Γιατί σε τάξεις 20 τμ μπορούν να συνυπάρξουν 17 μαθητές με μάσκα ενώ στα καταστήματα μόλις 5 πελάτες;

Η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, “Ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές  στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς καθώς όπως πολλοί υποστηρίζουν πώς πρόκειται για ένα συμπέρασμα που δεν ανταποκρίνεται στην ισχύουσα σχολική πραγματικότητα, είναι ανεδαφικό και αποτελεί ένα αυθαίρετο στατιστικό εύρημα.

Μάλιστα όπως τόνισε εν συνεχεία η υπουργός στο πλαίσιο διευκρινιστικών ερωτήσεων “Το κατώτατο όριο μαθητών ανά τάξη είναι 15 μαθητές και το ανώτατο είναι 25″. Πράγματι, ο αριθμός των μαθητών, ο μέσος όρος, είναι περίπου 17 σε όλη τη χώρα και με αυτό εξαιρώ μάλιστα τα ειδικά σχολεία, τα οποία, όπως ξέρετε, έχουν πολύ μικρότερο  αριθμό μαθητών. Άρα, μιλάμε για έναν μέσο όρο στην επικράτεια 17 μαθητών. Η Επιτροπή υπήρξε αυστηρή, θα έλεγα και  γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να περιορίσουμε κατά το δυνατόν περισσότερο τη διασπορά του ιού, προέβλεψε τη χρήση της μάσκας. Άρα, έχουμε ενισχυμένα μέτρα, στη βάση, ακριβώς, των στοιχείων που έχουμε για να λειτουργήσουμε τα σχολεία.”

Δεδομένου ότι στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν 22 μαθητές ανά τάξη η τοποθέτηση της υπουργού προκάλεσε και σε εμάς απορία. Επίσης, από πλευράς δημοσιογράφων ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο γεγονός ότι για την νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας επιλέγει την τακτική οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία σε πλήρη σύνθεση ήτοι μέχρι 25 ανά τάξη, ενώ για τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο είχε εφαρμοστεί το μέτρο της εκ περιτροπής διδασκαλίας με 15 μαθητές αυστηρά ανά τάξη.

Με ποια λογική μπορούν να συνυπάρξουν σε σχολική αίθουσα 20 τμ 17 μαθητές με μάσκα ενώ σε κατάστημα ίδιων τετραγωνικών επιτρέπονται μόλις 5 πελάτες;

Σε ερώτηση της διαπιστευμένης δημοσιογράφου του Infokids.gr αναφορικά με το πώς πάρθηκε η απόφαση σε μια σχολική αίθουσα 20 τμ να μπορούν να παρακολουθήσουν μάθημα φορώντας μάσκα 17 μαθητές ενώ σε εμπορικό κατάστημα ίδιων τετραγωνικών επιτρέπονται μόλις 5 πελάτες το λόγο πήρε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ κα Βάνα Παπαευαγγέλου όπου και απάντησε τα εξής:

Η πιο σημαντική διαφορά από αυτό που περιγράφετε είναι ότι σε ένα μαγαζί μικρό κάθε μέρα θα μπαίνει και κάποιος άλλος. Τη μία μέρα θα μπει κάποιος από την Κηφισιά, την άλλη μέρα κάποιος από τη Βούλα, κάποιος από την Αθήνα. Στο σχολείο κάθε μέρα είναι μία κλειστή ομάδα που ζει μαζί. Είναι μεγάλη διαφορά αυτή.