Γονείς, μην γυρνάτε την πλάτη στα παιδιά και πηγαίνετε μόνοι σας διακοπές…..Χορτάστε τα όσο είναι ακόμη μικρά…..

Στην καρδιά του καλοκαιριού. Κάθε καλοκαίρι ανυπομονώ να πάω ταξίδια με τα παιδιά μου. Χρόνος να τεστάρουμε τις σχέσεις μας σε νέα περιβάλλοντα, σε ανοιχτές εμπειρίες, σε περιπέτειες, άγνωστο, καινούργιο.

Να τα γνωρίσω καλύτερα και εκείνα εμένα, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας με ερεθίσματα που μεγαλώνουν τις συζητήσεις

Κάθε φορά μετά από ένα ταξίδι γίνονται άλλοι άνθρωποι, ωριμότεροι, πληρέστεροι, μεγαλώνουν απότομα, σα σε άλμα, σε λέξεις σε εκφράσεις. Από ηλικίες μηνών μέχρι και τώρα στην δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Λίγα πράγματα μου φέρνουν πραγματικά αλλεργία όταν τα ακούω από τους γονείς. Σε όλα προσπαθώ να κατανοώ, να μπαίνω στις καταστάσεις που ζουν, στο χαρακτήρα τους, να βρίσκω λύσεις και προτάσεις πραγματιστικές που να βοηθούν πραγματικά το παιδί χωρίς να κουνάω το δάχτυλο στους γονείς.

Αναγνωρίζω την ποικιλία στις απόψεις, στις προσωπικότητες, στις φάσεις που μπορεί να περνάει ο καθένας στη ζωή του, έτσι που πασχίζω να μην κρίνω, να μην δασκαλεύω κανέναν, ακόμα και όταν το ενδιαφέρον μου να πάρω το μέρος για το καλύτερο του παιδιού με φέρνει σε αντίθεση με αυτό που οι γονείς του μπορεί εκείνη τη στιγμή να πρεσβεύουν.

Ένα από τα λίγα λοιπόν που ακούω από γονείς και δεν μπορεί παρά να μου φέρνει αλλεργία είναι το “θα πάμε ταξίδι μόνοι μας”.

Με το παιδί 5 μηνών, 1 έτους, 5 χρονών, 10 χρονών, να μένει πίσω σπίτι με παππούδες και γιαγιάδες συνήθως. Μητέρες που θηλάζουν και το μωρό ξαφνικά θα μείνει χωρίς στήθος για 2, 3, 4 μέρες για να πάει η μαμά ταξίδι αναψυχής με το μπαμπά.

Για μένα είναι κομμάτι μιας νοοτροπίας ξεπερασμένης πια, είμαι σίγουρος ότι στο τέλος με τέτοια ταξίδια κανείς δεν ευχαριστιέται κάτι, ούτε οι γονείς που τους λείπει το μωρό τους ούτε το μωρό που αφήνεται να είναι μόνο και να μωρεύει περισσότερο με τη γιαγιά, ούτε η γιαγιά που τρελαίνεται στις ευθύνες.

Για τα πρώτα χρόνια μετα τη γέννηση τα μικρά παιδιά πάνε πακέτο με τους γονείς τους. Αλλά και αργότερα η ευκαιρία να ζήσουν τους γονείς τους και να μεγαλώσουν μέσα από αυτούς δεν έρχεται καλύτερη από τα ταξίδια.

Αυτό το καλοκαίρι, όσο γίνεται και μπορείτε, τώρα που τα παιδιά δεν τρέχουν στα σχολεία στα φροντιστήρια και στις “δραστηριότητες” και εσείς δεν επιστρέφετε το βράδυ πτώματα αλλά έχετε μια άδεια, πάρτε τα παιδιά σας μαζί σας στα ταξίδια στις διακοπές σας.

Είναι πιο κουραστικό, πιο απαιτητικό αλλά αξίζει. Το χωρίς είναι πιο πιθανό να το μετανιώσετε, είτε άμεσα είτε χρόνια αργότερα, όταν δεν θα θέλουν να σας βλέπουν και θα φεύγουν μεγαλωμένα πια μακριά σας.

Απολαύστε τα άλματα ψυχοκινητικής ανάπτυξης και την σύνδεση με τα παιδιά σας στις αφορμές των ταξιδιών και των καινούργιων εμπειριών, μεγαλώστε το καλούπι του παιδιού σας ώστε να μεγαλώσει και εκείνο, μεγαλώστε το καλούπι της σχέσης σας μαζί του ώστε να μεγαλώσει και εκείνη

Πηγή:

Στέλιος Παπαβέντσης παιδίατρος

Διαβάστε επίσης:

3 τυχερά παιδιά κερδίζουν το βιβλίο “Θησέας για μια εβδομάδα” από τις εκδόσεις Κέδρος

Αρχίζει ο… «Γολγοθάς» του φοιτητικού σπιτιού: Πού θα κυμανθούν τα ενοίκια στις φοιτητουπόλεις (πίνακες)

Η Ελένη Πετρουλάκη και οι 4 κόρες της απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη Μύκονο

Βάσεις 2022: Η Εύη Χαρίλα, η «πρώτη των πρώτων» σε όλη την χώρα πέρασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο