Οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι γονείς προς τα παιδιά τους, πολλές φορές από εκείνα «μεταφράζονται» τελείως διαφορετικά από αυτό που πραγματικά εννοούν.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις που η μαμά ή ο μπαμπάς επιπλήττουν το παιδί για κάτι που έκανε και δεν ήταν σωστό, η έκφραση που θα χρησιμοποιήσει ο γονέας είναι κομβικής σημασίας.
Η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, με μία ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό, με ένα πολύ χρήσιμο τρόπο, οπτικοποιεί τα λόγια που μπορεί να λέει ένας γονέας προς το παιδί του, πώς αυτό τα αντιλαμβάνεται.
Παράλληλα, προτείνει και τον ιδανικό τρόπο να εκφράζουν αυτό που θέλουν, χωρίς το παιδί να παρερμηνεύει.
Για παράδειγμα, υπάρχουν φορές που μία μητέρα θα πει στο παιδί της «Μην κλαις, μη φωνάζεις, μη γελάς δυνατά». Όπως επισημαίνει η παιδίατρος, το παιδί θα το μεταφράσει ως «πάντα ενοχλώ». Ιδανικότερο φαντάζει να ρωτήσει το παιδί τι του συμβαίνει, αν στεναχωρήθηκε ή θύμωσε για την περίπτωση που εκείνο κλαίει ή φωνάζει, ενώ αν γελάει δυνατά το καλύτερο είναι να του πει πόσο της αρέσει που το παιδάκι γελάει.
Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία φράσεις που μπορεί να πει στην καθημερινότητα ο γονέας, ο τρόπος που θα το αντιληφθεί το μικρό παιδί, αλλά και ποιος είναι ο πιο ιδανικός τρόπος να επιπλήξει ή να νουθετήσει το παιδί.