Γονείς Μαθητών Ελλάδος: «Ζητάμε την ολοκληρωτική επιστροφή των χρημάτων για τις εκδρομές που δεν έγιναν»

Μπορεί οι μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία και η σχολική ζωή να μπαίνει ξανά σε κάποια κανονικότητα, όμως υπάρχει ακόμα ένα σοβαρό θέμα που δεν έχει λυθεί –σίγουρα όχι με τον τρόπο που οι γονείς επιθυμούν.

Ο λόγος για τις σχολικές εκδρομές που αναπόφευκτα ακυρώθηκαν τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα για εκείνες που οι μαθητές είχαν ήδη προπληρώσει. Τι γίνεται με τα χρήματα αυτά; Για το θέμα αυτό μίλησε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος κ. Παναγιώτης Κατηφές στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM κάνοντας το αίτημα των γονιών απόλυτα σαφές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο, «αντί η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα έτσι απλά με μια νομοθετική ρύθμιση, με ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 13/04/20 άρθρο 70) έδωσε τη δυνατότητα στα Τουριστικά Πρακτορεία να προσφέρουν στον πελάτη (γονέα) αντί της επιστροφής χρημάτων, ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (Voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του.»

Ο κ. Κατηφές εξηγεί: «Στους γονείς, όμως, δεν περισσεύουν χρήματα, για να τα δανείζουν στα τουριστικά πρακτορεία. Δεν είναι δυνατόν να μας λένε: Ας κάνετε υπομονή, έπειτα από 18 μήνες μπορεί να επιστραφούν. Επιπλέον, τι θα γίνει με τους μαθητές που ωστόσο θα έχουν αποφοιτήσει ή θα έχουν αλλάξει σχολείο; Ζητάμε, λοιπόν, τα χρήματα πίσω. Ζητάμε με νομοθετική παρέμβαση να εξαιρεθούν οι σχολικές εκδρομές από το άρθρο 70.»

Ερωτώμενος για το ποσό των χρημάτων που μπορεί να έχει δώσει ο κάθε γονιός, ο ίδιος υποστηρίζει, ότι υπάρχει βέβαια μια ανομοιογένεια, καθώς μία εκδρομή μπορεί να κοστίζει 100 ή 200 ευρώ στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό οι εκδρομές των μαθητών Λυκείου μπορεί να είναι πολύ ακριβές, π.χ. εκδρομή στο CERN μπορεί να φτάσει τις 13.000-17.000 ευρώ, δηλαδή περί τα 500 ευρώ ανά μαθητή.

«Ακόμα, όμως, και 50 ευρώ να έχει δώσει μια οικογένεια, η πλειοψηφία των γονιών τα δίνουν από το υστέρημά τους. Ζητάμε, λοιπόν, την ολοκληρωτική επιστροφή των χρημάτων για τις εκδρομές που δεν έγιναν και θα συνεχίσουμε την διαμαρτυρία μας αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας», καταλήγει ο ίδιος.