«Γιατί πρέπει όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 6 ετών να εμβολιαστούν για τη φετινή γρίπη»

H περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού μόλις ξεκίνησε και στο προσκήνιο έχουν έρθει οι συζητήσεις για την αναγακιότητα του εν λόγω εμβολιασμού.  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Επισημαίνεται ότι ΔΕΝ έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Πότε τα παιδιά λαμβάνουν μισή δόση εμβολίου και πότε δύο δόσεις

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου. Δύο δόσεις εμβολίου της γρίπης χορηγούνται σε παιδιά 6 μηνών έως 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή που πρωτοεμβολιάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές μόνο με μια δόση εμβολίου.

Για πόσο διάστημα με καλύπτει το εμβόλιο;

Η ανοσία που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό αφορά σε στελέχη που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο ή έχουν στενή σχέση με αυτά. Ομως η ανοσία δεν είναι μόνιμη αλλά είναι δυνατό να διαρκέσει από 6 μήνες και μέχρι και 12 μήνες. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται νόσηση παρά το γεγονός ότι έχει γίνει εμβολιασμός, αλλα οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί σε αυτήν την περίπτωση μειώνονται δραστικά οι επιπλοκές της νόσου οι οποίες χτυπούν με σφοδρότητα ιδίως εκείνους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κόστος εμβολιασμού

Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν, δηλαδή με μηδενική συμμετοχή, σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που ειναι ηλικίας άνω των 60 χρόνων καθώς και σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας εφόσον αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγεία.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά

Ο γνωστός παιδίατρος, Αντώνιος Δαρζέντας, με ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί και διευκρινίζει στους γονείς όλα όσα πρέπει να ξέρουν εφόσον επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να τα θωρακίσουν έναντι της εποχικής γρίπης.Το κείμενο της ανάρτησης είναι το κάτωθι:  Οι προτάσεις των ελληνικών Παιδιατρικών συλλόγων είναι πως για την εποχική γρίπη πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή παιδιά με πνευμονοπάθειες – όπως άσθμα – καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα συμπεριλαμβανομένου του Σακχαρώδους Διαβήτη ανοσοκαταστολή ή παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη για οποιονδήποτε λόγο. Εδώ θα κάνω όμως μερικές σοβαρές επισημάνσεις. Η εποχική γρίπη δεν μπορεί να προβλεφθεί κάθε χρονιά πόσο σοβαρή μπορεί να είναι.Στο 10-30% των περιπτώσεων ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα – πολύ συχνότερα στα παιδιά, σπανιότερα σε υγιείς ενήλικες – χτυπά πολύ σοβαρά άτομα χωρίς κανέναν παράγοντα κινδύνου. Ακόμα και στην περσινή γρίπη, που ευτυχώς για εμάς ήταν ήπια σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, είχαμε θύματα και νέους υγιείς ανθρώπους. Επιπροσθέτως η κύρια αιτία εισαγωγής στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής ιδίως για τα παιδιά 6 μηνών – 6 ετών είναι η προσβολή τους από γρίπη. Ωστόσο αυτό δεν καταγράφεται σχεδόν ποτέ στα εξιτήρια παρά φαίνεται η επιπλοκή της ,όπως ωτίτιδα, πνευμονία κ.α.Η εποχική γρίπη είναι νόσος που προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος του επίνοσου πληθυσμού. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν θα συνταχθώ με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας η οποία συστήνει τον εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων παιδιών έως 18 ετών ανεξαρτήτως της παρουσίας σε αυτά προβλημάτων υγείας. Ο εμβολιασμός με το εποχικό αντιγριπικό πρόσφατα αποδείχτηκε πως προστατεύει σαφώς από την πνευμονία της κοινότητας γεγονός που συνάδει με αυτά που επισημάναμε πριν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.Και θα επιμείνω πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρεπει οπωσδήποτε να γίνεται στην ηλικιακή ομάδα 6 μηνών έως 6 ετών η οποία είναι και η πλέον ευαίσθητη, ανεξαρτήτως της παρουσιας προβλημάτων υγείας. Επιπροσθέτως είναι αποδεδειγμενο πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει από σημαντική νοσηρότητα και συνεπώς εισαγωγές στα νοσοκομεία.Τελειώνοντας να σημειώσω τη σημαντικότητα του εμβολιασμού των εγκύων με το εποχικό αντιγριπικο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το οποίο αποδεδειγμενα προστατευει όχι μόνο της ίδιες αλλά και τα νεογνά τους μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων δια μέσω του πλακούντα.