Αρχική Infokids Υγεία "Η κόρη μου ιδρώνει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου..."

"Η κόρη μου ιδρώνει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου..."

Νυχτερινές εφιδρώσεις στα παιδιά είναι η έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι γονείς συνήθως παραπονιούνται ότι το παιδί τους ιδρώνει τόσο πολύ, που είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν πιτζάμες του παιδιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, επισημαίνει ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής. Ένα παιδί που πάσχει από νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να ιδρώνει τόσο πολύ, που ακόμα και το στρώμα του κρεβατιού μπορεί να φαίνεται βρεγμένο. Μερικά παιδιά αρχίζουν να ιδρώνουν από την ώρα που πάνε στο κρεβάτι για ύπνο, ενώ άλλα παιδιά δεν αρχίζουν να ιδρώνουν μέχρι αργά το βράδυ. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των παιδιών και συνήθως δεν κρύβουν κάποια παθολογική κατάσταση.

Τα παιδιά που έχουν πρωτοπαθή υπεριδρωσία (μια κατάσταση που προκαλεί υπερβολική εφίδρωση χωρίς καμία παθολογική αιτία) δεν ιδρώνουν υπερβολικά μόνο τη νύχτα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις σε ένα παιδί;

Καταρχήν, πρέπει να ελέγξετε ότι το παιδί σας δεν είναι σκεπασμένο υπερβολικά ή ότι φορά πολύ ζεστές πιτζάμες για τη θερμοκρασία του δωματίου. Ο πυρετός και το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις, οι οποίες όμως εξαφανίζονται μόλις το παιδί αναρρώσει.

Οι παθολογικές καταστάσεις που πρέπει κάποιος να αποκλείσει, αν και είναι πολύ σπάνιες, είναι οι εξής:

- Υπερθυρεοειδισμός
- Εγκεφαλική παράλυση
- Φυματίωση
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αναπνευστικά νοσήματα
- Σπανιότατα ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί με νυκτερινές εφιδρώσεις, αλλά καλό είναι να το έχει στο μυαλό του ο παιδίατρος.

Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις και πιο συγκεκριμένα οι ακόλουθες καταστάσεις:

- Εφιάλτες
- Νυχτερινός τρόμος
- Υπνική άπνοια

Για να αποκλείσει λοιπόν ο παιδίατρος μια οποιαδήποτε από τις πιο πάνω παθολογικές καταστάσεις πρέπει πρώτα από όλα να εξετάσει το παιδί, αφού φυσικά πάρει από τους γονείς ένα λεπτομερές ιστορικό σε σχέση με τον ύπνο του παιδιού και το ατομικό του ιστορικό σε σχέση με τις αρρώστιες που πέρασε στο παρελθόν. Αφού συνεκτιμήσει τα πιο πάνω, πιθανό να ζητήσει να γίνουν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως αυτές για να αποκλείσει παθήσεις του θυρεοειδή.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί με νυχτερινές εφιδρώσεις

Αν οι νυχτερινές εφιδρώσεις οφείλονται σε κάποια αρρώστια, τότε ο παιδίατρος θα αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη αρρώστια. Αν όμως δεν βρεθεί κάποια αρρώστια, τότε έχετε στο νου σας τα πιο κάτω:

- Ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου
- Να δίνετε στο παιδί σας μπόλικα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Να φοράτε στο παιδί ελαφρές πιτζάμες
- Να σκεπάζετε το παιδί με ρούχα κατάλληλα για τη θερμοκρασία του δωματίου και την εποχή


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.