Γονείς, αυτοί είναι οι πιο κοινοί μύθοι για τη γρίπη και το αντιγριπικό εμβόλιο

Κάθε χρόνο, καθώς η εποχή της γρίπης πλησιάζει, οι κλινικοί γιατροί και ο κόσμος έχουν αρκετά εσφαλμένες εντυπώσεις γύρω από τη σημαντική και σοβαρή αυτή λοίμωξη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Οι ειδικοί του childrencare.gr συμβουλεύουν τους γονείς:

Μύθος 1: Η γρίπη είναι ελαφρύ και αβλαβές νόσημα

Η ιδέα ότι η λοίμωξη από τη γρίπη είναι ήπια και “δεν αποτελεί πρόβλημα” είναι αρκετά διαδεδομένη. «Γριπούλα είναι και θα περάσει», λέει ο κόσμος. Μέρος της εντύπωσης αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος όταν λέει «γρίπη» συχνά δεν τη διαχωρίζει από άλλες όχι τόσο σοβαρές ιώσεις. Ο όρος “γρίπη” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει πολλές διαφορετικές ασθένειες, από το κοινό κρυολόγημα και τη γαστρεντερίτιδα, μέχρι την πραγματική εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση από γρίπη. Δυστυχώς, η ευρεία χρήση του όρου “γρίπη” έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη αντίληψη μεταξύ των ασθενών ότι δεν είναι σοβαρή ασθένεια. Αυτό ενισχύεται από την πραγματικότητα ότι σε ορισμένα άτομα, η γρίπη μπορεί να μην προκαλέσει το κλασικό σύνδρομο με υψηλό πυρετό, μυαλγίες, κόπωση, ρίγη και λήθαργο.

Η σοβαρότητα της γρίπης μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ασθένεια μέχρι και θάνατο. Η σοβαρότητα της νόσου εξαρτάται από το στέλεχος της γρίπης που κυκλοφορεί τη συγκεκριμένη χρονιά, καθώς και από μεμονωμένους παράγοντες, όπως συνυπάρχον χρόνιο νόσημα, ηλικία, προηγούμενη έκθεση σε γρίπη, κατάσταση εμβολιασμού και γενικότερη υγεία.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση από τη γρίπη δεν είναι αβλαβής. Η γρίπη συνδέεται με πολλούς θανάτους και πάρα πολλές νοσηλείες στο νοσοκομείο κάθε χρόνο. Η γρίπη μπορεί να παρουσιάσει άτυπα συμπτώματα, ιδιαίτερα σε ασθενείς σε ακραίες ηλικίες. Οι ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, συχνά εμφανίζονται χωρίς πυρετό, πιθανότατα εξαιτίας της ανοσολογικής γήρανσης. Σε υγιείς ενήλικες, η λοίμωξη από τη γρίπη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, όπως ρινόρροια ή ελαφρύ βήχα. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας στα παιδιά.

Μύθος 2: Η γρίπη είναι μεταδοτική μόνο εάν το μολυσμένο άτομο εμφανίζει συμπτώματα

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο. Οι ιοί εξαπλώνονται από μεγάλα σταγονίδια που αναπτύσσονται όταν το μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή τη μύτη των κοντινών και να εισπνευστούν στους πνεύμονες. Η μετάδοση πραγματοποιείται επίσης μέσω επαφής με το περιβάλλον, με μολυσμένα αντικείμενα πάσχοντος ή με τους βλεννογόνους ενός προσβεβλημένου ατόμου.

Αν και η μετάδοση είναι πιθανότερη όταν το μολυσμένο άτομο έχει συμπτώματα, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ασυμπτωματική μόλυνση παίζει ρόλο στην εξάπλωση της γρίπης. Ο ιός της γρίπης είναι ανιχνεύσιμος στον ανώτερο αεραγωγό και το ρινοφάρυγγα των προσβεβλημένων με γρίπη ατόμων για αρκετές ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η γρίπη είναι σαφώς ανιχνεύσιμη στο ρινοφάρυγγα των ασυμπτωματικών ατόμων, αλλά υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το ρόλο που παίζει στη μετάδοση. Μια αλήθεια αυτής της συζήτησης, ωστόσο, είναι ότι ακόμη κι αν ένα ασυμπτωματικό άτομο δεν μεταδώσει τον ιό σε άλλους, η ανάπτυξη συμπτωμάτων μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση. Για παράδειγμα, το ασυμπτωματικό άτομο με ανιχνεύσιμο ιό γρίπης στο ανώτερο αναπνευστικό, ο οποίος προκαλεί ήπια ρινόρροια, μπορεί να μεταδώσει εν αγνοία του τον ιό σε άλλους.

Μύθος 3: Ποτέ δεν είχα γρίπη, οπότε δεν χρειάζεται να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο

Ακριβώς επειδή κάποιος δεν είχε ποτέ γρίπη δεν σημαίνει ότι δεν θα μολυνθεί στο μέλλον. Ακόμα και υγιείς άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν και να εμφανίσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα από τη γρίπη, όπως αποδεικνύεται από τα ποσοστά νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης H1N1 το 2009. Επιπλέον, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να χρησιμεύσει ως φορέας και να μεταδώσει τη γρίπη σε άλλους.

Όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την εσφαλμένη αντίληψη που έχουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούμε, η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι μια καλή αναλογία. Πολλοί άνθρωποι που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας δεν είχαν ποτέ αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ωστόσο, είναι σαφώς ασφαλέστερο να φοράτε ζώνες ασφαλείας για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου σε περίπτωση ατυχήματος.

Η αποδοχή του εμβολίου κατά της γρίπης μπορεί να επηρεαστεί και από το πώς οι γιατροί συζητούν τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης με τους ασθενείς τους. Συχνά οι γιατροί ρωτούν τον κόσμο: “Θέλετε να κάνετε εσείς ή τα παιδιά σας το αντιγριπικό εμβόλιο;”. Συγκρίνετε το ερώτημα αυτό σχετικά με το πώς συζητούνται άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν την ενέσιμη χορήγηση φαρμάκων. Δεν ζητάμε π.χ. από τους ασθενείς με διαβήτη αν θα ήθελαν να τους χορηγηθεί ινσουλίνη. Αντίθετα, συνιστούμε την ινσουλίνη ως σημαντική ιατρική θεραπεία. Ομοίως, δεν πρέπει να ρωτάμε τον κόσμο εάν θέλει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, αλλά να συνιστούμε έντονα τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Μύθος 4: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την πρόληψη της γρίπης

Πολλές παρεμβάσεις, στην πραγματικότητα, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μόλυνσης από τη γρίπη. Η τήρηση στρατηγικών πρόληψης των λοιμώξεων, όπως η υγιεινή των χεριών, η εθιμοτυπία του βήχα και η αναπνευστική υγιεινή και η αποφυγή των άλλων όταν είναι άρρωστοι, είναι πολύ σημαντικές. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της γρίπης.

Το επίπεδο προστασίας του ετήσιου εμβολίου ποικίλλει και επηρεάζεται από παράγοντες, όπως το κυρίαρχο στέλεχος κυκλοφορίας και το ιστορικό εμβολιασμού, καθώς και το ανοσοποιητικό καθεστώς του εμβολιαζόμενου. Κατά μέσο όρο, το εμβόλιο είναι 59% αποτελεσματικό σε ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών και 20%-44% αποτελεσματικό σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Ως εκ τούτου, η προστασία δεν είναι βέλτιστη, αλλά ο εμβολιασμός αποτρέπει την ασθένεια και τη νοσηλεία σε μεγάλους αριθμούς.

Μύθος 5: Το εμβόλιο για τη γρίπη έχει σοβαρές παρενέργειες και δεν θέλω να το κάνω εγώ ή το παιδί μου

Το εμβόλιο για τη γρίπη είναι πολύ «παλιό» και έχει δοκιμαστεί για την ασφάλειά του από πολλά χρόνια. Δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβολιαζόμενου. Μέσα από πολυάριθμες μελέτες και παρακολούθηση χρόνων δεν συνδέεται ο εμβολιασμός με την ανάπτυξη κάποιου άλλου νοσήματος. Όπως τα περισσότερα από τα εμβόλια μπορεί να εμφανίσει τοπικές αντιδράσεις με χαμηλό πυρετό, ήπιο άλγος και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.

Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως ήπια και δεν κρατούν περισσότερο από μερικές ημέρες. Συχνότερα εμφανίζεται το άλγος, μετά η ερυθρότητα και σπανίως εμφανίζεται πυρετός. Δεν μπορείτε να κολλήσετε γρίπη κάνοντας το εμβόλιο. Ο κίνδυνος να προκληθεί μια σοβαρή παρενέργεια ή θάνατος από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά μικρός. Όμως ένα εμβόλιο, όπως κάθε άλλο φάρμακο, μπορεί εξαιρετικά σπάνια να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Σχεδόν όλοι όσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της γρίπης δεν παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα από αυτό.

Συμπεράσματα

Η γρίπη μπορεί να είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε εκείνους με υποκείμενα νοσήματα, βρέφη και μικρά παιδιά, εγκυμοσύνη ή μεγάλη ηλικία. Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα και η μετάδοση αρχίζει πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τα μολυσμένα άτομα μπορεί να έχουν άτυπα ή καθόλου συμπτώματα.

Τα αντιιικά και ο εμβολιασμός είναι σημαντικές αλλά ατελείς μέθοδοι πρόληψης και πρέπει να συνδυαστούν με βασικές μεθόδους πρόληψης των λοιμώξεων για τη μείωση της εξάπλωσης της ασθένειας.

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και συστήνεται για όλες τις ηλικίες μετά την ηλικία των 6 μηνών ζωής.