνται (ή έτσι, τουλάχιστον, θα έπρεπε) σε όλους τους νομούς της χώρας, με στόχο την στήριξη των γονιών στον σύνθετο ρόλο τους, όπως διαμορφώνεται από τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, ο Δήμος Βριλησσίων δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, γιατί όταν ξεκίνησαν οι Σχολές Γονέων δεν ήταν σε επαναλειτουργία -βασίζεται, λοιπόν, εξ ολοκλήρου στις δικές του δυνάμεις. Εξάλλου, είναι από τους ελάχιστους που έχει κάνει πολλά βήματα παραπέρα, εξελίσσοντας τη δομή σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να ανταποκρίνεται σχεδόν εξατομικευμένα στις ανάγκες των κατοίκων και χαίροντας, βέβαια, τόσο μεγάλης ανταπόκρισης. Ας ελπίσουμε να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους δήμους.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Γονέων του Δήμου Βριλησσίων θα βρείτε εδώ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter