Γράμμα σε μια νέα, εξουθενωμένη μαμά…

Αγαπητή νέα μαμά,

Μέσα από τα συγχαρητήρια, τα ροζ ή μπλε δώρα και τα συναισθήματα ευφορίας μέχρι να συναντήσετε το μωρό σας, θέλω να σας ρωτήσω πώς τα πάτε, πώς αισθάνεστε;

Είστε στην αρχή μιας τεράστιας περιπέτειας και έχετε ακόμη πολλά υπέροχα χρόνια μπροστά σας! Πρόκειται να μάθετε και να ζήσετε τόσα πολλά και να ανακαλύψετε τον κόσμο από την αρχή. Η ζωή σας έχει πασπαλιστεί με μαγεία και ευλογία με τον ερχομό του νεογέννητου μωρού σας! Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να συγκριθεί με αυτό το συναίσθημα!

Αυτή τη στιγμή όμως έχετε πολλά να αντιμετωπίσετε, πολλά γύρω από το κεφάλι σας και αν αισθάνεστε ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω, λοιπόν, είναι έτσι επειδή όντως έχουν έρθει… Αναλαμβάνετε το μεγαλύτερο ρόλο της ζωής σας, χωρίς εκπαίδευση και με λιγοστό ύπνο. Και χωρίς αμφιβολία, προσπαθείτε ακόμη να αναρρώσετε από τον τοκετό.

Μπορεί να αισθάνεστε διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου ενός παράξενου, προστατευτικού ενστίκτου για το νέο, μικρό πλάσμα που δημιουργήσατε! Αλλά μπορεί επίσης να αισθάνεστε φόβο, κούραση και εξάντληση. Είναι όλα μέρος της μητρότητας, αλλά μπορεί να είναι πολλά για να αντιμετωπίσετε την ευθύνη που ξαφνικά τοποθετείται στους ώμους σας, 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ξεκουραστείτε όταν μπορείτε. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε να επιστρέψετε στη ζωή όπως την ξέρατε, στην πραγματικότητα ίσως χρειαστεί να ξεχάσετε οποιαδήποτε επιστροφή στο φυσιολογικό! Η ζωή είναι διαφορετική τώρα -και αν υπάρχει βοήθεια- ζητήστε τη! Αγκαλιάστε κάθε μικρή ευκαιρία για να χαλαρώσετε. Χαλαρώστε με τα αγαπημένα σας τηλεοπτικά προγράμματα, κάντε ένα ντους όταν ο σύντροφος ή η οικογένειά σας είναι τριγύρω. Κοιμηθείτε το βράδυ, ενώ ο σύντροφός σας είναι στο σπίτι και μπορεί να φροντίσει για λίγο το μωρό.

Αλλά πάνω απ’ όλα, να θυμάστε ότι αυτό που κάνετε τώρα, κάθε μέρα και κάθε βράδυ, για να φροντίζετε κάθε ανάγκη του μωρού σας, είναι παραπάνω από αρκετό. Δεν έχετε τίποτα να αποδείξετε και τίποτα δεν είναι πιο κουραστικό από το να φροντίζετε και τους δυο σας.

Θα υπάρξουν στιγμές τους επόμενους μήνες που θα χρειστεί να παλέψετε, όλοι το κάνουμε. Στιγμές που θα νιώθετε ότι έχετε εξαντληθεί, στιγμές που όλα μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά και το μωρό σας δεν θα σταματάει να κλαίει. Μπορεί ακόμη κι εσείς να κλαίτε! Αλλά απλά θυμηθείτε ότι αυτά είναι μόνο λίγες στιγμές, και με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα και οι ημέρες πιο προβλέψιμες. Και παράλληλα με αυτές τις δύσκολες μέρες και τις ατελείωτες νύχτες, θα υπάρχουν χιλιάδες πιο όμορφες στιγμές, στιγμές που η καρδιά σας θα γεμίζει από χαρά και αγάπη για το μωρό σας!

Όπως συνηθίζουν να λένε, η μητρότητα είναι δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο! Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τα έντονα συναισθήματα μέχρι να βρεθεί ακριβώς εκεί που είστε τώρα εσείς. Τώρα είστε μαμά και αυτό είναι όμορφο και παράλληλα τρομακτικό, έντονο και μερικές φορές δύσκολο. Πάρτε λοιπόν μια μεγάλη ανάσα, δεχθείτε οποιαδήποτε βοήθεια και αγκαλιάστε αυτή τη νέα ζωή!

Και αν αισθάνεστε ότι φτάνετε στα όρια σας, θυμηθείτε: είναι εντάξει αν σταματήσετε για να ξεκουραστείτε, είναι εντάξει αν χρειαστείτε βοήθεια, είναι εντάξει… Όλα θα είναι εντάξει και θα τα πάτε μια χαρά!

Με αγάπη,

Μια -όχι τόσο καινούργια- μαμά που ήταν στη θέση σας!