Τι κάνουμε όταν βρωμάνε οι μασχάλες του παιδιού μας; Ο παιδίατρος απαντά

Την πρώτη φορά που -συνήθως εντελώς τυχαία- θα διαπιστώσεις ότι οι μασχάλες του παιδιού σου βρωμάνε (μας συγχωρείτε, αλλά δεν υπάρχει κομψότερος τρόπος να περιγράψουμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει), θα πάθεις ένα μικρό σοκ.

Είναι φυσιολογικό; Δεν είναι πολύ μικρό ακόμα για κάτι τέτοιο; Και τώρα… τι κάνουμε; είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται μέσα σου τη στιγμή εκείνη και που ο παιδίατρος κ. Ηλίας Χαραμαράς, με τον οποίο το Infokids.gr επικοινώνησε, είναι πρόθυμος να απαντήσει.

Πότε μυρίζουν οι μασχάλες του παιδιού

Οι ιδρωτοποιοί αδένες που είναι υπεύθυνοι για την έκκριση ιδρώτα χωρίζονται σε εκκρινείς και αποκρινείς. Οι πρώτοι υπάρχουν από τη γέννηση του παιδιού και είναι αυτοί που εναπωθέτουν τον ιδρώτα απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος για να ρυθμίσουν έτσι τη θερμοκρασία του παιδιού, όταν αυτή ανεβαίνει. Οι αποκρινείς αδένες, όμως, αρχίζουν να λειτουργούν, δηλαδή να βγάζουν το προϊόν τους, στην ηλικία των 4-5 ετών. Το προϊόν αυτό στην αρχή έχει υδαρή σύνθεση, ενώ μεγαλώνοντας μπορεί να γίνει πιο παχύρρευστο, περιέχοντας λίπος”, μας εξηγεί αρχικά ο κ. Χαραμαράς και συνεχίζει:

Η μυρωδιά του ιδρώτα οφείλεται στα βακτήρια που υπάρχουν στην περιοχή του σώματος όπου βρίσκονται οι αποκρινείς αδένες, δηλαδή στις μασχάλες και την περιγεννητική περιοχή, όταν αρχίζουμε να μπαίνουμε στην προεφηβεία, δηλαδή στην ηλικία των 9 ετών, οπότε και αλλάζει η σύνθεση του ιδρώτα επειδή αλλάζει η ορμονική κατάσταση του παιδιού. Τότε ο ιδρώτας γίνεται πιο παχύρρευστος, με περισσότερο λίπος, μένει στο δέρμα περισσότερο και είναι δυσκολότερο να καθαριστεί.

Προσοχή, όμως: Αν έχουμε ένα νήπιο (ηλικίας 4-6 ετών) του οποίου, ενώ τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ο ιδρώτας μυρίζει, αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει στον παιδίατρο ή στον παιδο-ενδοκρινολόγο, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη πρώιμης ήβης.

Το φυσιολογικό, λοιπόν, είναι στα παιδιά να μη μυρίζει ο ιδρώτας, τουλάχιστον μέχρι την προεφηβεία, δηλαδή την ηλικία των 10-11 ετών για τα κορίτσια και των 12-13 ετών για τα αγόρια, οπότε αλλάζει η ορμονική τους κατάσταση.

Τι κάνουμε όταν μυρίζουν οι μασχάλες του παιδιού

Τα συχνότερα μπάνια -τα καθημερινά, ειδικά το καλοκαίρι- είναι η πρώτη αυτονόητη απάντηση. Υπάρχει, όμως, κάποιο αποσμητικό που θα μπορούσε το παιδί να χρησιμοποιήσει;

Υπάρχουν καλλυντικά που είναι φτιαγμένα ειδικά για παιδιά, χωρίς αλκοόλ, χωρίς ουσίες που αυξάνουν τα βακτήρια, κρέμες ενυδατικές ή ακόμα και αποσμητικά σε σπρέϊ, τα οποία συνήθως βρίσκουμε στο φαρμακείο και που είναι τόσο καλά, ώστε συνιστώνται ακόμα και για ενήλικες. Οι παιδίατροι συνήθως έχουν να συστήσουν συγκεκριμένα από αυτά.

Η μυρωδιά του δέρματος σχετίζεται, μεταξύ άλλων, και με το pH του δέρματος, δηλαδή το πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι. Το παιδικό δέρμα δεν έχει ακόμα ουδέτερο pH, όπως οι ενήλικες, γι’αυτό είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα κατάλληλο για παιδιά προϊόν, το οποίο βέβαια, δεν χρησιμοποιούμε σε υπερβολικό βαθμό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί αποσμητικά που προορίζονται για ενήλικες, ούτε βέβαια λοσιόν αλκοόλης που μαζί με τα βακτήρια καταστρέφει και την χλωρίδα της επιδερμίδας.”

Τέλος, συμβουλεύει ο κ. Χαραμαράς, “για να παλέψουμε την δυσοσμία, ειδικά το καλοκαίρι, προτείνουμε στα παιδιά χαλαρά ρούχα και σίγουρα όχι συνθετικά ή μακρυμάνικα μπλουζάκια αντηλιακής προστασίας στην παραλία που μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επιβλαβή για το δέρμα του παιδιού μας.”